Sığırların iki yaşına gelmeden kurban edilmesi caiz olur mu? Diyanet bilgisi

Güncelleme Tarihi:

Sığırların iki yaşına gelmeden kurban edilmesi caiz olur mu Diyanet bilgisi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2022 14:40

Kurban Bayramı için kurbanlık arayışları devam ederken, küçükbaş ve büyükbaş hayvanların nitelikleri dinen merak ediliyor. Kurban kesme ibadetini eksiksiz yerine getirmek isteyen vatandaşlar, konuyla ilgili araştırmalar devam ediyor. Peki, sığırların iki yaşına gelmeden kurban edilmesi caiz olur mu? Diyanet açıklaması haberimizde...

Haberin Devamı

Müslüman alemi için ayrı bir yeri olan Kurban Bayramı'na geri sayım başladı. Din İşleri Yüksek Kurulu her yıl olduğu gibi bu yıl da vatandaşların sorularını resmi internet sayfasından yanıtlıyor. Diyanet'e sıkça yöneltilen sorulardan biri de kurbanlık hayvanların nitelikleri hakkında oldu. Peki, Sığırların iki yaşına gelmeden kurban edilmesi caiz olur mu? Diyanet şu şekilde yanıtlıyor:

Sığırların iki yaşına gelmeden kurban edilmesi caiz olur mu?

Kurbanlık hayvanların yaş sınırı, Hz. Peygamberin sünneti ile tespit ve tayin edilmiştir (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 5; Nesâî, Dahâyâ, 13; İbn Mâce, Edâhî, 7). Buna göre kameri yıl esasına uygun olarak, devede 5; sığır ve mandada 2; koyun ve keçide ise 1 yaşını doldurma şartı aranır. Bunun yanında, 6 ayını tamamlayan koyun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması hâlinde kurban edilebilir. Koyunlardaki bu istisna bizzat Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından şöyle buyurularak yapılmıştır: “Yıllanmış (kurbanlık yaşını tamamlamış) hayvanlardan kurban kesin. Eğer bulmakta zorluk çekerseniz bir ceze’a (Altı ayını doldurmuş gösterişli kuzu) kesin.” (Müslim, Edâhî, 13)

Haberin Devamı

Bu istisnanın hadiste ifade edildiği şekilde sadece koyunlara mahsus olduğu konusunda İslam âlimlerinin büyük çoğunluğu görüş birliği içindedirler. Evzâî gibi bazı âlimler ise bu hükmün keçi, sığır ve deve cinsi için de söz konusu olduğunu belirtmiştir (Nevevî, Şerhu Müslim, XIII, 117-118).

Günümüzde Evzâî’nin görüşüne uygun olarak bu hükmün başka hayvanlar için de geçerli olabileceğini savunanlar olsa da bu görüşün kuvvetli bir delili yoktur. Çünkü kurban kesmek bir ibadettir. İbadetlerde ise akıl/ictihad değil, nakil/nass esastır. Hakkında açık delil bulunan meselelerde akıl yürütmek söz konusu değildir (Kâsânî, Bedâi‘, V, 69; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IX, 465-466). Nitekim bir yaşına varmamış ama yetişkin olan oğlağını kurban etmek isteyen bir kimseye Hz. Peygamber, “Bu sadece sana mahsustur. Senden sonra başkası için yeterli olmaz.” (Buhârî, Edâhî, 8) buyurmuştur.

Bu itibarla, gelişmiş olmakla birlikte şart koşulan yaşı doldurmayan hayvanların, koyun örneğine kıyas edilerek kurban edilebileceği şeklindeki bir yaklaşım isabetli görülmemektedir.

BAKMADAN GEÇME!