Kurbanlık olarak satın alınan hayvana, daha sonra başkaları ortak edilebilir mi, caiz midir? Diyanet yanıtladı!

Güncelleme Tarihi:

Kurbanlık olarak satın alınan hayvana, daha sonra başkaları ortak edilebilir mi, caiz midir Diyanet yanıtladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2022 12:37

Her yıl olduğunu gibi bu Kurban Bayramı'nda da kurbanlık ve kurban kesme ibadeti ile ilgili bazı soruların yanıtları araştırılmaya devam ediyor. Kurbanlıkları ortak hisseyle almak isteyen vatandaşlar ise bunun dinen hükmünü merak ediyorlar. Kurbanlık olarak satın alınan hayvana, daha sonra başkaları ortak edilebilir mi, caiz midir? Diyanet, resmi internet sayfasında konuyla ilgili soruları cevaplandırdı.

Haberin Devamı

Diyanet işleri Başkanlığı Kurban Bayramı öncesinde en çok merak edilen soruları yanıtlıyor. En çok merak edilen sorulardan biri de kurbanlık alımıyla ilgili bilgiler oldu. Peki, kurbanlık olarak satın alınan hayvana, daha sonra başkaları ortak edilebilir mi, caiz midir? İşte, Diyanet'in yanıtı...

Kurbanlık olarak satın alınan hayvana, daha sonra başkaları ortak edilebilir mi?

Kurbanlık olarak alınan bir büyükbaş hayvanın ortak sayısının yediden az olması durumunda, ortaklardan bir kısmı, sonradan ortak olmak isteyen bir kişiyi kendi hisselerine dâhil etmek isteseler; her bir hisse, hayvana verilen bedelin yedide birinden az olursa, yapılan bu işlem caiz olmaz. Ancak bu hisselerden her biri hayvana verilen bedelin en az yedide biri veya daha fazlası ise ve ortak sayısı yediyi aşmazsa, o zaman ortak kabul etmek caiz olur.

Haberin Devamı

Mesela; beş kişi bir büyükbaş hayvanı ortaklaşa satın alsa, sonra bir kişi bu hayvana ortak olmak istese, ortakların dördü bu kişiyi ortak olarak kabul etse de sadece biri kabul etmese; bu sonradan gelen kişinin, o dört kişinin hissesinde ortaklığı caiz olur. Zira bu durumda ortakların her birinin hissesi en az yedide birden fazladır (el-Fetâva’l-Hindiyye, V, 376).

 

BAKMADAN GEÇME!