Kulağı kesik veya delinmiş hayvanlar kurban olur mu? Diyanet bilgisi

Güncelleme Tarihi:

Kulağı kesik veya delinmiş hayvanlar kurban olur mu Diyanet bilgisi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2022 14:13

Kurban Bayramı için kesilecek kurbanların nitelikleri araştırılmaya devam ediyor. Bunlar arasında, kulağı kesik veya delinmiş hayvanların kurbanlık sayılıp sayılmadığı da merak edilenlerden biri oldu. Din İşleri Yüksek Kurulu resmi internet sitesinde vatandaşlardan gelen soruları yanıtladı. Peki, kulağı kesik veya delinmiş hayvanlar kurban olur mu? Diyanet yanıtı haberimizde...

Haberin Devamı

Kurban Bayramı için kurbanlık arayışları hız kazanırken, bununla bağlantılı olarak kurbanlık küçükbaş ve büyükbaş hayvanların nitelikleri de merak konusu oldu. Peki, kulağı kesik veya delinmiş hayvanlar kurban olur mu? Kurban edilecek hayvanlar hangi nitelikleri taşımalıdır? Diyanet yanıtladı...

Kulağı kesik veya delinmiş hayvanlar kurban olur mu?

Bir hayvanın kurban edilebilmesi için, o hayvanda insanlar arasında kusur sayılan ayıplardan birinin bulunmaması gerekir. Hz. Peygamber (s.a.s.), kurbanlıkların göz ve kulaklarının sağlam olmasına dikkat edilmesini istemiştir (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 6). Buna göre, kulağının yarıdan fazlası kesik olan hayvan, kurban olmaya elverişli değildir. Hayvanın bir kulağının delik veya yırtılmış olması durumunda; eğer delikler ve yırtıklar kulağın yarıdan fazlasını teşkil ediyorsa, böyle bir hayvan kurban edilemez. Bu ölçüye varmayan kesikler, delikler ve yırtıklar ise hayvanın kurban olmasına engel değildir (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 157; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IX, 468-469).

Haberin Devamı

Kurban edilecek hayvanlar hangi nitelikleri taşımalıdır?

Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, organları tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz eder. Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 6). Ancak, hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, memelerinin yarıdan daha azının olmaması, kurban edilmesine engel değildir. (Kâsânî, Bedâi‘, V, 75-76). Bunun yanında kesileceği yere gidemeyecek derecede topal olan hayvanlar da kurban edilemez. Buna göre hayvanın değerini düşürücü nitelikteki kusurlar kurbana engeldir.

Şâfiî mezhebinde, genel olarak yukarıda sayılan kusurlardan birinin bulunması, bir hayvanın kurban olmasına engel teşkil ettiği gibi, uyuz olan hayvanlar ile yem yemesini engelleyecek derecede dişlerinin bir kısmı dökülmüş olan hayvanların da kurban edilmesi caiz değildir (Nevevî, el-Mecmû‘, VIII, 399-404).

 

BAKMADAN GEÇME!