Güncelleme Tarihi:
Kurulduğu 1993 yılından bu yana 7 bini aşkın öğrenci mezun eden Koç Üniversitesi, her geçen gün karşılıksız burs verdiği öğrenci sayısını artırıyor. Halen 4400 öğrencisi bulunan Koç Üniversitesi’nde bugün öğrencilerinin yüzde 60’ı karşılıksız burs alarak eğitimlerini sürdürüyor.
Bir vakıf üniversitesi olarak hiçbir kar amacı bulunmayan, sağladığı tüm geliri uluslararası standartlarda eğitim için yatırıma yönelten Koç Üniversitesi, Türkiye’nin dört bir köşesindeki başarılı öğrencilere “karşılıksız burslarla” eğitim vererek, geleceğe şekil verecek bireyler yetiştirmeyi amaçlıyor. Kamuoyunda, “akademik başarısızlık karşısında bursların kesileceği” yönünde bir inancın bulunduğuna dikkat çeken Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan, bu düşüncenin son derece yanlış olduğunu belirtti. Bursların, üniversite öncesi eğitimleri sırasında öğrencinin elde ettiği başarının karşılığı olduğunu belirten Prof. Dr. İnan, “Öğrencilerimizin üçte ikisi burslu eğitim alıyor. Bu burslar, eğitim süresi dâhilinde olası bir başarısızlık olasılığı söz konusu olsa bile kesilmiyor. Başarılı öğrencilerimizin uluslararası standartlarda eğitim alması için toplumdaki bu yanlış algının düzelmesinde büyük yarar görüyorum” diye konuştu.
Koç Üniversitesi, Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) başarısına göre üç çeşit temel burs sunuyor. Bunlardan ilki olan Başarı Bursu’nu almaya hak kazanan, kendi puan türünde Türkiye sıralamasında ilk 1.000 içine yerleşen öğrenciler, eğitim ücretlerinden muaf olma, yurtlarda ücret ödemeden ikamet etme, cep harçlığı alma haklarına sahip oluyor. Ayrıca öğrenci, yerleştiği puan türünde Türkiye sıralamasında ilk 300 öğrenci içinde ise bu imkânlara ek olarak bir seferlik verilen giriş başarı ödülü ve kitap bursu da alıyor. LYS ile öğrencilerin alabileceği diğer burs imkanları ise eğitim ücretinden yüzde 50 muafiyetin sağlandığı Destek Bursu ve eğitim ücretinden yüzde 25 muafiyet sağlanan Kısmi Burs. Koç Üniversitesi’ne yarı burslu, kısmi burslu ya da burssuz olarak yerleşen öğrencilere, lisans eğitiminin ilk yılının sonunda gösterecekleri akademik başarıya bağlı olarak ise Akademik Başarı Bursu da veriliyor.
2010’un en iyileri Koç’u tercih etti!
Koç Üniversitesi 2010 LYS sonuçları kapsamında; ilk 100’den 27, ilk 500’den 69, ilk 1.000’den 106 öğrencinin tercihi oldu. Bu yıl yeni açılan Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi ilk 100, 200, 500 ve 1.000’den sırasıyla 5, 9, 14 ve 20 öğrenci kabul etti. 2009 yılında Koç Üniversitesi öğrencilerinin en başarılı yüzde 60’ı ilk 100.000’den gelirken; 2010 yılında öğrencilerinin en başarılı yüzde 60’ı ilk 40.000’den geldi. Böylece Koç Üniversitesi her yıl çıtayı biraz daha yükselttiğini kanıtladı…
Öğrencilere ödüllü öğretim üyeleri ile araştırma yapma şansı
Üniversitenin güçlü akademik yapısına da değinen Prof. Dr. Umran İnan, öğretim üyelerinin yüzde 95’inin lisansüstü eğitimlerini yurtdışında tamamlamış olduğuna ve Türkiye’de 100’den fazla öğretim üyesine sahip, lisans eğitimi veren üniversiteler arasında öğretim üyesi başına düşen makale oranı ve (Tıp Fakültesi olan üniversiteler hariç) bilimsel atıfta bulunulma sayısında son 5 yıldır ilk 3 arasında yer alma başarısını gösterdiklerine dikkat çekti.
Öğretim üyelerinin, her yıl Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) gibi seçkin kurumlardan birçok ödüle ve üyeliğe layık görüldüklerini belirten Prof. Dr. İnan; “Modern tesislerde öğrencilerimize dünya standartlarında bir eğitim sunuyoruz. Geniş laboratuar, bilgi işlem ve araştırma imkanları sayesinde eğitimi her zaman en üst seviyede tutuyoruz. Henüz lisans seviyesinde uluslararası tanınmış ve ödüllü bilim insanları ile dünya bilimsel literatürüne katkı yapma imkanı veriyoruz” dedi.