Son üç yılın boy fotoğrafı

Güncelleme Tarihi:

Son üç yılın boy fotoğrafı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2018 15:03

Gazeteci ve Hürriyet yazarı Mehmet Y. Yılmaz, dördüncü kitabı ‘Şaşırma Duygumu Kaybettim’de, Türkiye’de son üç yılın siyasi gündeminin detaylı bir boy fotoğrafını çekiyor. Kitabın başlığı aksini söylese de şaşırma duygusunu elden bırakmadan...

Haberin Devamı

Üst akıl, Diyanet’in fetvaları, çözüm sürecinin bitişi, FETÖ, kandıranlar ve kandırılanlar, 15 Temmuz, OHAL, KHK ihraçları, yargı bağımsızlığı, sürekli tersyüz edilen eğitim sistemi, Ayşe öğretmen vakası, cumhurbaşkanına hakaret davaları, başkanlık sistemi, yayın yasakları, gazeteci tutuklamaları... Mehmet Y. Yılmaz’ın 2016-2017 yıllarında, Hürriyet gazetesinde kaleme aldığı yazılardan oluşan ‘Şaşırma Duygumu Kaybettim’de öne çıkan başlıklar bunlar. Yazar neden özellikle bu dönemi seçtiğini şöyle açıklıyor: “2016 önemli bir yıl oldu Türkiye tarihi açısından. Bu bir yıl içinde neler gördük, neler yaşadık ve hepsi Türkiye’nin gelecek kuşaklarına maliyeti olacak gelişmeler.”
Az önce saydıklarımız, size daha dün olmuş gibi gelebilir. Dolayısıyla dün gibi aklınızda olan olayları hatırlamaya ihtiyacınız olmadığını düşünebilirsiniz. Ya da Yılmaz’ın köşe yazılarının sıkı bir takipçisi olduğunuzdan tekrara düşmek istemeyebilirsiniz. Ancak hafıza-i beşer nisyan ile maluldür ve geçen üç yılın olayları, öyle bir maharetle seçilmiş, yan yana getirilmiş ki, kitabı Erdoğan rejiminin portresi haline getiren de bu özelliği. Bir yıl mesafeden bakmak, okuyana meseleleri soğukkanlılıkla değerlendirme fırsatı tanıyor. Bu okuma, 24 Haziran seçimleri öncesi, bu noktaya nereden geldiğimiz üzerine bir beyin cimnastiği işlevi de görebilir.
Yazar, geçen hafta Hürriyet Cumartesi’ye verdiği röportajda, yayımlanmış siyasi yazılarını kitaplaştırmaya neden ihtiyaç duyduğu sorulduğunda şöyle diyordu: “Bunca yıldır siyaset yazmama karşın bir süredir yazamıyordum. Türkiye’de şu anda yaşanan rejime demokrasi diyemiyoruz, diktatörlük desek çok ağır kaçıyor. Bunu sorgulayan bir kitap çalışması için son üç–dört yılın siyasi gelişmelerini hatırlamaya çalışırken, o dönemde yazdığım yorumları da tekrar okumam gerekti. Gördüm ki, o günün özel durumlarını yorumlamak için yazılmış olsalar da Türkiye’deki rejimin nereye doğru yönelmekte olduğuyla ilgili ayna işlevi de görebiliyorlar. İleride bu dönemle ilgili çalışma yapacak siyasi tarihçiler için bir tür not defteri olsunlar diye düşündüm.”
Kitap öte yandan bir dönem yaşanırken Yılmaz’ın durduğu pozisyonu kayda geçiriyor ve bu pozisyon üzerine sözünü tekrarlıyor: “Benim köşe yazılarım her gün, o günün gerçekleşmiş olayları, söylenmiş sözleri üzerinedir. Somut bir olayı ele alır, ileride hatırlanması için not eder ve bir hüküm içerir. Bu kitaptaki yazıları seçerken editörüm ile birlikte dikkat ettiğimiz temel konu güncelliklerini yitirmemiş olmalarıdır.”
Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu Yılmaz’ın somut olaylar üzerinden kaleme aldığı yazılarının büyük bölümü, hukuk devleti nasıl işlemelidir üzerine verilen bir dersin notları gibi aynı zamanda.

Haberin Devamı

KİTAPTAN
Türkiye: Gözlerimizin faltaşı gibi açılmasına neden olan ülke
“Bunu da gördükten sonra bir daha hiçbir şeye şaşırmam.” Bu cümleyi kaç kez kurduğumu hatırlamama olanak yok. Bunun doğal sonucu insanın şaşırma duygusunu kaybetmesi oluyor tabii. Ama şaşırma duygunuzu ne kadar yitirirseniz yitirmiş olun, Türkiye’de olup bitenler her seferinde bir kez daha gözlerimizin faltaşı gibi açılmasına da neden oluyor.

ŞAŞIRMA DUYGUMU KAYBETTİM

Son üç yılın boy fotoğrafı

Mehmet Y. Yılmaz
Thales Yayınları
256 sayfa, 25 TL.

BAKMADAN GEÇME!