Güncelleme Tarihi:
Müzik serüveninizin nasıl başladığını anlatır mısınız? Sizdeki yeteneği ilk kim ve nasıl fark etti?
Tarık Kaan Alkan: Benim müzik serüvenim daha annemin karnında iken başlamış. Annem piyano ve keman öğretmeni olduğundan; o, öğrencilerine ders verirken ben de annemin karnında derslerini dinliyormuşum. Bendeki yeteneği ilk olarak yine annem ve babam fark etmişler. İkisi de müzikle ilgili olduğundan, ben daha çok ufakken bana bazı testler uygulamışlar. Ritim ve melodi kulağımın iyi olduğunu fark edince; annem bana piyano dersi vermeye, babam da çalıştırmaya başlamış.
Emir İlgen: İzmir doğumluyum. Daha okula gitmediğim zamanlarda İzmir’deki klasik müzik konserlerine ailece giderdik ve çok zevk alırdım. Anaokulu dönemimde müziğe olan ilgim üzerine piyano kurslarına başladım. 8 yaşımda İzmir Dokuz Eylül Konservatuarı öğretmenim Demet Eytemiz ile düzenli derslere başladım.
Müzikte profesyonelleşmeye nasıl karar verdiniz? Bu süreçte en büyük destekçileriniz kim oldu?
Tarık Kaan Alkan: İlkokul 3. sınıfta Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı yarı zamanlı piyano bölümünü kazandım. Ve şu anki piyano öğretmenim Doç. Burcu Aktaş Urgun ile çalışmalara başladım. Yarı zamanlıdaki 2. senemin sonunda kararsız kalmıştım. Çünkü piyanoda başarılı olduğum kadar, okuldaki derslerimde de başarılıydım. Ya koleje devam edip TEOG’a hazırlanacaktım ya da konservatuvarın tam zamanlı bölümüne geçip, müziği meslek olarak seçecektim. Bu süreçteki en büyük destekçim piyano öğretmenim oldu. Bana inandığını ve benim tam zamanlıda çok daha iyi olabileceğimi söyledi.
Emir İlgen: İlkokula giderken katıldığım uluslararası yarışmalardan ödüllerle dönmem bende büyük bir heyecan ve istek yarattı. Yurtdışında katıldığım ustalık sınıfları ve konserlerde piyano öğrencisi arkadaşlarım ile sahneye çıkma tecrübelerini yaşadıktan sonra piyanoya meslek olarak devam etme kararı aldım. Öğretmenimin de yönlendirmesi ile İzmir Dokuz Eylül Devlet Konservatuarında tam zamanlı piyano bölümü öğrencisi oldum. Bu süreçte en büyük destekçilerim ailem ve öğretmenlerim oldu.
Eğitiminizden, bugüne kadar katıldığınız masterclass’lardan bahseder misiniz? Bu çalışmaların sizin için en büyük kazanımı ne oldu?
Tarık Kaan Alkan: Ben piyano eğitimime 4 yaşında annemle başladım. Sonra eğitimime Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi öğretim görevlisi Aytaç Rzaguliyeva ile devam ettim. 2014 yılında MSGSÜ Devlet Konservatuvarı’nın yarı zamanlı sınavlarını kazanarak Doç. Burcu Aktaş Urgun ile piyano eğitimime devam ettim. 2015 yılında Belçikalı piyanist Philippe Raskin ve İtalyan piyanist Vincenzo Balzani’nin ustalık sınıflarına katıldım. 2017 yılında ise Avusturya’nın Salzburg şehrindeki Mozarteum Üniversitesi’nde Prof. Marcus Becker’in masterclass eğitimine katıldım. Bu çalışmaların benim için en büyük kazanımı; parçayı çalarken kendi karakterimi de ortaya koyabilmem oldu.
Emir İlgen: İzmir Dokuz Eylül Devlet Konservatuarı’nda tam zamanlı olarak başladığım müzik ve piyano eğitimime, MSGSÜ İstanbul Devlet Konservatuarı’nda tam zamanlı 9’uncu sınıf öğrencisi olarak devam etmekteyim. Bugüne kadar İstanbul Pera Uluslararası Piyano masterclass’ları, Prof.Tamara Poddubnaya ile Amerika 11.Uluslararsı Piyano Festivali ve 8.Bethel Maine Gould Academy All Steinway Piano Masterclass’ları, Royal College of Music eğitmeni Prof.Katya Lebedeva ile iki yaz Yunanistan’da Musical Odyssey masterclass’ları ve İstanbul’da bir hafta Martha Gulyas’ın masterclass’larına katıldım. Ayrıca üç yıldır Belçika’da Prof.Diane Anderson’un masterclass’larının düzenli öğrencisiyim. Katıldığım ustalık sınıflarında çalıştığım eserlerin detaylarına ve inceliklerine inerken yorumlarda derinlik kazandığımı hissediyorum. Farklı ekollerin farklı eğitmenlerin eserlere bakış açılarını gözlemlerken yorum zenginliği deneyimliyorum. Müzikalitede derinlik kazanmama yardımcı oluyor. Ayrıca birçok ülke ve kültürden güzel dostluklar kurmuş oluyorum.
Genç yaşınıza rağmen, uluslararası alanda birçok başarıya imza attınız. Katıldığınız yarışmaları ve aldığınız dereceleri anlatır mısınız?
Tarık Kaan Alkan: İlk olarak Çek Cumhuriyeti’nde yapılan “Virtuosi Per Musica Di Pianoforte” yarışmasında finale kaldım. Sonrasında; 11. Uluslararası Pera Piyano Yarışması’da 1.lik, II. Uluslararası Genç Yetenekler Piyano Yarışması’nda Grand Prix / Büyük Ödül, 6. International Piano Competition (Uluslararası Piyano Yarışması) “Piano Talents” yarışmasında 1.lik, Yamaha Music Foundation of Europe Branch Turkey’in düzenlediği piyano yarışmasında 1.lik ödüllerini aldım. Ayrıca 2016 yılında MSGSÜ Devlet Konservatuvarı’nın solistlik sınavını kazanarak orkestra ile sahne almaya hak kazandım. Ve son olarak da İş Sanat’ın Parlayan Yıldızlar seçmelerini geçerek, 2017-2018 sezonunun Parlayan Yıldızlarından biri oldum.
Emir İlgen: 2013 yılında katıldığım Almanya Baden-Baden şehrindeki Clara Schumann müzik okulunun düzenlediği uluslararası yarışmada Assoluto 1’lik ödülü aldım. Aynı yıl Rusya’nın Rostov on Don şehrinde düzenlenen iki aşamalı 10’uncu Path to Mastery (Ustalığa Giden Yol) yarışmasında finalde Haydn Re Majör konçertoyu çalarak 3’üncü oldum. 2014 yılında bir üst yaş kategorisinden katıldığım İstanbul Pera Uluslararası Piyano yarışmasında 2’inci oldum. 2017 Yamaha Europe Scholarship Award kazananı olarak ödül aldım.
İş Sanat’ın Parlayan Yıldızlar serisinde yer almak size ne hissettiriyor?
Tarık Kaan Alkan: Böyle büyük bir sanat organizasyonu içerisinde Parlayan Yıldız olarak yer almak beni heyecanlandırıyor ve gururlandırıyor aynı zamanda da bana kendimi özel hissettiriyor.
Emir İlgen: İş Sanat’ın Parlayan Yıldızlar serisinde yer almak benim için çok değerli. Müziği, sanatı ve sanatçıları destekleyen ve güzel projelere imza atan İş Sanat’ın bu serisinin bir parçası olmaktan ve İş Sanat’ta sahneye çıkmaktan onur duyuyorum. Bu fırsatı kazandığım için mutluyum.
Nasıl bir repertuvarla izleyici karşısında olacaksınız? Seçtiğiniz eserlerin sizde uyandırdığı duygular neler?
Tarık Kaan Alkan: Öncelikle Barok eser olarak Bach Fransız suitlerinin 6 tanesini, sonrasında Klasik repertuvar olarak Haydn’ın Mi Majör sonatını çalacağım. Ardından Romantik eser olarak Liszt’in ve Chopin’in etütleri var. Sonrasında da Mendelssohn ve Çağdaş eser olarak da Debussy ile izleyicilerin karşısında olacağım. Her eserde farklı bir karakter var. Bunları yorumlamak beni çok eğlendiriyor gerçekten.
Emir İlgen: Repertuvarımı, izleyicinin de zevkle dinleyeceğini ümit ederek, severek çalacağım eserlerden seçtim. Bach ile başlayacağım konserimde Beethoven Sonat, Chopin, Liszt ile devam edeceğim. Barok dönem Bach eserindeki ilahi tema ve huzur beni rahatlatıyor. Rahatlayarak başladığım konsere duygusal derinliği büyük bir eser ‘Beethoven Tempest (Fırtına) Sonatı’ ile devam edeceğim. Bundan sonra derin bir romantizm ve özlem içeren ‘Chopin Nocturne Op.9 No.2’ ile devam edip aşkla dinlendikten sonra özellikle sonunda temanın onca notanın arasından ışıldamasına bayıldığım Liszt ‘Un Sospiro’ sunu seslendireceğim. Resitali güzel ve heyecanlı bitirmek için zor bir pasajla biten ve dinleyiciyi de beni de çok heyecanlandıran ve tatmin eden ‘Chopin Scherzo’yu çalacağım. Benim de çok zevk alarak seslendireceğim bu program umarım seyirciyi de bir o kadar mutlu eder.
Klasik müzik dışında günlük hayatta neler dinlersiniz? Enstrümanınızla farklı türlerde eserler seslendirmeyi seviyor musunuz?
Tarık Kaan Alkan: Klasik müzik dışında Jazz, Pop ve Rock dinlemeyi severim. Enstrümanımda farklı olarak, bestelerimi seslendirmeyi seviyorum.
Emir İlgen: Klasik müziği çok seviyorum. Bunun dışında Jazz da dinliyorum. Piyanomda şimdilik sadece klasik müzik seslendirmeyi seviyorum.
Klasik müziğin gençler arasında daha çok yaygınlaşması için neler yapılması gerekiyor? Sizin önerileriniz neler?
Tarık Kaan Alkan: Klasik müziğin gençler arasında yaygınlaşması için, küçük yaşlardan itibaren konserlere gitmek, festivallere katılmak etkili olabilir. Kendimden örnek verecek olursam; katıldığım yarışmalar ve konserlerdeki ortamlar, benim klasik müziği daha iyi anlamama ve sevmeme yol açtı.
Emir İlgen: Okullardaki klasik müzik eğitimi zenginleştirilebilir. Mesela müzik dersinde orkestra bilgileri ve orkestra enstrümanları daha iyi tanıtılabilir. Okullarda klasik müzik yayını yapılarak farkındalık arttırılabilir. Televizyon ve diğer medya kuruluşları klasik müzik kültürünü daha sıklıkla işleyebilir.
Geleceğe yönelik hedefleriniz / hayalleriniz neler?
Tarık Kaan Alkan: Geleceğe yönelik hedeflerim bir müzik okulu açıp orada klasik müzik eğitimi vermek. Ülkemizde bu yönde büyük eksiklikler var. Hayalim; birçok konserine gitmeme rağmen tanışamadığım Fazıl Say ile tanışıp ona bestelerimi dinletmek ve onun gibi dünya çapında bir piyanist olmak.
Emir İlgen: Hedefim öğrenimime en iyi şekilde devam etmek, çalışmalarımda ilerlemek, diğer enstrümanları çalan arkadaşlarım ile yeni projeler üretmek, sevilen ve dinlenen bir piyanist olarak ülkemizi uluslararası düzeyde en iyi şekilde temsil etmek.
Parlayan Yıldızlar: Tarık Kaan Alkan ve Emir İlgen konseri 18 Aralık saat 20.30’da Millî Reasürans’ta. Ücretsiz konser için rezervasyonlar İş Sanat’ın issanat@isbank.com.tr e-posta adresinden ya da 0212 316 10 83 numaralı telefonundan yapılabilir.
Millî Reasürans Konser Salonu, Maçka Caddesi, No: 35, Şişli – İstanbul