Elif ERGU
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2018 22:43
Dünyadaki sanat piyasalarında son 10 yılda ortalamada yüzde 17 ila 18 gibi bir gelişme yaşandı. Asyalı zenginler sanat piyasasını hareketlendiriyor.
BU yıl 20-23 Eylül tarihleri arasında yapılacak olan çağdaş sanat fuarı Contemporary İstanbul’un yeni yol haritasını Contemporary İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli ve yönetim kurulu üyeleri anlattı.
Ali Güreli bu yıl 13’üncüsü yapılacak olan fuarın yol haritasıyla ilgili bilgi vermeden önce dünya ve Türkiye sanat piyasalarındaki durumu analiz etti. Ali Güreli’nin verdiği bilgiye göre, sanat piyasası kriz dinlemiyor, sanat piyasalarındaki büyüme devam ediyor. Dünyada sanat piyasalarında son 10 yılda ortalamada yüzde 17 ila 18 gibi bir gelişme yaşanıyor. 2014 yılında 68 milyar dolar olan sanat piyasası hacmi, 2016 yılında 56 milyar dolara indi, 2017’de ise piyasa yeniden artış göstererek 64 milyar dolara yükseldi. Piyasada 2018 yılında da bir artış gözleniyor. Güreli, dünya sanat piyasasındaki bu artışı, Asya pazarının sağladığını söylüyor. Dünyanın ‘yeni zenginleri’ Çinli ve Hintli sanatseverler sanat piyasalarını da tetikliyor. Güreli, son dönemde ABD dolarının çok büyük değer kazanması nedeniyle ABD’de de sanat piyasalarında artış beklendiğini belirtiyor.
Ali Güreli“Global düzeyde bir numaralı sanat piyasası olan ABD, 2017 yılında dünya genelinde yüzde 34 olan pazar payını 2018 yılında da koruyor. 2016 yılı sonunda pazar payı yüzde 28 olan İngiltere, 2017 yılında yerini Çin’e bıraktı ve üçüncü sıraya indi. Çin pazarının bu yıl daha da büyümesi kaçınılmaz. 2010 yılında dünyadaki milyarderler arasında yüzde 10’da olan Çin’in sanat piyasasındaki pazar payı 2017 yılında yüzde 26’ya yükseldi. Çin’i benzer bir büyüme ile Hindistan takip ediyor” diyen Güreli, eylül ayında yapılacak olan Contemporary İstanbul’a da Asya’dan katılımın arttığını söylüyor.
KDV İNDİRİMİ BEKLENİYORAli Güreli, Türkiye’de sanat piyasasının hareketlenmesi için sanat yapıtlarından alınan KDV oranının yüzde 1’e indirilmesi gerektiğini vurguluyor. Bunun için çalışmalar yürüten, 13 yıldır Akbank’ın ana sponsorluğunda yapılan Contemporary Istanbul, bu doğrultuda 2018 itibarı ile önemli adımlar da attı. Son olarak geçen ay Maliye Bakanı Sayın Naci Ağbal ve Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ile görüşen Contemporary İstanbul yöneticileri, en kısa zamanda hatta seçimden önce bu indirimin gündeme gelmesini bekliyor.
TİM’LE YURTDIŞI AÇILIMI Contemporary Istanbul, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile bir yıldır ortak çalışma içinde. Amaç sanat ürünlerinin ihraç edilebilecek bir ürün olarak görülüp, bunların ihracatının da teşvik edilmesini sağlamak.