Nobel’li yazar yayımlama yarışı

Güncelleme Tarihi:

Nobel’li yazar yayımlama yarışı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2018 13:18

Nobel Edebiyat Ödülü’nün açıklanması yayın dünyasının en heyecanla beklediği anlardandır. Eskiden de böyleydi. Daha önce kitaplarını yayımladığınız bir yazar ödülü almışsa sizden mutlusu yoktur. Telifi alınmamış bir yazarsa yayınevleri arasında bir rekabet yaşanırdı.

Haberin Devamı

Yayıncılık yaptığım yıllarda yayınevlerinin en yoğun günleri, Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan yazarın açıklandığı zamanlardı. Eğer daha önce kitabını yayımladığınız bir yazar ise piyango size çıkmış demektir, yeni bir isim kazanmışsa kitaplarını yayımlayabilmek için inanılmaz bir yarış yaşanırdı.
Ben bu yarışı üç ayrı yayınevinde yaşadım. Altın Kitaplar Yayınevi, Hürriyet Yayınları ve Simavi Yayınları’nda.
Eğer yazarın bütün kitapları telif süresi içindeyse, yayınevi daha rahat şartlarda çalışabilir. Telifli kitapları dışında serbest kitapları da varsa, bu yarışın hızı artar.Türkçeye daha önce çevrilen bir yazarsa, okur yeni kitabını merak eder. Kitabı hiç yayımlanmamış biriyse merak daha da artar. Ödüller arasında sanırım en az merak edilenler ödül kazanan şairlerdir.
Altın Kitaplar Yayınevi’nde yeni kurduğumuz Nobel Dizisi’ni beslemek gerekiyordu. Ödülü daha önce kazananların yanı sıra yenileri de yayımlamak şarttı.
Ödüller belli olunca dönemin telif ajansları hemen devreye girerdi.
Kimler vardı?
Nurcihan - Ertuğrul Kesim, Osman N. Karaca, Kezban Akçalı.
Hiç kuşkusuz yayınevi seçiminde kimi ajanslar bir mali yarışma da açarlardı. En yüksek telifi veren, Nobel kazanan yazarın yayın hakkını satın alırdı.
İki heyecanlı Nobel’li yazar yayımlama yarışı yaşadım. İki yayınevinde birden çalıştığım bir dönemdi. Sabahları Hürriyet Yayınları’nda, öğleden sonra da Altın Kitaplar Yayınevi’nde mesaimi tamamlardım. Sabah gelen kitap önerilerini Hürriyet’te değerlendirir, öğleden sonra gelenleri de Altın’da yayımlardım.
Hürriyet Yayınları’nda çalışırken bir sabah teleksle Nobel Edebiyat Ödülü’nü Avustralya’da yaşayan Patrick White’ın kazandığı bilgisi geldi. Son kitabını hemen ısmarladım ve Hürriyet Yayınları arasında yayımlandı. Öğleden sonra Altın Kitaplar’a gittiğimde yazarın diğer kitaplarını yayına hazırladım. Klasik ve Nobel dizisinin önsözlerini ve kapak arkalarını ben yazardım. Altın Kitaplar’ın sahiplerinden Dr. Turhan Bozkurt bu rakip iki kurumda birden çalışmamdan ötürü bana bir gün olsun sitem etmemiştir. Daha sonraki yıllarda Simavi Yayınları’nda da tatlı bir Nobel rekabeti yaşamıştık.
Amerikalı yazar Toni Morrison’ın Nobel’i kazandığı 1993 yılıydı. Simavi Yayınları’nın yabancı edebiyat bölümünü dostum Ataol Behramoğlu yönetiyordu. Morrison’ın kitaplarının telifi için bizimle birlikte Can Yayınları’nın kurucusu sevgili arkadaşım Erdal Öz de talip olmuştu. Telif ajansıyla yapılan pazarlıklar sonucu Morrison’ın yayın hakkı bizde kalmıştı. Bir konuya dikkat çekmek isterim; bu rekabet ortamı yayıncılar, yayın yönetmenleri arasındaki dostlukları asla zedelemedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!