Nesnelerin ruhunun peşinde

Güncelleme Tarihi:

Nesnelerin ruhunun peşinde
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2022 10:20

Pratiğinde nesne algılanımlarının psikanalitik çözümlemeleri üzerinden gerçekliğe yaklaşımı inceleyen Damla Sari, ilk kişisel sergisi ‘Son 10 Yılın Çıkmış Soruları’yla ArtOn Pera'da.

Haberin Devamı

ArtOn Pera, yeni sezonu genç sanatçı Damla Sari’nin ilk kişisel sergisi ‘Son 10 Yılın Çıkmış Soruları’yla açtı. Küratörlüğünü İlayda Abdik’in üstlendiği sergide Sari’nin kinetin yerleştirmelerinin yanı sıra fotoğraf ve video enstalasyon da yer alıyor.
2017’de Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nden mezun olan Damla Sari, pratiğinde nesne algılanımlarının psikanalitik çözümlemeleri üzerinden gerçekliğe yaklaşımı inceliyor. Sari, kimi zaman karşılaştığı kişilerin ruhlarının peşine düşüyor, kimi zaman ise bulduğu bir nesnenin üzerinden sahibinin ruhuna ulaşmaya çalışıyor. Bunu hicivli bir yaklaşımla gerçekleştiren sanatçı, ortaya çıkan kişinin geçmişi üzerinden geleceğini inşa ediyor.
Bir eskicide, sokak ortasında ya da bir rüyada yakalıyor sanatçıyı nesneler. Sanatçı da onlara kendi öykülerini anlatma, karakterlere bürünme, oyun oynama kabiliyeti veriyor.
Damla Sari’nin işlerinde kullandığı nesneler görür, izler ve takip ederler. Hatta onlar bizzat gözden kurtulmuş bakışın gövdeleridir. Sanatçı özne, bu bakışı teninde hisseder. Ve nazardan korunmak için iki zıt yöntem geliştirir; ya kendini örter, perdeler ya da soyunur, gözün tam bebeğine yerleşir.
Damla Sari’nin ilk kişisel sergisi ‘Son 10 Yılın Çıkmış Soruları’ 11 Ekim’e kadar ArtOn Pera’da görülebilir.

BAKMADAN GEÇME!