Güncelleme Tarihi:
Moskova’da hayran kalmıştım
Sacha Goetzel şefliğindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın gerçekleştireceği açılış konserinin solisti genç bir bomba. Romen çellist Andrei Ionita son Çaykovski Yarışması’nın birincisi. Yarışmanın Moskova galasında izleyip hayran kalmıştım. Üstelik Saint-Saens’ın enfes konçertosunu çalacak İstanbul’da.
29 Mayıs, 19.00, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı
Kendi liginin üstlerine oynuyor
Londra Oda Orkestrası’yla beraber sahne alacak Alina Pogostkina, günümüzün ‘genç-güzel-yetenekli kadın kemancı’ liginin üst sıralarına oynuyor. Elindeki paha biçilmez Stradivarius’u ve olgun sanatçı kimliğiyle Beethoven’in Keman Konçertosu’na kayda değer yorum getirebilecek kumaşa sahip.
1 Haziran, 20.00, Aya İrini Müzesi.
Müzikal ‘yol’
Festivalde, son yılların en hoş yeniliklerinden biri de ‘Müzik Rotası’. Pusula bu yıl Yeniköy’ü gösteriyor. Cumartesi günü sabahtan ikindiye kadar semtin tarihi ve dinsel mekanlarında yerli-yabancı genç müzisyenlere kulak vermek isteyecekler için. Azeri-Arnavut asıllı Elvin Ganiyev’e Ermeni Kilisesi’nde Bach çaldırmak da güzel bir mesaj. Tüm konserlerin sanatçı-mekan-eser seçimleri pek yerinde.
3 Haziran, 11.00, Yeniköy Surp Asdvadzadzin Ermeni Kilisesi
12.00 Yeniköy S. Mary Ermeni Kilisesi
12.10 Sait Halim Paşa Yalısı
13.10 Yeniköy Aya Yorgi Rum Ortodoks Kilisesi
14.10 Yeniköy Panayia Rum Ortodoks Kilisesi
15.10 Avusturya Kültür Ofisi
Benzersiz bir konser
İzlandalı piyanist Vikingur Olafsson, Bach’ı piyanoda çok güzel yorumlamasıyla öne çıkan bir isim. Ustanın 1,5 saatlik yüceler yücesi yekpare eseri Goldberg Varyasyonları’nı Albert Long’da çalacak olması sahnelerimizde rastlamadığımız türden bir iş. Saat 21’deki konserden önce ağır yememeniz tavsiye olunur çünkü herhalde pek azımız, Bach’ın eseri bestelediği Kont Kaiserling gibi uykusuzluk hastalığından mustariptir. (Konserden önce çok yoğun bir söyleşi-yemek programı var).
7 Haziran, 21.00, Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall.
Hayatta bir kez
‘Festival Buluşmaları’ konserleri İstanbul Müzik Festivali’nin varlık nedeni bir bakıma, çünkü bir arada dinlemenin fevkalade güç olduğu önemli yorumcular zahmetli bir çabayla festival için bir araya getiriliyor. Bu seneki buluşma da Frenklerin deyişiyle ‘once in a lifetime’ (hayatta bir kez) denilebilecek türden. Junior kategorisine giren bu buluşmanın Senior versiyonu olan ‘Yıldızlarla Oda Müziği’ konserinde Papavrami-Phillips-Guy üçlüsünü dinlemeniz yine hararetle önerilir.
13 Haziran, 20.00, Süreyya Operası.
Hüseyin Sermet’in sol eli
Ülkemize pek az gelebilen piyanist Hüseyin Sermet’i dinlemek her zaman bir ayrıcalıktır. Gecenin ilk solisti Hüseyin Sermet, Maurice Ravel’in Sol El İçin Piyano Konçertosu’nu, Türkiyeli dinleyicilerle ilk defa buluşacak ikinci isim Vassilis Varvaresos ise Sergey Prokofiev’in 4 Numaralı Sol El için Konçerto’sunu çalacak. İki ünlü konçertoyu aynı konserde dinlemek ise kendimizi her zamankinden daha da ayrıcalıklı hissettirecek. Sermet’e eşlik edecek St. Petersburg Rus Oda Orkestrası’nın festivaldeki ikinci konserinde eşlik edeceği çellist Alexandre Kniazev ise yıllardır dinlemeye doyamadığım enfes bir ‘sound’a sahiptir.
Sol Elim, 9 Haziran, 20.00, Aya İrini Müzesi.
Alexandre Kniazev, 10 Haziran, 20.00, Aya İrini Müzesi.
Piyanoseverlere
Ücretsiz Haftasonu Klasikleri’nden ikincisini kaçırmamanızı tavsiye ederim. Son yılların en başarılı piyano ikililerinden biri olan Gülru Ensari’yle eşi Herbert Schuch çok güzel bir program yapmışlar. Fazıl Say hayranları ise sanatçının Lütfi Kırdar’daki solo resitaliyle Viyana Oda Orkestrası eşliğindeki konserini kaçırmayacaklardır.
Haftasonu Klasikleri II, 10 Haziran, 11.00, bomontiada.
Fazıl Say, 15 Haziran, 20.00, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı.
‘Türkiye’ prömiyeri
Amerikan menşeli minimalist müziğin simge ismi Philip Glass’ın hayranları ise festivalin 80’lik besteciye verilen eser siparişinin bir ucundan tutmasıyla ortaya çıkan 11. Senfoni’yi merakla bekliyorlardır. Sascha Goetzel yönetimindeki BİFO hem bu eseri hem de bestecinin keman ve çello için ikili konçertosunu yorumlayacak.
16 Haziran, 20.00, Aya İrini Müzesi.
25’inci yıl konseri
Festivalin üçüncü büyük orkestrası olan Tekfen Filarmoni şancılarla yaptığı gala konserlerini sevdi. 25 yılı geride bırakan Tekfen’in bu yılki solistleri çok daha albenili. ‘Çikolata renkli’ soprano Pumeza Matshikiza tatlı sesiyle son yıllarda çok ünlendi. Matshikaza’yla, sahnelerin yeni jönü olan genç tenorumuz İlker Arcayürek iyi bir ikili olacak.
12 Haziran, 20.00, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı.