Güncelleme Tarihi:
Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Orhan Gencebay, “Pazartesi günü konuyu birlik olarak masaya yatırıyoruz. Sonra tüm meslek birlikleri olarak ele alacağız. Bu taslak sadece bir sunumdur, final değildir. Kabaca baktığımızda iyi yönleri de değişmesi gereken bazı yönleri de var. Şu hali ile tamamiyle evet demiyoruz, ama diyeceğimizi umut ediyoruz. Anlaşacağız. Hem AB müktesebatına uyumlu olmak zorundayız ve hem de hakların korunmasında en üst düzeyde titizce bunu yapmak durumundayız” değerlendirmesini yaptı.
Film Yapımcıları Meslek Birliği (FİYAB) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Tunçtürk “Eleştirilecek noktalara sahip olsa da sektörümüzün yoğun eleştirilerine maruz kalan gri alanları ortadan kaldıracağı için genel olarak olumludur” dedikten sonra sinema sektörü ile ilgili olumlu-olumsuz tespitlerde bulunduklarını belirtti. Yeni teklifle denetlenmesi zor düzenlemelerin söz konusu güçlükler hesaba katılarak yeniden değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Türkiye Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SESAM) Başkanı Yılmaz Atadeniz ise “Taslak henüz çok yeni, değerlendirip tespitlerimizi yapacağız. Ancak çok önemli bir konu var. Bir eser hangi televizyonda oynuyorsa telif haklarını o kanal ödeyecek. Meslek birliklerine ödeyecek. Meslek birlikleri de üyelere dağıtacak. Bir eserin üzerinde beş hak var, bunlara verilecek. Yapımcı, yönetmen, diyalog yazarı, özgün müzikçi ve animatör eserin sahibidir. Bu kanun acilen değiştirilmeli. Bu kanun değişmedikçe bizi soyup soğana çeviriyorlar. Bütün yönetmenler bir lira almıyoruz emeklilik olarak. Biz tarım işçisi olarak ibraz ediliyoruz” eleştirisini yöneltti.