Güncelleme Tarihi:
Türkiye’den yasadışı olarak çıkarılmış bütün kültür varlıklarının iadesi için girişmelerini sürdürdüklerini söyleyen Avcı, Suriye ve Irak gibi çatışma alanlarındaki kültür varlıklarının korunması konusunda da BM, Interpol ve ICOM ile işbirliği yaptıklarını belirtti.
Lahit, İsviçre’nin Cenevre Gümrüğü’nde 2010 yılında ele geçirilmiş, Cenevre Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma sonucunda lahdin 2015 yılında Türkiye’ye iade edilmesine karar verilmişti. Daha sonra dava temyize gitmiş ve karşı tarafın temyiz başvurusunu geri çekmesiyle lahdin Türkiye’ye iadesi karşısında bir engel kalmayarak karar kesinleşmişti.
ÜÇ AY CENEVRE’DE SERGİLENECEK
Eserin ülkeye iade süreci ile ilgili olarak gerçekleştirilen görüşmeler sonrasında Herkül lahdinin Cenevre Üniversitesi’nde üç ay süreyle sergilenmesi ve dün bakanlık yetkililerinin de katılımıyla resmi bir tören düzenlenmesine karar verilmişti. Eylül ayı içerisinde ise eserin Cenevre’den Antalya’ya getirilmesi yönünde fikir birliğine varılmıştı. Bakan Avcı, dün Cenevre Üniversitesi’ne giderek eserin ziyarete açılış törenine katıldı. Törende tarihi eser kaçakçılığı üzerine konuşan Bakan Avcı, Herkül Lahdi’nin Türkiye’ye iade sürecinin kaynak ülkeler için cesaretlendirici bir örnek olduğunu söyledi.