Küçük hikâyeler, büyük fikirler

Güncelleme Tarihi:

Küçük hikâyeler, büyük fikirler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2018 15:15

Çizer ve yazar Turgut Yüksel’in yeni kitabı ‘Bir Dakika Sonra Bitmiş Olacak’, hacmen kısacık, manen depderin hikâyelerden oluşuyor. Birkaç cümleden mürekkep anlatıların yankısı, içte uzun sürüyor.

Haberin Devamı

Turgut Yüksel’in çizimlerini bilenler, sevenler, hikâyelerine de sirayet eden benzer tadı hemen yakalar. Onda her şey kısa ve vurucudur. Hiçbir şeyi uzatmaz. Lüzumsuz sakızlaştırmaz. Çizgiyle ya da sözcüklerle... Fark etmez. Ezber bozan, otorite sarsan, insanı silkeleyip kendine getiren şeyler anlatır. Aile, arkadaşlar, devlet, polis, aşk... Bir şeyler onun zekâ dolu bakış açısından süzülerek kısa ve vurucu mesajlar olur, gelir zihnimize konar. Bu bakımdan bir gazete sayfasında, tuval üzerinde yahut kitap sayfasında olsun, Yüksel’in işleri güncel politikadan tumturaklı fikirlere, bu böyle kardeşim denilen geleneklerden ülkemiz insanının ruh haline pek çok şeyi anlamlandırmada işimizi kolaylaştırır, bize yardım eder.
‘Bir Dakika Sonra Bitmiş Olacak’ adlı yeni kitabında Yüksel’in bize, okura, yardımcı olma hali, kılavuz olma durumu ayyuka çıkıyor. İnsan kitabı okuyup bitirdikten sonra kendini bir tık daha zeki hissediyor, içinden “Evet aslında o durum öyle” diyor. Bilirsiniz, zeki insanlar da zaten en çok kendi kendine konuşanlar arasından çıkıyor.
Turgut Yüksel, her çağda var olan ve eserleriyle toplumsal bilinci yükseltmeye katkı sunan, içinde bulunduğu zamanı ve onun kurallarını mizahi bir üslupla eleştiren sanatçılardan biri olarak kalacak.
Basit, anlık, mesnetsiz ya da alelade bulduğumuz durumlarla ilgili gösterdiği derin düşünme biçimleri, başka başka durumlarla da ilgili düşünme süreçlerinin özgürleşmesi için alan açacak.
Bu kitabı herkese ama en çok günümüz üniversite öğrencilerine tavsiye ediyorum. Düşünmenin farklı yollarını öğrenmek biraz her şeyi öğrenmektir aslında çünkü, biliyorum.

Haberin Devamı

KİTAPTAN
Komşular iyidir II
Kapı çaldı, açtım. Alt kattaki komşuydu.
“Müziğin sesini biraz kısabilir misiniz acaba, çok geliyor.”
“Müzik açık değil ki!”
“Ama ayıp oluyor komşu. İçeriden bangır bangır ses geliyor, siz hâlâ açık değil diyorsunuz.”
“Ha siz sabahtan beri kafada dönüp duran şarkıyı diyorsunuz. Hiç de sevmem bu şarkıyı. Nereden aklıma girdiyse durduramıyorum bir türlü.”
“Ooo çok sıkıcıdır bilirim, bazen bana da olur.”
“Eee ne yapıp da kurtuluyorsunuz bu illetten.”
“Yere yüzüstü uzanıp kolları iki yana uçak kanadı gibi açınca geçiyor.”
“Ben de deneyeyim.”
Kapıyı kapattım, söyleneni yaptım. Müzik durdu.

Haberin Devamı

Gelecek zamanın hikâyesi

Bankta yanımda oturan adam birden fırladı ve koşmaya başladı. Peşinden şaşkınlıkla bakarken, o, ileride kavis yaparak dönen dar yolda, ağaçların arasında kayboldu.
Üç dakika sonra kızgın ve iri bir köpek havlayarak yanımdan geçti ve aynı yoldan koşarak uzaklaştı.
Yanımda oturanın bir kâhin olduğunu o zaman anladım.

Küçük hikâyeler, büyük fikirler

Bir Dakika Sonra Bitmiş Olacak
Turgut Yüksel
Karakarga, 2018
112 sayfa, 12 TL.

BAKMADAN GEÇME!