Güncelleme Tarihi:
King Gizzard & The Lizard Wizard’ın vokalist/gitaristi Stu Mackenzie bir röportajında müziği “keşfe çıkmak” olarak tanımlıyor ve ekliyor: “Her zaman bir garage rock grubundan fazlası olduğumuzu düşündüm.” 2011 yılından bu yana aktif bir şekilde müzik yapan King Gizzard & The Lizard Wizard bu tanımlamaya karşılık gelen, her biri titizlikle üretilmiş 13 albüme imza attı. Garage rock ekseni etrafında çeşitli müzikal tüneller açan grup caz, blues, folk gibi türleri meditatif etki yaratan ‘psikedelik’ parçalarında bir araya getirdi. Grubun farklı janr’lar vesilesiyle konseptleştirdiği bu albümleri aynı zamanda arşivlik birer malzeme haline getirdiğini söylemek yanlış olmaz.
Psikedelik tınılar taşıyan 60’lar garage rock müziği, yaklaşık üç senedir Türkiye’ye geleceğine dair şehir efsanelerine konu olan Tame Impala ve daha önce İstanbul’da izlediğimiz Unknown Mortal Orchestra ve Temples gibi bilindik gruplar sayesinde tekrar alevlenmiş ve popülerleşmişti. Müziğe deneysel yaklaşımını her daim ön planda tutan King Gizzard & The Lizard Wizard ise farklı türler içeren kayıtlarının yanı sıra geçen sene içinde -söz verdiği üzere- peş peşe yayımladığı beş albümle bu ateşi iyiden iyiye harladı. Bu albümlerden bir tanesi ‘Flying Microtonal Banana’.
2017 Şubat ayında yayımlanan bu albüm, bağlamayı andıran gitarlar ve zurna seslerini barındırmasının yanında “Bu melodiyi bir yerden hatırlıyorum” düşüncesine iten parçalarla dikkat çekiyor. Bunun nedeni ise grubun doğaçlamayla başlayan maceralarına mikrotonları dahil etmek istemesi. Tam da bu amaçla satın aldıkları bağlama, gruba ‘kâşiflik’ yolunda yön gösteren bir pusula görevi görmüş adeta. Zira grup, bu bilgiyi paylaştıkları 2015 tarihli Guardian röportajlarında keşfedilecek çok fazla ses ve kültür olduğunu belirtiyor ve etkilendikleri müzisyenler arasında Erkin Koray’ı da gösteriyor. Böylelikle grubun bu coğrafyaya göz kırpan melodileri anlam kazanıyor; ‘Sleep Drifter’, ‘Rattlesnake’ ve ‘Anoxia’ başta olmak üzere daha birçok kaydın hammaddesi de ortaya çıkıyor.
King Gizzard & The Lizard Wizard’ı daha geçen mart ayında üç akşam üst üste, tıka basa dolu Salon sahnesinde alkış kıyamet izlemiştik. Makine gibi çalışan iki davul, es vermeyen dört gitar ve bir klavye olmak üzere yedi kişiden oluşan King Gizzard kabilesi, sadece birkaç ay sonra, bir kez daha İstanbul’a, bu sefer ‘Gezgin Salon’ konseriyle KüçükÇiftlik Park’a geliyor. Pazar akşamı sahne alacak grup şimdiye kadar yayımladığı albümlerden çalacak; yani bu da bolca parça demek. Tanıdık seslerin garage rock’ın hâkimiyetine gireceği, şarkıların doğaçlamalarla uzayacağı bir konser olma ihtimali yüksek...
King Gizzard & The Lizard Wizard’ın öncesinde, 2016 yılında ‘En İyi Rock Performansı’ dalında Grammy adayı gösterilen alternatif rock grubu Wolf Alice sahnede olacak. Bu uzun gecenin açılışı ise punk rock parçalarıyla Amyl and The Sniffers’dan. Tatil planlarımızı çoktan öteledik, bu konseri bir kez daha heyecanla bekliyoruz.