Güncelleme Tarihi:
Komşularım’da komşularının kim olduğunu bilmeyen, onları hiç tanımamış, evlerine hiç konuk olmamış bir kız çocuğuyla enfes bir yolculuğa çıkıyor, tek tek komşularını tanıyoruz. Hayır, evlere misafir olmuyoruz, konuk olduğumuz sadece kapıların önü ve uçsuz bucaksız bir hayal dünyası.
Küçük kız yedi katlı bir apartmanın yedinci katında, çok sıkıcı bulduğu ailesiyle birlikte yaşıyor. Her katta bir daire ve her dairenin de diğerlerinden farklı, oldukça da karakteristik bir kapısı var. Küçük kız her gün evinin olduğu yedinci kata tırmanırken diğer katlarda kısa molalar veriyor ve birbirinden farklı kapılardaki ip uçlarından yola çıkarak o dairede yaşayanlarla ilgili hayallere dalıyor.
Bir sürü kilidin olduğu ilk kapının ardında Antik Mısır eserlerine düşkün bir hırsız ailesi yaşıyor. Önünde daima çamurlu pati izleri olan ve aslan başlı tokmağıyla dikkat çeken kapı ise yaşlı bir avcıyla onun evcil kaplanına ait.
Eniat Tsarfati’nin, başta da sözünü ettiğim, bol detaylı çizimleri özellikle dairelerin içlerini resmettiği sayfalarda karşımıza çıkıyor. Hırsız ailesinin evinde Mona Lisa’dan Budha heykeline, firavun hazinelerinden korsan haritalarına yok yok örneğin. Yaşlı avcı ise bir ormanı andıran evinin orta yerinde yaktığı kamp ateşindeki çayın demlenmesini beklerken bir taraftan da sökük çoraplarını dikiyor. Çocuklar ilk bir iki kapıyı ve ardında yaşayanları tanıdıktan sonra diğer kapıların kimlere ait olduğunu tahmin etmeye çalışarak oyuna dönüşecek bir okuma deneyimi yaşayabilirler.
Diğer kapılara gelince, birinin önünde kocaman bir bisiklet tekerleği var, birinden her zaman balık kokuları , bir diğerinden müzik sesleri yayılıyor. Hele bir kapı var ki küçük kız onun olduğu kata her geldiğinde ışık sönüyor ve her şey karanlığa gömülüyor. Kim bilir, bu kapıların ardında kimler, ne hayatlar yaşıyor. Ama o kadarını çocukların hayal gücüne bırakalım.
Önceki aylarda Quentin Blake ve John Yeoman imzalı ‘Gökte Kuşlarla’, ‘Beatrice ve Vanessa’, ‘Gölde Piknik’, ‘Ayının Kış Evi’ adlı resimli kitaplarını yayımlayan Hep Kitap, şimdi de ikilinin ‘Dünyanın En Tembel Ördeği ve İnanılmaz Başka Rekorlar’ adlı kitabını çocuklarla buluşturuyor. Bu kitaptaki inanılmaz rekor denemelerine gülerken çok ciddi insanları ve onların çok ciddi çalışmalarını tiye almanın dayanılmaz hafifliğine varacaksınız.
Önce kitaba da ismini veren dünyanın en tembel ördeğinden başlayalım. Simpson, 1976’nın kavurucu yazında istiharete çekilmiş ve o zamandan bu yana kılını bile kıpırdatmamış. (Sırt üstü ağzından salyalar akarken) Bu bir rekor değilse nedir? Ama hepsi bu değil elbette. Bir telefon kulübesinin içine tıka basa doluşan penguen rekoru, en çok sayıda yapay çiçekli şapka rekoru, tahta bacaklı bir pirenin yaptığı en yüksek sıçrayış, dünyadaki en arkadaş canlısı tesbih böceği, Kraliçe Viktorya’ya en çok benzeyen ve bazı sıkıcı kraliyet işlerinde kraliçeye vekalet eden patates ve daha onlarca çok ama çok ciddi çalışmanın detaylarını öğreneceksiniz. Hayatta ne işinize yarayacak bilemem ama çok güleceğiniz kesin. Anlayacağınız bu kitap, gülmeyi ve yaşama katılmayı ciddiyetin ve anlamsızca didinmenin önüne koyanlar için biçilmiş kaftan.