İnsan insana benzer mi?

Güncelleme Tarihi:

İnsan insana benzer mi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2018 15:02

İnsanların farklıklarına fiziksel özellikleri, yaşam biçimleri, zevkleri, alışkanlıkları gibi pek çok açıdan yaklaşan ‘İnsanlar Hakkında Bildiğim Her Şey’, bizi benzer kılanın tam da bu sayıp döktüğümüz farklılıklarımız olduğunu komik karşılaştırmalar yaparak anlatıyor.

Haberin Devamı

Yayıncılık dünyasının çiçeği burnunda üyesi Tekir Kitap, birbirinden çarpıcı kitaplarla küçük okurlarına “Merhaba” dedi. ‘Kaka Hakkında Bildiğim Her Şey’, ‘Cik’ ve ‘Şampiyonlar’ serisinden sonra ‘İnsanlar Hakkında Bildiğim Her Şey’ de çocuklarla buluştu.

‘Susam Sokağı’ başta olmak üzere birçok televizyon programında metin yazarlığı, tiyatro ve müzikal yazarlığı da yapan Joume Copons imzalı ‘İnsanlar Hakkında Bildiğim Her Şey’, “İnsan insana benzer mi?” sorusuna mizah dolu cevaplar veriyor. Kitabın kapağında elindeki büyüteci meraklı gözlerle dünya haritasına tutan bir ufaklık karşılıyor okurları. Çok geçmeden, büyütecini buzullardan ormanlara, şehirlerden köylere, gökyüzünün enginlerinden denizlerin derinliklerine dünyanın her köşe bucağında her ne kadar insan yaşıyorsa hepsine tuttuğunu anlıyoruz. Zira biraz kafası karışmış; “Her yerde insanlar var! İnsan insana benzer, diyorlar. Fakat benim karşılaştığım insanların hepsi birbirinden farklı” diyor ve başlıyor anlatmaya. Böylece bir insanlar alemi geçidi başlıyor ki; her birinin huyu suyu, boyu bosu, saçı sakalı bambaşka. Cesur insanlar da var örneğin, korkaklar da. Arkadaş canlısı ya da geçimsiz olanlar da. Kiminin yüzü dövmeli, kiminin saçı peruk, kimi uzun, kimi şişman. Bazıları gazete okumayı seviyor, bazıları çizgi roman. Kedi-köpek seven de var, hiçbirini sevmeyen de. Bebekler, yaşlılar, çok yaşlılar, sarışınlar, esmerler...
Fazlasına ne hacet, dünya üzerinde milyarlarca insan. Dahası dünyanın bütün ülkelerinde dünyanın bütün ülkelerinden insanlar. Peki, gerçekten benzemez mi hiçbiri diğerine? Bizim ufaklık, insanlar hakkında bildiği her şeyi sayıp döküyor ama merakını bir nebze olsun dindiremiyor. Birbirinin aynı gibi görünen ikizler bile birbirinden farklıysa neden hâlâ “İnsan insana benzer” diyorlar ki? Neden? Neden? Neden? Cevabı bulana kadar sormaktan vazgeçmiyor; dünyayı kâh ellerinin arasına alarak kâh merdiven dayayarak uzun uzun inceliyor. Bu kadar yakından bakınca birkaç tanıdık simayla karşılaşmanın da kaçınılmaz olduğunu ve Cyrano de Bergerac’tan Michael Jackson’a, David Bovie’den, Şarlo’ya sanat dünyasının ‘benzersizlerinin’ de okurlara el salladığını ekleyelim. Gelgelelim, ardı arkası kesilmeyen soruların da sonu tatlıya bağlanıyor elbette. İnsanların farklıklarına fiziksel özellikleri, yaşam biçimleri, zevkleri, alışkanlıkları gibi pek çok açıdan yaklaşan ‘İnsanlar Hakkında Bildiğim Her Şey’, bizi benzer kılanın tam da bu sayıp döktüğümüz farklılıklarımız olduğunu komik karşılaştırmalar yaparak vurguluyor.
İllüstratör Guridi’nin metni güçlendiren esprili çizimlerine gelince... ‘Bir çocuk kitabının hikâyeleri kadar çizimlerinin de büyülü olması gerektiği’ inancıyla yola çıkan Tekir Kitap’ın ne kadar haklı olduğunu anlıyoruz.

Haberin Devamı

İnsan insana benzer mi

Haberin Devamı

İnsanlar Hakkında Bildiğim Her Şey
Jaume Copons
Resimleyen: Guridi
Tekir Kitap, 2018
34 sayfa, 27 TL

BÜTÜN YOLLAR UMUDA ÇIKAR
Bir kirpi ile tavşanın arkadaşlığı, kulağa imkânsız gibi gelse de, kakao gibi sıcak, bal gibi tatlı ve gökyüzü kadar büyük olabilir. Tıpkı yumuşacık kürklü Pamuk ile her yanı dikenlerle kaplı Topak’ın eşsiz ve harika dostluğu gibi. Öyle ki birbirlerini bulmuş olmanın sevincinden, birlikte geçirecekleri günleri düşünmekten bazı geceler uyuyamazlar bile. Ta ki bir gün Topak, Pamuk’u bırakıp gitmek zorunda olduğunu söyleyene dek... Pamuk’un ilk andaki şaşkınlığı yerini terk edilmişliğin öfkesine, o da yerini ayrılığın acısına bırakır. Ama eninde sonunda bütün yollar umuda çıkar. Ve Pamuk kış uykusu gerçeğini keşfedince Topak ile dört mevsim ayrılmayacakları muhteşem bir fikir bulur. Michael Engleri’in sevgi dolu, dokunaklı hikâyesini Jöelle Torlonias, büyüleyici çizimleriyle, içinden çıkmak istemeyeceğiniz bir masal evrenine dönüştürüyor.

Haberin Devamı

İnsan insana benzer mi

PAMUK İLE TOPAK - ARKADAŞIM OLUR MUSUN?
Michael Engler- Joelle Tourlonias
Çeviren: Derya Önder
İş Bankası Kültür Yayınları, 2018
32 sayfa, 9 TL

HAYAT SANA LİMON VERİYORSA LİMONATA YAP
Bazen gökyüzünü kapkara bulutlar kapladı diye güneşe küsüp bir kenara çekilirsin. Oyunda kaybettin diye suratını asar, öğretmen tarafından fark edilmedin diye içerlersin. Bazen öyle sinirlenirsin ki ne yapsan öfkeni dindiremeyeceğini sanırsın. Ya da ne bileyim, arkadaşlarını bırakıp başka bir mahalleye taşınmak dünyanın sonu gibi gelir. Hayat bu, yaşadığımız her an, sayısız tecrübeyle duygudan duyguya sürükler insanı. Üzüntü, öfke, keder, korku, endişe, soru işaretleri... Peki tüm bu zorluklar içinde gözden kaçırdığımız nice güzellikler, mutluluklar gizliyse? ‘Bir Şans Ver!’ çocukların içinden çıkılmaz gibi görünen zorluklara bambaşka bir gözle bakabilmelerinin, güzellikleri fark edebilmelerinin önünü açıyor; her günleri hayatlarının en güzel günü olsun diye. Ne demişler? Hayat sana limon veriyorsa, limonata yap. ‘Alfabe Bulutu’ serisiyle tanıdığımız Alp Gökalp’in şiirsel metnini Aleksandra Fabia’nın duygu yüklü çizimleri tamamlıyor.

Haberin Devamı

İnsan insana benzer mi

BİR ŞANS VER!
Alp Gökalp- Aleksandra Fabia
Paraşüt Kitap, 2018
32 sayfa, 25 TL.

BAKMADAN GEÇME!