Güncelleme Tarihi:
Duru, tutkulu, coşkun, sade... Hindi Zahra’yı ve müziğini tarif eden sıfatlardan sadece birkaçı bunlar. 2010’da ilk albümü ‘Handmade’le kulağımıza fısıldadığından beri, müziğiyle insan-doğa-evren uyumunu içimize gönderen bir varlık Zahra. 2010’da Türkiye’ye ilk geldiğinde, “Bu ülkeye tekrar gelmeliyim” demişti, dediğini de yaptı, defalarca. Şimdi, 2015’te çıkan ikinci albümü ‘Homeland’ turnesi kapsamında bir kez daha Türkiye’de. İstanbul’da Garanti Caz Yeşili kapsamındaki iki Babylon konserinin ardından, bugün İzmir Ooze Venue, yarın ise Ankara IF Performance Hall’de sahneye çıkacak.
Berberi bir anne ve Fransız bir babanın kızı Hindi Zahra, 1979 Fas doğumlu. 15 yaşına kadar annesiyle yaşamış. Daha sonra okulu da bırakıp Paris’e babasının yanına gidiyor. Elinde gitarı Mağripli kız çocuğu, anavatanından uzaklaşıp, göçebe hayatın alternatifi nasıl, görmek istiyor: “Müptela bir göçebeydim. Paris’e alışmak zor oldu. O zamana kadar tüm hayatım göçebe geçti. Yeni hayata alışmam zaman aldı.” Müzik ise hep hayatında, ailesinde. Berberilerde müzik çok önemli, ses özellikle. Ve kadınlara ait... Kendine güvenen, güçlü kadın figürü, bir aile geleneği kısacası. Köklerinden geliyor.
Hindi Zahra, çeşitli enstrümanları kendi kendine öğreniyor çalmayı. Paris’te de, back-vokal yaparak hayatını kazanıyor. İlk albümü ‘Handmade’in tamamlanması 10 yılı buluyor. Aralarında ‘Beautiful Tango’, ‘Oursoul’un da olduğu 50 eser yazıyor, bunların tamamlanması, son hallerini alması için hiç acele etmeden: “Müziğin kendiliğinden gelmesi gerekir, fikri zorlayamazsın.”
Zahra’nın ikinci albümü ‘Homeland’in ilk parçası, ‘To The Forces’, ritmik ve oryantal girişiyle, dinleyiciyi sarıyor. Hint ve Mısır tınılarını yakalayabilirsiniz. ‘Silence’, albüme adını da veren şarkı, “You’re my homeland/ Sen benim anavatanımsın” diyor parçada. ‘Broken Ones’, ‘Any Story’, ‘The Moon Is Full’ albümün diğer etkileyici parçaları.
The Guardian’dan Robin Denselow’un ‘ilham kaynağı’ olarak özetlediği ‘Homeland’ albümü, Zahra’nın caz ve blues’dan da ne kadar etkilendiğini gösteriyor. Ve etnik müziklerle bu müzik türlerinin nasıl harmanlanabildiğinin güzel bir örneği...
Çıkış yaptığı günlerde Hindi Zahra, Billie Holiday’e benzetilse de etkilendiği müzisyenler/sesler arasında Janis Joplin, Patti Smith’ten, Maria Callas, Oum Kulthum, Chekiha Rimitti ve Yma Sumac’a kadar giden geniş bir yelpaze var.
Dünya müziğinin genç divaları arasındaki tartışmasız yerini alan Zahra’nın, onu dinleyen herkesin içinde sabit bir yer edindiği kesin...
Hindi Zahra bu akşam saat 23.00’te İzmir Ooze Venue’de, 4 Şubat Cumartesi 22.00’de ise Ankara IF Performance Hall’de.