Güncelleme Tarihi:
‘Çık Dediler Sahneye’ sergisinde 1960’larda başlayıp 1980’lerde yok olan gazino kültürünü ve onun görsel dünyasını ele alıyorsunuz. 1986 doğumlu bir sanatçı olarak bu döneme yetişemediğiniz halde gazino kültürüne nereden merak sardınız?
Evet yaşım gereği bu yetişemedim ama seviyorum! Bu dünyayı Yeşilçam filmlerinden ve plaklardan öğrendim, tanıdım. Daha önceki birçok çalışmama da Yeşilçam filmleri veya arabesk şarkıcılar referans oldu. Yüksek lisans tezimi de çağdaş sanatta arabesk kültür etkileri üzerine yaptım. Dolayısıyla bu sergiyi yapmamın ön hazırlıklarından biriydi tezim. 1950’lerde büyük kentlere başlayan göç dalgası birçok şey gibi eğlence kültürünü de etkiledi. O dönemde gazinolara farklı ekonomik seviyelerden insanlar gidebiliyormuş. Şimdiki gibi derin uçurumlar yokmuş ekonomik anlamda. Bu yüzden gazino kültürü hepimizin ortak hafızası. Çünkü ne yaparsak yapalım alaturka bir toplumuz ve bunu seviyoruz.
‘Çık Dediler Sahneye’ sergisi adını Seyyal Taner’in ‘Naciye’ şarkısındaki bir sözden alıyor. ‘Naciye Sahnede’ adıyla üç ayrı tablo yer alıyor sergide. ‘Naciye’nin sizdeki hikâyesini merak ediyorum.
‘Naciye’ hepimizin bildiği gibi Seyyal Taner’in 1986 yılına ait bir şarkısı. Ben de o yıl doğmuşum. Bu şarkıyı ilk kez çocukken Ahu Tuğba’nın ‘Taçsız Kraliçe’ filminde dinledim. Film klasik Yeşilçam draması şeklinde ilerliyordu. Ahu Tuğba önce fakir ve siyah saçlı bir kız iken birden ünlü ve sarışın oluyor ve sahneye çıkıyor. Ardından uyuşturucu bağımlılığı ve yükseldiği yerden hızla düşüş. Resimleri yaparken Ahu Tuğba’dan ilham aldım. O yüzden benim Naciye’lerimin aslan yelesi gibi duran kabarık sarı saçları var.
Gamze Taşdan’ın ‘Çık Dediler Sahneye’ başlıklı sergisi 18 Şubat’a kadar Galeri Apel’de.