Güncelleme Tarihi:
Ahmet Oktay’ın ikinci kitabının adıdır, ‘Her Yüz Bir Öykü Yazar’ (1964). Yüz Kitap adı bana bu kitabı ve dizeyi çağrıştırıyor. Yüz Kitap’la beni tanıştıran kitabın, adı yalnızca ‘İyilik’ olduğu için dikkatimi çekmiş olmasını isterdim. Ama Kırmızı Kedi Tünel mağazasından, öyküler de yazan Şehri önerince aldım. Bana bir ‘İyilik’ yapmış oldu. Böylece benim için Yüz Kitap da ‘İyilik’le başlamış oldu. Amerikalı yazar Joy Williams’ın 12 öyküsünü içeriyor kitap. Tarzı ‘karanlık bir mizah’ olarak tanımlanan yazarın Türkçedeki ilk kitabı.
1945 sonrası dünya edebiyatının Türkçeye daha önce hiç çevrilmemiş ‘minör klasik’lerini ve klasik olmaya aday yapıtları yayımlamayı amaçlıyor Yüz Kitap. Şimdiye dek 9 öykü kitabı yayımladı. Üçünü okuyabildim. Grace Paley’in ‘İnsana Hiç Rahat Yok Kendinden’ ve Miroslav Penkov’un ‘Batının Doğusu/ Öykülerde Bir Ülke’si.
Niye Yüz Kitap, bilmiyorum. Belki 100 öykü kitabıdır, 100 romanla sürer. Ama ‘minör klasik’lere öyküyle başlamak ya da yalnızca öykü yayımlamak iyi bir fikir. İyi bir okur bu yüz kitabı da okumak isteyebilir.
Yüz Kitap’ın seçimleri bu sürekliliği sağlayacak cinsten bana kalırsa. Hiç yayımlanmamış yazarları seçiyorlar ve kapak tasarımları, illüstrasyonları da öyle güzel ki, doğrusu insan yalnızca bunun hatırına bile bu kitapların müptelası olabilir. Minör bir festival diyelim öyleyse. O duyguyla okuyorum, festivalde her gün 1 film izler gibi. Bu mutluluğu ancak bir film festivalinin verdiği mutluluğa benzetebilirim. Yeni yönetmenler, coğrafyalar, konular, yeni bir dil ve anlatım, renkler. Aynısını öyküler ve yazarları için düşleyin.
Grace Paley’in öykülerini ilk kez okudum. Hissiyatımı şöyle ifade edebilirim: Çok mutlu oldum. Öyküsever bir okur olarak, Susan Sontag’dan daha iyi bilecek değilim ya, ben de güldüm, hayli bulutlandım ve hayran kaldım. Vodvil, fars, trajedi, dram, komedi deyip bu kitabı da oyun türleriyle tanımlayayım, 32 kısım tekmili birden bir hisseli harikalar kumpanyası izler gibi okudum. Anlattıkları gündelik yaşamdan ama unutulmaz tipler. Orhan Kemal’in ‘Murtaza’sı da öyle değil midir? Yazar o küçücük hayattan dev bir karakter yaratmıştır. Grace Paley’in öykülerindeki kadınlar özellikle, bana hüzünlü bir biçimde artık çok az kalan ilk Cumhuriyet kadınlarını hatırlatıyor. Güçlü, neşeli, esprili, kendisiyle dalga geçen, akıllı ve biraz da hınzır. Özellikle ilk öykünün Rose Teyze’si ile ‘Hem Genç Hem İhtiyar Bir Kadın’.
BATININ DOÄžUSU/
ÖYKÜLERDE BİR ÜLKE
Miroslav Penkov
Çeviren: Kübra Kelebekoğlu
Yüz Kitap, 2017
242 sayfa, 22 TL.
Â
Â
Â
Â
Ä°YÄ°LÄ°KÂ
Joy Williams
Çeviren: Kıvanç Güney
Yüz Kitap, 2017
200 sayfa, 20 TL.
Â
Â
Â
Â
Ä°NSANA HİÇ Â
RAHAT YOK KENDÄ°NDEN
Grace Paley
Çeviren: Aylin Ülçer
Yüz Kitap, 2016
166 sayfa, 14 TL.