Fatma AKSU/İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2018 22:31
Define avcılarının, köstebek yuvasına dönüştürdüğü, evsiz ve tinercilerin mesken tuttuğu, Bizans dönemine ait 1600 yıllık Boukoleon Sahil Sarayı sonunda restore ediliyor. İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne sunulan Restorasyon Projesi’nde, Boukoleon Sarayı, Açık Hava Müzesi olarak fonksiyonlandırıldı.
Tarihî Yarımadanın Marmara Denizi kıyısında, Fatih Çatladıkapı Mevkii’nde, bulunan, İmparator II. Theodosios (408-450) tarafından yaptırılan ve bazı bölümleri de İmparator Teofilos zamanında (829-842) eklenen Bizans sahil sarayı, Gayri Menkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun, 10 Eylül 1982 tarihli kararıyla, tescil edildi.
Mülkiyeti İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait sarayın restorasyonu için, Fatih Belediyesi’ne muvafakat verilmiş, Fatih Belediyesi de, İstanbul Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nca sağlanan ödenekle, “Bukoleon Sarayı’nın Rölöve, Restitüsyon, Rekonstrüksiyon, İnşaat, Elektrik, Makine Projeleri ve Çevre Düzenleme Projesi İşi”ni ihale etmişti.
YÜZEY TEMİZLİĞİ YAPILDI Fatih (Tarihi Yarımada) Kentsel Arkeolojik, I. Derece Arkeolojik Sit Alanı içinde kalan Boukoleon Sarayı ile ilgili bitki/yüzey temizliği yapıldıktan sonra alınan ölçümler sonucunda Fatih Belediyesi’nce hazırlanan rölöve ve restitüsyon projeleri, 27 Haziran 2018 tarihli Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü kararı ile onaylandı.
Sarayı Restorasyon Projesi, 25 Temmuz 2018 tarihinde, İstanbul IV Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne iletildi.
Bizans Sarayı”nın restorasyonuna, İstanbul IV Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne sunulan Restorasyon Projesi’nin onayının ardından hemen başlanacak.
DEMİRYOLU İLE ARASINDAKİ TAŞ DUVAK KALKACAK Koruma Kurulu’na önerilen Restorasyon Projesi’nde, Boukoleon Sarayı, Açık Hava Müzesi olarak fonksiyonlandırılıp,, yapılması önerilen çalışmalar şöyle belirtildi:
-Sonradan yapılmış olan tüm demir imalatlar kaldırılacak. Tüm mermer yüzeyler temizlenip, parça kopması görülen bölümlerde veya yapı elemanlarında onarım yapılacak. Malzeme kaybı olan bölümler tamamlanıp, erime ve aşınma gözlemlenen yerlerde onarım yapılacak.
-Boukoleon Sarayı ile demiryolu arasında bulunan, üzeri çimento sıvalı moloz taş duvar kaldırılıp, yerine projede belirtilen ölçülerde ferforje korkuluk yapılacak.
AHŞAP YÜRÜYÜŞ YOLU Ziyaretçilerin yapıya zarar vermeden ve güvenle dolaşabilmeleri için projede belirtilen şekilde ve güzergahta ahşap yürüyüş yolu yapılacak.
-Faros Kulesi’nin cephelerinde yüzey ve malzeme kaybı olan bölümler, yapının statik durumu da dikkate alınmak suretiyle, aslına uygun şekilde kesme taş ile tamamlanacak.
-İmparator İskelesi bölümünde büyük kemerlerin altında, toprak altında bulunan özgün cepheye ait mermer paye ve sütunlar, bu bölümlerde arkeolojik kazı yapılarak (sütun ve payeler) açığa çıkarılacak.
HAVUZ YAPILACAK İmparator İskelesinin doğu cephesinde, projede belirtilen konumda, ölçülerde ve derinlikte havuz yapılacak. Sarnıcın giriş bölümüne denk gelen yerde, geçiş için ahşap köprü tasarlandı..
YERALTINDA MÜZE İNŞA EDİLECEK Boukoleon Sarayı’nın önünde bulunan park kaldırılıp, projede belirtilen konumda ve ölçüde, yeraltında bir müze yapısı inşa edilecek. Ayrıca ziyaretçilerin dolaşımı için projede gösterildiği şekilde çevre düzenlemesi ve taş döşeme gezi yolu olacak.
- Ana giriş kapısında yerde ters olarak bulunan, ön yüzünde İmparator Justinianus’un monogramının da bulunduğu mermer blok kaldırılarak özgün yerine konulacak.