Güncelleme Tarihi:
Eski Yunanca ‘kuriakon doma’ (Tanrı’nın evi) sözcüklerinden türetilmiş olan ‘church’/’kirche’ (kilise), öncelikle ibadethaneye açık bir mekânı tanımlarken, gene aynı dil kökenli sinagog, ‘syn’ (bir arada/araya) ve ‘agein’ (yönlendirme) sözcüklerinin bileşimiyle bir çeşit ‘halk evi’ anlamını taşır. Diğer bir ifadeyle bu mekânlar salt dua etmenin yanı sıra çeşitli sosyal etkinliklerin yapılabildiği birer toplantı yeri de sayılıyor.
2018 Müzik Rotası’nın ilk durağı olan İtalyan Sinagogu’nun kuruluşu 1862 yılına dayanırken, günümüzde kullanılan bina ‘İstanbul İspanyol-Portekiz ritine uyan Yahudi Cemaati’ tarafınca 1931 yılında inşa edildi. Gotik stildeki cephesi ve mermer merdivenleriyle görülmeye değer bir mimariye sahip olan bu mabette Türkiye’nin genç keman virtüozu Sevil Ulucan ile uluslararası festivallerin beğenilen konuğu, bol ödüllü viyolonsel sanatçısı Hillel Zori bir araya gelecek. İkilinin repertuarında G.F. Haendel, J.S. Bach, B. Bartok ve 20. yüzyıl Rus bestecilerinden R.Gliére’in oda müziği yapıtları yer alıyor.
İlk mezunlarını 1913’te vermiş olan köklü Avusturya St. Georg Lisesi ile aynı bina kümesinde yer alıp aynı adı taşıyan St. Georg Kilisesi’nin geçmişi 1300’lere kadar uzanmakla birlikte, 1831’de geçirdiği büyük yangından sonra yenilendi, 1963’te ise içindeki yoğun süslemeler kaldırılarak çağdaş bir dekorasyona gidildi. Avrupa müzik sahnesinde ayrıcalıklı bir yeri olan Avusturyalı Koehne Yaylı Çalgılar Dörtlüsü burada vatandaşları W.A. Mozart’ın 14. Yaylı Çalgılar Quarteti ile F. Kreisler’in çok sevilen ikişer minyatür ve dansını, ardından ise Çek ‘komşuları’ A.Dvorák’ın bir valsini seslendirecek.
Halk arasında ‘Sen Piyer Kilisesi’ olarak bilinen San Pietro ve Paolo Kilisesi, Galata bölgesine 1228 yılında yerleşen Dominik rahiplerinin 1843’te yaptırdığı son ibadethanedir. İstanbul’da birçok önemli eseri bulunan ünlü mimar G. Fossati, buradaki yalın cepheye kıyasla neo-klasik öğeler barındıran hareketli bir iç mekân düzenlemesi yaratmış. Vokal müziğine çok uygun bir akustiği olan bu ilginç kilisede repertuvar, İtalyan besteci G. B. Pergolesi’nin 26 yaşındaki ölümünden önce 1736’da yazdığı 12 bölümlük Stabat Mater’e ayrılmış. Bu ölümsüz yapıt genç Estonyalı sopranolar Katrin Targo ve Tuuri Dede solistliğinde, Prof. Filiz Ali’nin 2013’te Ayvalık’ta kurduğu ve Orhun Orhon’un yöneteceği AIMA Festival Orkestrası tarafından yorumlanacak.