‘Filmin anlaşılması önemliydi’

Güncelleme Tarihi:

‘Filmin anlaşılması önemliydi’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2018 21:14

75. Venedik Film Festivali’nde, ‘Anons’ isimli filmiyle ‘Jüri Özel Ödülü’nü alan yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun’la konuştuk. Coşkun, “Filmimin içeriğinden öte biçiminin anlaşılması benim için önemliydi. Anlaşılmasına çok mutlu oldum” diyor.

Haberin Devamı

BU yıl 75’inci kez düzenlenen Venedik Uluslararası Film Festivali önceki akşam yapılan ödül töreniyle sona erdi. ‘Ufuklar’ kategorisinde, ‘Jüri Özel Ödülü’ yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun’un ‘Anons’ filmine verildi. Coşkun’un senaryosunu Ercan Kesal ile birlikte yazdığı filmin dünya prömiyeri de festivalde gerçekleştirildi. Yapım, festivaldeki ‘Jüri Özel Ödülü’ öncesinde İtalyan Ulusal Gazeteciler Birliği ve Venedik Güzel Sanatlar Akademisi tarafından verilen, ‘En İyi Akdeniz Filmi’ ödülünü de almıştı. Ödülüyle birlikte dün Türkiye’ye dönen Mahmut Fazıl Coşkun, duygularını Hürriyet’e şöyle anlattı:

‘Filmin anlaşılması önemliydi’

Haberin Devamı

‘ÇOK MUTLU OLDUM’

“Her festivalde farklı jürilere farklı zevklerdeki filmler hitap edebilir. Dolayısıyla ödül meselesi hiç tahmin edilemez. Festival başkanının da ifade ettiği gibi bu sene Venedik seçkisi çok güçlüydü. Bu yüzden daha az umutluyduk. İnsan böyle bir ödülü alınca çok şaşırıyor, çok mutlu oluyor. Benim için filmin içeriğinden ziyade farklı biçimi ön plandaydı. Biçiminin anlaşılması da beni çok mutlu etti. Çok olumlu yazılar çıktı. Filmi seyirciyle birlikte izledim ve bir takım yerlerde verdikleri tepkilere bakarak ‘Evet, anlaşıldı’ dedim. Bu benim için çok önemliydi.”

‘Filmin anlaşılması önemliydi’

‘15 TEMMUZ KÖTÜ BİR TESADÜF OLDU’

1960’lı yıllarda ordudan tasfiye edilmiş dört eski askerin bir gece boyunca süren sıra dışı yolculuğunu anlatan film, festivalin uluslararası yarışma bölümü olan Orizzonti’de de yarışmıştı. Coşkun, senaryosunu dört yıl önce yazmaya başladığı filminin yapımının 15 Temmuz nedeniyle ertelendiğini de söylüyor: “Aslında ‘politik bir darbe filmi’ yapmak fikriyle yola çıkmadım. Beni cezbeden Türk insanı ve Türkiye’ye dair evrensel bir hikaye anlatmaktı. Yapım esnasında 15 Temmuz gerçekleşince ‘darbeler’ konusu fazlasıyla gündeme geldi. Oysa biz senaryoya yazmaya 15 Temmuz’dan iki yıl önce başlamıştık. Hatta prodüksiyona başlamak üzereydik. Darbe girişiminin olduğu 15 Temmuz günü mekân bakıyorduk. Bu olay olunca çok şaşırdık. Filmi yapıp yapmamak konusunda tereddüt ettik. Bir sürü insan hayatını kaybetmişti ve ‘darbe’ üzerine mizah yapılamayabilir diye endişelendik. Fakat sonra olanların filmimle alakası yok diye düşündüm. Benim filmim başka şeyi anlatıyor. Sonuç olarak 15 Temmuz filmi biraz erteledi ama çok da etkilemedi. Yalnızca kötü bir tesadüf oldu.”
Ödüllü yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun’un, ‘Uzak İhtimal’ ile ‘Yozgat Blues’ filmlerinin ardından çektiği üçüncü uzun metraj filmi ‘Anons’un başrollerini Ali Seçkiner Alıcı, Tarhan Karagöz, Murat Kılıç ve Şencan Güleryüz paylaşıyor. Film Türkiye’de 16 Kasım tarihinde vizyona girecek.

BAKMADAN GEÇME!