Güncelleme Tarihi:
İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nun (CRR) Genel Sanat Yönetmeni olarak, göreve geldiğinizden bu yana neler değişti?
Öncelikle çok yönlü ve çok kaliteli bir konser takvimi hazırladık. Konserlerimizin öncesinde muhakkak seyircinin bilgilendirilmesi adına söyleşiler düzenledik. Eğitime ve gençlere çok önem verdik ve onlarca ustalık sınıfı sayesinde yüzlerce gencin kariyerine köprü olduk. Bu faaliyetlerimizi sahnede yelpazesi çok geniş bir konser takvimiyle de destekliyoruz. Kısaca söylemek gerekirse CRR Konser Salonu’nu 120 m2 bir sahneye sıkıştırmıyoruz. CRR, İstanbul entelijansiyasının merkezi olsun istiyorum.
CRR yeni sezonunda seyircileri neler bekliyor? Yıldız isimler kimler?
Bu sezon müziğin her alanında yıldız isimleri ağırlıyoruz. Caz ve dünya müziği bir festival havasında... Klasik müzik adeta bir şölen. Türk müziği ise dolu dolu bir repertuvar ve içerik ile CRR sahnesinde olacak. Mark Giulliana, Sabine Meyer, Manu Katche, Judith Hill, Fahrettin Yarkın, Erkan Oğur, Ertan Tekin, Emel Matlouthi, Marina Viotti, Ferhan&Ferzan Önder, Bill Laurence, Dominic Miller, Kenny Garrett, Melihat Gülses, İsmail Altunsaray, Igudesman & Joo, Ole Antonsen, Carminho, Moskova Akademi Dans Tiyatrosu, Sof Machine, Hugh Coltman, Özcan Ulucan, İlker Arcayürek, Can Çakmur, Veriko Tchumburidze, Dorukan Doruk, Damla Sönmez & Erkan Kolçak Köstendil ve daha niceleri...
CRR’nin sadece bir konser salonu değil, bir kültür yuvası olmasını amaçlıyorsunuz. Bu kapsamda yaptığınız çalışmalar neler?
Bu binanın her köşesi yaşıyor. Fuayede felsefeden sosyolojiye, tarihten bilime kadar müzik ve müziğe paralel konular uzmanlarının katılımıyla dinleyiciyle buluşuyor. Aynı zamanda gençlere dünya devleriyle çalışma fırsatı sunuyoruz. Geçtiğimiz sezon 17 dev sanatçıyı 85 gencimizle buluşturduk. Bu vesileyle yıldız isimlerle gençlerimiz arasında bir köprü oluyoruz. Eğitime verdiğimiz önemin neticesi olarak ‘Bestecilik Akademimiz’ başladı. Projenin yürütücüleri Güç Başar Gülle ve Armağan Durdağ. Müziği sevdirmek ve erişilebilirliğini artırmak amaçlı ‘5 Çayı Konserleri’ başlatıyoruz.
CRR Bestecilik Akademisi’ni hayata geçirdiniz. Konser vermeye gelen dünyaca ünlü sanatçılarla öğrencileri buluşturduğunuz Ustalık Sınıfı atölyeleri yeni sezonda da devam edecek. CRR’nin eğitim misyonunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Sanat usta çırak ilişkisidir. Ustalardan öğrenirsiniz. Ustanın bir tek sözü birkaç yıllık derse bedeldir. Biz nispeten şanslı bir dönemden geçtik. Eğitim hayatının yarısını önce İtalya, sonra Amerika’da geçirmiş biri olarak zamanında yakaladığımız imkânların günümüz ekonomi koşullarında ne denli zorlu olduğunu bizzat görebilen bir sanatçıyım. Bir vesileyle uçak, konaklama ve vize masraflarını karşılasanız bile bu dev sanatçılara ulaşmanız ve onların takvimine girmeniz çok ama çok zor. Bugün Berlin Filarmoni Orkestrası’nın solist sanatçılarıyla bilabedel çalışma fırsatı bulmanın değerini sanırım anlatmama gerek yok. Burada hemen bir parantez açıp İBB Kültür Daire Başkanlığı’nın olağanüstü desteği için minnettar olduğumuzu belirtmek isterim. Eğitime geri dönecek olursak unutmayalım ki yalnızca müzikte değil aynı zamanda dans alanında da ustalık sınıflarımız oldu. Bizler yarının değerli sanatçılarının ortaya çıkmasını sağlayabilmek için bugün bu misyonu sonuna kadar, hem de elimizden ne gelirse sürdüreceğiz.
Ufukta yeni projeler var mı? ‘CRR Sokakta’ projeniz ne zaman hayata geçiyor?
Ufukta yeni projeler elbette ki var ama adım adım gerçekleştirmek için çalışıyoruz. ‘CRR Sokakta’ için geçen yaz içimize sinen bir proje oluşmadı. Genelgeçer bir iş olmasın istiyoruz. Ana hedeflerimizden biri de CRR’ye gelemeyen İstanbulluya ulaşabilmek.