Güncelleme Tarihi:
Ödüllü illüstratör Cem Kızıltuğ Tavşan Ozi’yi boş zamanın peşinde dopdolu bir yolculuğa çıkarıyor. Tavşan Ozi boş vaktin ne demek olduğunu merak ediyor ve bunu, sorabileceği en doğru kişi olan saat tamircisi dedesine soruyor. Dedesi düşüneceğini ama o sırada bir de gidip manava sormasını söylüyor. Manav pastaneciye, pastaneci oyuncakçıya, oyuncakçı çerçeveciye, o da kitapçıya sormayı teklif ediyor.
Oradan oraya koşturmanın nesi dolu, diyeceksiniz. İşin püf noktası da burada gizli. Ozi manava gittiğinde dökülen elmaları birlikte toplayıp tezgâha diziyorlar, manav ahududu paketini pastaneye götürmesini rica ediyor. Gitmişken pastanecinin pasta süslemesine yardım ediyor, fikir alışverişi yapıyorlar, limonata içiyorlar, ardından pastayı da alıp oyuncakçıya gidiyorlar.
Oyuncakçıda dağılan yapbozu birleştirip kırılan çerçeveyi çerçeveciye götürüyorlar. Çerçevecinin hazırladığı yaldızlı çerçevenin kitapçıya götürülmesi gerektiği için yine hep birlikte yola koyuluyorlar. Kitapçıdaysa onları bambaşka bir sürpriz bekliyor. Ama önce kitapçının çerçeveye yerleştireceği gizemli yazıyı koca kitap yığınının arasında arayıp bulmaları gerekiyor. Cem Kızıltuğ birbirinden güzel detaylarla dolu çizimler ve kolajlar eşliğinde herkesin birbirine dokunduğu harika bir mahalle hikâyesi anlatıyor aynı zamanda. Ozi cevabı ararken yardımlaşıyor, eğleniyor, sohbet ediyor, oyun oynuyor, kısacası bir şeyleri değiştiriyor ve değişiyor. ‘Boş zamanı’ dopdolu geçirmek de böyle bir şey değil mi zaten.
TAVÅžANÂ
OZİ’NİN BOŞ VAKTİ
Cem Kızıltuğ
Yapı Kredi Yayınları, 2022
36 sayfa.
Â
Â
Â
YAŞAM NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Kaç çeşit insan vardır diye sorduğumuzda sınırsız bir varyasyon havuzuyla karşılaşırız. Uzun ve kısa boylular, düz ya da kıvırcık saçlılar, sarışınlar, esmerler, kedi sevenler-sevmeyenler, amuda kalkabilenler-kalkamayanlar... Hepsinde ortak olduğuna emin olduğumuz tek şeyse yaşam. Sinekte, ağaçta, insanda ve tavukta olan ama ölü sinekte, kayada ve robotta olmayan yaşam. Peki ama nedir yaşam ve nasıl ortaya çıkmıştır?
‘İçinde Bir İskelet Var’ ve ‘Bu Kitabı Yalama’ kitaplarıyla tanıdığımız mikrobiyolog Idan Ben-Barak ‘Yaşamın Kısa Tarihi’ ile insanların yüzyıllardır sorduğu sorulardan yola çıkarak yaşamın başladığı olası ilk ana götürüyor bizleri. Olası diyoruz çünkü soruların net ya da tek bir cevabı yok. Bu nedenle farklı olasılıklardan bahsettikten sonra zamanda geriye giderek yaşamdan eser olmayan çağlara dönüyoruz. Ardından nasıl olduğunu tam bilemediğimiz bir şekilde yaşamın yapıtaşları olan elementler çıkıyor ortaya. Barak’ın bu noktada paylaştığı akıl çelen ihtimaller üzerinden çocuklar birçok senaryo, hikâye ve oyunlar uydurabilir.
Elementlerin ortaya çıkmasıyla bu defa zamanda ileri sıçrıyoruz ve moleküller, molekülerin birleşmesiyle de ‘baloncuklar’ olarak adlandırılan yeni organizmalar çıkıyor ortaya. Derken çok özel, son derece akıllı bir baloncuk oluşuyor. O ilk akıllı baloncuktan binlerce türe ulaşan inanılmaz bir yolculuk başlıyor böylece.
Idan Ben-Barak ve illüstratör Philip Bunting çocuklar için karmaşık olabilecek olağanüstü bir serüveni harika bir kurgu ve eğlenceli çizimlerle olabildiğince sade anlatıyor.
YAÅžAMINÂ
KISA TARÄ°HÄ°
Idan Ben-Barak
Resimleyen: Philip Bunting
Çeviren: Ümit Mutlu
Uçanbalık Yayınları, 2022
32 sayfa.