Kış saçmalıkları

19. Kış Olimpiyatı'na gönderdiğimiz 3 sporcudan madalya beklemiyorduk. Beklentimiz, iyi mücadele edip, yarışları bitirmeleriydi. Ancak Kayak Federasyonu ve antrenörlerin ilginç uygulamaları hayal kırıklığına yol açtı.

Kelime Aydın kayak krosta 10 km yarışına katıldı. Yarış iki ayaklı. Klasik stildeki ilk 5 km'de ilk 50 arasına giren serbest stildeki ikinci 5 km'yi koşuyor. Kelime, 17:10.8'le 73 sporcu arasında ilk 5 km'de 69. sırayı aldı ve elendi. Yarışta altın madalyayı alan Olga Danilova'nın ilk 5 km'deki derecesi 12:58.7, 50. sıradaki İsviçreli Brigitte A.Loratan'ınki ise 14:30. Kelime, Danilova ilk 5 km'yi bitirdiğinde 3.6'ıncı, Brigitte bitirdiğinde 4.1'inci km'de. Sporcuların dereceleri aşağı yukarı önceden belli olan bir yarışta Kelime boşuna koşturuldu. Önce 30 km'de yarıştırılan Sebahattin Oglago ise 1.5 km'lik sprint yarışına sokuldu. Sonuç hüsran. Sebahattin'i hem bir mukavemet koşucusu yapacaksınız, hem de sprinter! Herhalde bunu başaran ilk biz olacaktık.

MİLYARLAR HARCANDI

İşin daha kötüsü, sporcularımız için milyarlarca lira masraf yapıldı, Uluslararası Olimpiyat Komitesi ve uluslararası federasyon Türkiye'ye oyunlara hazırlık amacıyla 20.000 dolar verdi. Sporcularımızın performansını onlar da masaya yatıracak. Belki 20.000 dolarlık yardım da kesilecek.

Bu arada Avustralyalı Alisa Camplin, otomobili başta, değerli eşyalarını sattı ve eline geçen parayla olimpiyata hazırlandı. Ama o bu fedakarlığın ödülünü serbest kayakta altın madalya ile aldı. Bizim ise harcadığımız milyarlarla elde ettiğimiz sonuç ortada.

Potalardan ringlere

ABD'li Fredia The Cheetah Gibbs, ‘‘Dünyanın en korkulan kadını’’ olarak adlandırılıyor. Daha önce kick boksta 3 kez dünya şampiyonluğu unvanı kazanan Fredia bugün profesyonel olarak boks ringlerinde başarıyla mücadele ediyor. Fredia'nın spor kariyeri ise ilginç. Aslında bir basketbolcu olarak spora başlıyor. Almanya'daki profesyonel kariyerinde 29 sayı ortalaması ile oynuyor. Ancak kazandığı burs onun yaşamını değiştirip ringlere taşıyor. Fredia ringlerdeki başarısı yanında aktrist ve modellikte de iddialı.

Kanada'nın uğuru

Salt Lake 2002 Kış Olimpiyatı'nda Kanada buz hokeyinde hem erkeklerde hem da bayanlarda altın madalyayı kazandı. Özellikle ABD'yi 5-2 yenerek 50 yılda ilk altın madalyayı alan erkek takımının başarısı, buz pistindeki uğura bağlanıyor. Pistin yapımını gerçekleştiren Kanadalı işçilerin buzun altına uğur getirsin diye Kanada parası koydukları, final sonrası bu parayı aldıkları belirtiliyor. İşin ilginçi bunu söyleyen Kanada takımının Genel Menajeri Wayne Gretzky.

Rekortmen Kobe

LA Lakers'taki başarılı performansıyla dikkat çeken Kobe Bryant, bir NBA maçında forma giyen en genç basketbolcu unvanının da sahibi. 23 Ağustos 1978 doğumlu Bryant, 28 Ocak 1997'de Lakers formasıyla sahaya çıkarak 18 yaş ve 158 günle bu dalda rekoru elinde tutuyor. NBA'de forma giyen en yaşlı basketbolcu ise 19 Nisan 1997'de, 43 yaş, 231 günlükken Chicago Bulls ile son maçına çıkan Robert Parish. 9 kez All-Star seçilen Parish 30 Ağustos 1953'te doğdu.


Dünya Kupası'na doğru

1954'te İsviçre'deki 5. Dünya Kupası'na katılan 16 takım arasında Türkiye de vardı. Türkiye, elemede İspanya'ya deplasmanda 4-1 yenildi, İstanbul'da 1-0 üstünlük sağladı. Roma'daki üçüncü maç da 2-2 bitince kura sonucu ilk kez finallere katılma hakkını elde etti. Türkiye kupada Almanya'ya 4-1 yenildi, G.Kore'yi 7-0 yenince, tekrar karşılaştığı Almanya'ya bu kez 7-2'lik skorla boyun eğdi ve kupa macerası bitti. Finalerdeki ilk golümüzü Suat Mamat attı. Suat ve Burhan Sargın kupayı 3'er, Lefter 2, Mustafa Ertan ve Erol Keskin de 1'er golle tamamladılar.
Yazarın Tüm Yazıları