Kıbrıs'ta ambargo kalkıyor

EĞER Cuma akşamı, Zirve'nin yapıldığı Bella Center'da, basın toplantılarının düzenlendiği odalardan, kapısında Kıbrıs yazanında yaşadıklarımı paylaşsaydınız duygularımı anlardınız.

Kıbrıs Rum yönetimi temsilcileri, gazetecilerine Avrupa Birliği üyeliğinin ilk müjdesini verdiler ve kendi geleceklerinin yol haritasını ana hatlarıyla çizdiler. Toplantıdan sonra herkes hızla haber yetiştirmeye koşarken, önümü kesen bir Kıbrıslı Türk gazeteci, patlamak üzere bir volkan gibi, 'Siz şu anda benim ne durumda olduğumu anlayamazsınız. Anlamanıza imkan yok' dedi 'Yunanistan'ın yeri belli, Kıbrıslı Rumlar Avrupa vatandaşı artık, siz bir tarih aldınız önünüzü görüyorsunuz. Ya biz? Ya biz neyiz? Kabile miyiz bu dünyada? Nerede bizim geleceğimiz?'

* * *

RECEP Tayyip Erdoğan, önceki akşam zirve sonuçlarını bize değerlendirirken, 'Kıbrıs'ta bir yapı var. İşi kategorik hale getiriyor. Oradan çıkamıyor. Onların ikna edilmesi gerekiyor. İkna edildiklerinde zaman zaman ana vatanın istediği çizgiye geliyorlar' dedi.

Kıbrıs sorunu artık Türkiye ile ilişkisini kaybetti. Avrupa Birliği'nden davet alındı ve Kıbrıs, Ada'nın tümü olarak Avrupa Birliği'nde. Üstelik de Avrupa, aynı Almanya'nın üyeliği sırasında uyguladığı yöntemi uyguladı.

O sırada, Doğu ve Batı Almanya olmasına rağmen Bonn, 'Biz ileride birleşeceğiz, onları da şimdiden dahil edin ancak bölünmüş durumumuzu göz önüne alıp, Avrupa müktesebatını sadece bizim için geçerli kılın' demişti. Aynı durum şimdi de Kıbrıs için geçerli. Kıbrıs Rum Yönetimi, Avrupa kararlarını hayata geçirecek ve birlik yürüyecek.

Çözüm olduktan sonra, müktesebat tüm Ada için geçerli olacak. Ama bu noktaya dikkat. Eğer, Annan'ın planı 28 Şubat'a kadar imzalanırsa Avrupa Birliği müktesebatı, anlaşmadaki düzenlemelere tabi olacak. Örneğin dolaşım serbestliğine konmuş kısıtlamalara uyulacak. 28 Şubat'tan sonra anlaşmak mümkün değil mi? Tabii mümkün ama artık, Avrupa ile entegrasyonunu sağlamlaştırmakta olan Rum tarafının iradesi ağır basacak.

Daha açık söylemek gerekirse, eğer 28 Şubat'a kadar çözüm olmazsa, Kıbrıs'ta cansiperane koruduğumuz haklar ve halklarımızın arkasından el sallamaktan başka hiçbir seçenek kalmayacak.

Çünkü artık Kıbrıs Türklerine ambargo da kalkıyor.

* * *

EVET yanlış anlamadınız. Kıbrıslı Türklere ambargo kalkıyor. O Cuma akşamı Rum yetkililer, o küçük basın odasında da açıkladılar.

Genişleyen ve Kıbrıs'ı da arasına alan Avrupa'nın davet metninde de yer alıyor: 'Konsey, Komisyonu Kıbrıs hükümeti ile temaslarda da bulunarak, Kıbrıs'ın kuzeyinde ekonomik gelişmeyi teşvik etmeye ve AB'ye yakınlaştırmaya davet eder.'

Ve şimdi Kıbrıs Rum Yönetimi, Kuzey ile ticaret, sportif faaliyetler, kültürel ilişkileri geliştirmek için paketler hazırlayacağını açıklıyor. .

Evet ambargo kalkıyor. Şimdi sıra kafalardaki ambargolarda.

AKP Lideri Tayyip Erdoğan, 'Kuzeydeki rejimle buluşma noktasını bulacağız' diyor. 'İkna edeceğiz' diyor.

Demek ki, Türkiye hükümeti de çözüm istiyor. Artık sıra siyasi iradenin gücünü göstermeye geliyor.
Yazarın Tüm Yazıları