'Kewell'ı rahatsız ediyoruz'

Güncelleme Tarihi:

Kewellı rahatsız ediyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2010 17:20

Galatasaray'ın Brezilyalı milli futbolcusu Elano Blumer, UEFA Avrupa Ligi'ndeki rakipleri Atletico Madrid'i eleyebilecek güçte olduklarını belirterek, "Atletico Madrid zor ve kaliteli bir takım. Ama bizde kesinlikle Atletico Madrid'i eleyecek kalitenin olduğunu düşünüyorum" dedi.

Haberin Devamı

Galatasaray Televizyonu'nda programa katılan Elano, kendisine yöneltilen soruları cevapladı.

Soru-cevap şeklide gerçekleştirilen sohbet şöyle:

Elano'nun, Harry Kewell'la çok sıcak bir ilişkisi var. Bu ilişkiden bahsedebilir mi?

Sadece Kewell'la değil, takımdaki diğer oyuncu arkadaşlarımla da aram çok iyi. Saha içinde, saha dışında devamlı konuşuyoruz. Arkadaşlığımız üst seviyede. Harry Kewell'ın İngilizce konuşması sebebiyle anlaşabiliyoruz. Özellikle Harry Kewell ve Milan Baros'la daha farklı bir arkadaşlığımız var. Kimseyle bir problemim yok. Herkesle arkadaşlığım iyi. Ama Kewell ve Baros'la daha farklı bir arkadaşlığımız var. Kewell normalde çok ciddi bir insan. Biz Milan Baros'la onu devamlı rahatsız ediyoruz. Onunla farklı bir arkadaşlığımız var.

Haberin Devamı

Gençlerbirliği maçında Kewell'la olan gol sevincini anlatabilir mi?

Daha önceden planladığımız programladığımız bir şey değildi. Bir gün dışarı çıktığımızda aynı ortamda bulunduğumuzda Milan Baros bu şekilde dans ediyordu. Ben de bunu Kewell'la paylaştım. Gol olduktan sonra tamamen spontone gelişti. Bir anda Kewell o şekilde dans etmeye başladı ve ben de karşılık verdim.

Taraftarlar bu sevinci çok beğenmiş. Devam edecek mi?

Taraftarlarımız seviyorsa, bu sevinci ilerleyen maçlarda da programlı bir şekilde yapabiliriz. Belki daha farklı ve yaratıcı danslar da yapabiliriz.

Genel bir ilk yarı değerlendirmesi alabilir miyiz?

Yoğun bir maç temposundan çıktık. Milli Takım'la Dünya Kupası elemelerini atlattık. Daha önce Konfederasyon Kupası'nda mücadele edip başarılar elde ettik. Daha sonra Galatasaray'a geldim. Galatasaray'a geldikten sonra özellikle ilk 3 ayım biraz karmaşık geçti diyebilirim. Farklı bir kültüre, farklı bir futbol mantalitesine, farklı bir ülkeye geliyorsunuz. Bu hiç kolay değil. Bunlara adapte olmak belirli bir zaman alıyor. Ama ben hergeçen gün daha iyi adapte olduğumu, kendimi geliştirdiğimi, özellikle Türk futbolunu, Türk futbol stilini ve mantalitesini daha iyi anladığımı düşünüyorum. Amacımız takımın başarısı. Galatasaray'ı belli bir yerlere getirebilmek. Bunun için her geçen gün kendi performansımın üzerine koyuyorum.

Haberin Devamı

Elano, Türkiye'ye adaptasyon sorununu çözdü diyebilir miyiz?

Adaptasyon süresini tamamladım diyebiliriz. Bunu son oynadığım 4-5 maçta görebiliyoruz. Hem gol attım hem attırdım. Gol pozisyonlarının bir şekilde içerisindeydim. Bu tek başına yapabileceğiniz birşey değil. Bu yardımlaşarak yapabileceğiniz birşey. Futbol bir takım oyunu. Adaptasyon sürecini atlattım. Daha iyi olacağımı düşünüyorum.

Son maçlarda 4-3-3 sisteminde sağ kanatta görev yaptı. Bunun yükselen performansı üzerinde etkisi var mı?

Performansımdaki yükseliş hangi mevkide görev aldığımla ilgili değil, Türk takımlarını tanımaya, hangi şartlarda oynadığınızı bilmeye, Türkiye'de oynanan futbol mantalitesini anlamaya bağlı. Türkiye'de oynanan futbolda çok koşup çok savaşmanız lazım. Özellikle fizik olarak kendinisi en şekilde hazırlamanız gerekiyor. Ben de bunu her geçen gün yaptım. Başarıyı buna bağlayabiliriz.

Haberin Devamı

Kamp genel anlamda nasıl gidiyor?

Sezon öncesi kamplar çok önemlidir. Çünkü sezon öncesi yaptığınız çalışmalar sezonun gerisini etkiliyebiliyor. Bu açıdan çok önemli. Buradaki kampı en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. Bunu da en iyi şekilde yapıyoruz.

Galatasaray'ın sezon öncesi kampında yer alamadı. Belki geç açılmasının sebebi budur

Galatasaray'da sezon öncesi kampına katılamamış olabilirim ama biliyorsunuz Brezilya Milli Takımı'yla Konfederasyon Kupası'na katıldık. Oradan döndükten sonra Manchester City'in hazırlık kampına katıldım. Bu fizik olarak kaynaklanmış bir şey değil, bu tamamen yeni kültüre, yeni arkadaşlara, yeni rakiplere, yeni futbolculara, yeni futbol mantalitesine adapte olmakla alakalı.

Haberin Devamı

Kendisi oyunu çok iyi çevirebiliyor. Ön libero olarak oynayabilir mi?

Milli Takım'da Gilberto Silva'yla birlikte çift önliberoda oynadık. Bildiğim bir pozisyon. Maç içinde oyunun yönünü değiştirmek çok önemli. Bu özellikle Galatasaray takımı için çok önemli. Kanatlara bakıyorsunuz Aydın, Kewell, Keita ve Arda gibi çok hızlı, kaliteli oyuncular var. Bire bir de adam yakaldığı zaman rakibi eksiltecek oyuncular var. Oyunun yönünü değiştirdiğiniz zaman bu takımın başarısını da etkiliyor. Ve tabiki Galatasaray için iyi birşey yapmak beni çok mutlu ediyor.

Elano, duran toplardaki başarısı ve frikikleriyle tanınan bir futbolcu.

Kariyerimde frikikten atılmış birçok golüm var. Frikik ve duran topların günümüz futbolunda önemi çok arttı. Galatasaray gibi büyük bir kulüpte oynuyorsanız rakipler oyunu hep geride kabul ediyor. O yüzden bu tip duran topların önemi daha da artıyor. Bunun için ben her antrenmandan sonra özel olarak çalışıyorum. Kendimi geliştiriyorum. Umarım en yakın zamanda burada o golleri atacağım.

Haberin Devamı

Galatasaray'da ileriye dönük hedefleri nedir?

Galatasaray'a çok büyük bir sorumlulukla geldim. Ve bu sorumluluğun da bilincindeyim. Bunu sadece tek başınıza başaramazsınız. Mutlaka yanınızda oynayan arkadaşlarınızın kalitesi çok önemlidir. Galatasaray'da bu fazlasıyla var. Birçok teknik futbolcumuz var. Üst düzeyde oynayan, üst düzeyde oynayabilecek birçok futbolcumuz var. Galatasaray'da gelip geçici değil, şampiyon olarak hatırlanmak istiyorum. Birçok başarıya imza atmak istiyorum. Özellikle bu sene şampiyonluğa odaklandık. Bu sene şampiyon olmak istiyorum. Brezilya Milli Takımı'yla Dünya Kupası'na gitmek de amaçlarımdan biri.

Elano'yu, Brezilya Milli Takımı'nda izleyebilecek miyiz? Bu arada Keita'lı Fildişi Milli Takımı'yla aynı grupta.

Brezilya Milli Takımı'nda yaklaşık 4 yıldır oynuyorum. Sorumluluklarımın bilincindeyim. Elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorum. Ukrayna'da oynarken Dunga tarafından Milli Takım'a çağrılmam, bunlar çok önemli şeyler. Birşeyleri iyi yaptığımın göstergesi. Brezilya Milli Takımı'nda yaklaşık 54 maç oynadım. Brezilya Milli Takımı'nda her turnuvada olduğu gibi amaç bu Dünya Kupası'nda da en iyisini yapabilmek. Çok önemli takımların olduğu bir gruptayız. Keita'ya karşı oynayacağım. Keita'yla iyi bir dostluğumuz var. Aynı takım için mücadele veriyoruz. Ama orası tamamen farklı. Hem Fildişi Sahili'ne hem grubumuzdaki diğer takımlara saygımız büyük. Orada Brezilya Milli Takımı formasını giymek istiyorum.

Elano'nun, kendisinde gördüğü en önemli yetenek nedir?

Uzun toplarım. Uzun toplarımın çok iyi olduğunu düşünüyorum. Oyunun yönünü çok iyi değiştirdiğimi düşünüyorum. Aynı zamanda hem sağ hem de sol ayağımı kullanabilmem de çok büyük bir avantaj.

Atletico Madrid eşleşmesini nasıl yorumluyor?

Atletico Madrid zor ve kaliteli bir takım. Ama bizde kesinlikle Atletico Madrid'i eleyecek kalitenin olduğunu düşünüyorum. Çok önemli ve büyük bir maç. Bizde çok büyük bir takımız. Büyük futbolcularız. Bu tür maçları çok seviyoruz. Özellikle kendim şahsi olarak bu maçın biran önce gelmesini bekliyorum. Bu maçlarda oynamak bir futbolcu için önemli, ayrıcalık. Kesinlikle Atletico Madrid'i eleyebilecek kapasiteye ve kaliteye sahibiz.

Elano, Türkiye'yi ve İstanbul'u nasıl buldu? Türk yemeklerini beğendi mi?

Brezilyalı aşçım olduğu için çok fazla Türk yemeklerini yeme fırsatı bulamıyorum. Ama dışarıda yediğim zaman güzel buluyorum. İstanbul gerçekten mükemmel bir şehir. Ne istiyorsanız bulabileceğiniz bir şehir. O yüzden burada yaşamayı çok seviyorum. İngiltere'de de yaşamayı seviyordum ama buraya da adapte oldum. Burayı da çok seviyorum. İngiltere'yle karşılaştırırsanız tamamen değişik ve farklı. Ama ben hem Türkiye'nin hem de İstanbul'un havasını Brezilya'ya benzetiyorum. Birbirine benzeyen çok taraf var. Mesela Türkiye'de 1 saat yolculukla Antalya gibi çok güzel bir şehire ve plaja gelebiliyorsunuz. İstanbul'a gelirsek. Yapılabilecek bir çok şey var. Güzel restaurantlar, güzel alışveriş merkezlerine sahip. Sıkılamayacağınız bir yer. O yüzden İstanbul'da yaşamaktan gayet memnunum.

Kendisine bu keyifli sohbet için çok teşekkür ediyoruz...

Ben de herkese çok teşekkür ediyorum. Galatasaray gibi bir camiada olmaktan çok büyük mutluluk duyuyorum. Bazı yorumlar yapılıyor, bazı konular çarpıtılıyor. Ama ben herkese bu mesajı göndermek istiyorum. Kesinlikle Galatasaray'da olmaktan mutluyum. Böyle değerli insanlarla çalışmaktan çok mutluyum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!