Kerkük’te referanduma hazırlık

IRAK Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin, Başbakan Tayyip Erdoğan’a Kerkük davetinin üzerinden bir hafta bile geçmeden Irak Hükümeti’nin aldığı son karar, Kerkük’te nüfus yapısını değiştirme girişiminin istikrarlı biçimde süreceğini kanıtlıyor.

Bunu görmek için Talabani’nin davetine uyup Kerkük’e heyet göndermeye bilmem gerek var mı?

Parlamentonun onayına lüzüm olmadan hükümet kararının yeterli görüldüğü bu adıma gore Saddam döneminde kente getirilen Arap nüfusun dönmesini teşvik etmek için, Kerkük’ten ayrılmak isteyen Araplara 15 bin dolar para ve toprak verilecek.

Adalet Bakanı’nın istifasına neden olan bu kararı yorumlayan bir yetkili, "Bu tamamen gönüllü olacak, isteyen geldiği yere gönderilecek" dese de Kerkük’teki Türkmen ve Arapların temsilcileri aynı görüşte değil.

Ayrıca "dönmek isteyen çok sayıda ailenin, form doldurmak için başvurduğu" açıklamaları da referendum öncesi ikinci büyük nüfus hareketinin yaşanacağını gösteriyor Kerkük’te.

Zorla ya da para ve toprak vaadiyle, ne olursa olsun sonuçta Kerkük’ün nüfus yapısının değiştirilmesi konusunda Maliki hükümetinde Şii ve Kürtler arasında ittifak sağlandığı anlaşılıyor.

SÜRECİN İLK ADIMI

SUNNİ
ve Şii Araplar arasında bu karara karşı çıkanlara verilen yanıt ise, kararın anayasa uygun olduğu şeklinde.

Evet, Irak Anayasası’nın 146’ncı maddesi, Kerkük’ün kaderinin Aralık 2007’de yapılacak olan referandumla belirleneceğini öngörüyor.

Ancak bunun için iki koşul var. a) İstikrarın sağlanması; b) nüfus sayımının gerçekleşmesi.

İşte bu karar, nüfus sayımının yapılmasını sağlayacak sürecin ilk adımı. Yani istikrarı sağlamak için hükümetin aldığı önlem.

Arapların geri dönüşünden sonra gelecek yeni Kürt nüfusla referandum aralık sonunda, öngörüldüğü gibi yapılacak.

Pekiyi bu referandumda ne sorulacak? Bu nokta önemli. Ankara, bu sorunun Irak’ı oluşturan bütün unsurların uzlaşmasıyla belirlenmesini öneriyor. Ama benim görebildiğim kadarıyla, ABD’nin de Maliki hükümetinin de gündeminde böyle bir mesele yok.

TÜRKMEN VE ASURİLER ÖZERKLİK İSTİYOR

IRAKLI
Türkmenler ve Asuriler, Iraklılar olarak eşit haklar için uluslararası kampanya başlattılar.

Avrupa Parlamentosu, geçen hafta Iraklı Türkmenleri ağırladı.

Avrupalılar, Kerkük’ün Irak’ta yeni bir istikrarsızlık kaynağı haline gelmekte olduğunu bir de Türkmenlerden duydular.

Bu sırada Iraklı Asuriler de Amerikan Kongresi’nde dertlerini anlatıyorlardı. Kuzey Irak’ta kendilerine Hıristiyan Kürtler denildiğini ve dillerini konuşmalarına izin verilmediğini anlattılar.

"Cengiz Han bile bize böyle davranmadı. Köylerimizden evlerimizden çıkartılıyoruz. Tarihin en eski dönemlerinden beri bu topraklar üzerinde yaşamış olmamıza rağmen Kürtler bizi ata yurdumuzdan atmaya çalışıyor. Eğer bugün Irak’ın her hangi bir yerinde yaşayan Asurilere Saddam’ın devrilmesinden sonra yaşamınız düzeldi mi diye sorarsanız size verecekleri yanıt HAYIR’dır" diye durumlarını özetlediler.

Her iki grubun dünyaya duyurmak istedikleri talep aynıydı. Özerklik.

Bölünmüş bir Irak’ta yaşam haklarını tamamen kaybetmekten endişe eden, Irak halkının bu iki asli unsuru da kendileri için alternatif arayışında.
Yazarın Tüm Yazıları