Zeytinyağlı yemekleri Hıristiyanlar yaygınlaştırmış

Güncelleme Tarihi:

Zeytinyağlı yemekleri Hıristiyanlar yaygınlaştırmış
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2006 00:00

Darphane-i Amire Binaları’nda Türk Tarih Vakfı üyelerine seminer veren Yeditepe Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğretim Görevlisi Özge Samancı, Osmanlı mutfağı hakkında ilginç açıklamalarda bulundu.

Samancı, Osmanlı dönemindeki yemek kültürünün "Seçkin İstanbul Mutfağı" olarak tanımlanabileceğini söyledi. İstanbul’un başkent olarak birçok coğrafyaya hakim olduğunu vurgulayan Samancı, "Bu yüzden birçok ürün görülürdü" dedi.

Pilaki, papaz yahnisi gibi zeytinyağlı yemek alışkanlığının, oruç dönemlerinde hayvansal gıda yemeyen Hıristiyan cemaatler sayesinde yaygınlaştığını belirten Samancı’ya göre pandispanya yani İspanya ekmeği de İstanbul’a göç eden Seferad mutfağı sayesinde tanındı.

Samancı ayrıca, 19’uncu yüzyıldaki İstanbul Mutfağı’nda, Orta Asya, Arap, Selçuklu, Bizans mutfaklarının etkisini göründüğünü belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!