Zeynep'i kaybettik siz dikkat edin

Güncelleme Tarihi:

Zeynepi kaybettik siz dikkat edin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2011 17:04

118 33 reklamlarıyla bir anda yıldızı parlayan oyuncu Burçin Bildik'in eşinin hafta başında, gittikleri Bodrum tatili sırasında hayatını kaybetmesi herkesi üzdü. Zeynep Elçin Bildik denizde yüzüstü, hareketsiz yatarken görülünce sağlık ekipleri acil müdahelede bulunmuştu ancak tüm çabalara rağmen kurtarılamadı. Anevrizma sebebiyle hayatını kaybettiği belirlenen talihsiz genç kadının ölümü tatil kazaları ve sıcaklar konusunda tedirginlik yarattı. Medline Doktoru Barış Mutluer tansiyon, kalp, şeker hastaları ve sıcaklar konusunda hurriyet.com.tr okurlarına uyarılarda bulundu.

Haberin Devamı

Tatile çıkan vatandaşlar eğer tansiyon sorunları varsa ne gibi önlemler almalı? Denize yalnız girmemek ya da aç karnına girmek gibi... Ne tür örnekler verebiliriz?

Yaz aylarında yükselen sıcaklıklar ve artan nem özellikle tansiyon hastalarının bazı önlemler almasını gerektirir. 120/80 olarak kabul edilen sağlıklı tansiyon değeri özellikle 50 yaş ve üzeri her iki kişiden birinde daha yüksek olabilmekte, bu duruma %10 oranında hormonal hastalıklar, kalp/böbrek hastalıkları ya da şeker hastalığı eşlik edebilmektedir.

Öncelikle önerimiz, kalp/damar hastalıkları için kullanılan ilaç dozları kış ve yaz aylarında değişebileceği için tatile çıkmadan önce doktorlarına danışmaları yolunda olacak.

Tatile çıkan tansiyon hastaları arasında özellikle 50 yaş üzeri tansiyon hastalarının, güneşin dik ve en sert olduğu öğle saatlerinde (11:00 – 15:00) güneş altında kalmamaya özen göstermeleri gerekir. Açık renk şapkayla korunmalı, kuvvetli bir baş ağrısı yaşanması halinde derhal en yakın sağlık kurumuna gitmelidir.
Tansiyon ilacı alıp güneşe çıkılmamalıdır. Çünkü bu tip damar genişletici ilaçları alıp güneşe çıkıldığında damarlar olması gerekenden daha fazla genişleyerek beyne giden kanın azalmasına neden olabilmekte, böyle bir durumda da bilinç kaybı yaşanabilmektedir. Aynı sebepten ötürü, alkol tüketimini de son derece dikkatli yapmak hatta mümkünse hiç yapmamakta fayda vardır.

Haberin Devamı

Stent takılmış, by-pass geçirmiş ya da kapak değişimi yaşamış olan kişiler, deniz tatiline çıkacaklarsa, denize yalnız girmemelerinde fayda olacaktır.

/images/100/0x0/55ea23cbf018fbb8f86da2c0
Diyelim ki hipertansiyonu olan ya da kalp rahatsızlığı olan bir yakınımız yanınızda fenalaştı. Sağlık ekipleri gelene kadar ilk müdahaleleri nasıl yapabiliriz?

Fenalaşan kişinin yanına giderek, öncelikle seslenmenize yanıt verip vermediğine bakmak gerekir. Yanıt aldıysanız konuşarak sorunu anlamaya çalışmak ve gerekiyorsa tıbbi yardım almak gerekir.
Yanıt gelmiyor bilinç kapalı ise, hastayı sert bir zemin üzerinde sırt üstü yatırarak, başını geri alıp çenesini yukarı doğru tutarak derhal tıbbi yardım alın.

Haberin Devamı

Hipertansiyon hastaları tatil bölgelerinde, tatildeyken neler yiyip içmeli?

Tatile çıktığımızda genel eğilim normalde yediğimizden daha fazla ve farklı yiyecekler tüketmek yönünde olur ama hipertansiyon hastaları özellikle sıcaklarda ağır tabir ettiğimiz yağlı yiyeceklerden uzak durmalı, bol bol yeşil sebze, beyaz et, zeytinyağlı ve meyve tüketmelidirler.

Şeker, kalp, tansiyon hastaları, yaşlılar tatile hangi dönemlerde çıkmalı. Örneğin tatillerini Haziran başı ya da Eylül ayına çekmeleri bir önlem oluşturabilir mi?

Bu tip hastalıkları olan kişilerin, Temmuz ve Ağustos gibi yılın en sıcak aylarında tatile çıkmamaları sağlıklarını korumak için alabilecekleri en iyi önlemlerden biridir.

Haberin Devamı

Denizde kalma süresi önemli midir? Örneğin suda yarım saatten fazla kalmak bir tehlike yaratır mı?

Denizde kalma süresi, kişinin kendini yorup yormamasına bağlı bir durum aslında. Eğer uzun süreli yüzmeye alışık bir yapısı varsa uzun kalmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak buradaki en önemli nokta, güneş ışınlarının en dik ve sert olduğu öğle saatleri ile tok karnına yüzme yapılmaması gerekliliğidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!