Zerrin'in tartışmalı hastalığı

Güncelleme Tarihi:

Zerrinin tartışmalı hastalığı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türk Pop Müziği'nin kulaklarda iz bırakan en güçlü seslerinden biri Zerrin Özer. İz bırakan dememizin nedeni, uzun süredir derin bir sessizlikte. Sebebi, tartışmalara kadar uzayan ciddi bir hastalıkla karşı karşıya olması. Zorluklar ve üzüntülerle ilerleyen kişisel hayatının önemli bir dönemecinde, tam da hayranlarının karşısına çıkacakken, bu hastalık gelip onu buldu. Dayanılmaz ağrılarla başlayan hastalığının teşhis ve tedavisi üzerindeki şüpheler, hayatını karartı. Okuyacağınız yazıda Zerrin Özer'den neden mahrum kaldığımızı göreceksiniz...

Müziğe başladığında Janis Joplin hayranıydı. İlk plağını Joplin'in ‘‘Move Over’’ına yazdığı sözlerden oluşturmuştu. 70'lerde Janis Joplin çizgisinde şarkılar söyleyen Zerrin Özer, 80'lerde Sezen Aksu ve Nilüfer gibi arabesk rüzgarına kapıldı. ‘‘Gönül’’ şarkısının patlayıp zirvelere tırmanması ve dillerden düşmemesi o zamana rastlar.

Müzik piyasasına yıllarca emek verdi. Güçlü sesi, yorumculuğu ile aranan sanatçı oldu ama... Müzik piyasasında aradığı dostluğu bulamadı. Kendisinin gösterdiği özverinin karşılığını göremedi. Bir de bunlar yetmezmiş gibi birlikte iş yaptığı insanlardan darbe üzerine darbe yedi. Ve sonunda kararını verdi, Amerika'ya gidip, yerleşti.

ÖLÜMDEN DÖNDÜ

1985'de geçirdiği trafik kazasında ölümden döndü. Amerika dönüşünde ilk kez sahneye çıktığı Büyük Maksim Gazinosu'ndaki programından gece yarısı evine dönerken bindiği taksi ile bir minibüsün çarpışması sonucu ağır yaralandı. Önce hayati tehlikeyi atlatamadığı, sonra komaya girdiği haberleri geldi.

Annesinin karşı olmasına rağmen 1990 yılında genç mankenlerden Alper Önal'la evlendi. Bir yıl sonra şiddetli geçimsizlik nedeniyle ayrıldılar. Bir daha aşk hayatında istikrarlı bir birliktelik olmadı.

Hep incecik olmak istiyordu. Bunun nedeni hayranlarının karşısına sadece giyimi, makyajı ve saçıyla değil tamamen değişik çıkmak isteğiydi. Sevgiyle dolu yüreği insanların yanısıra hayvanlar için de açıktı. İnsanlardan daha sadık, daha vefalı olduğunu düşündüğü için olsa gerek...

Hayatı boyunca annesi Hüsniye Özer için yaşadı. O'nu aşktan, müzikten, eşten üstün tuttu. İki yıla yakın yatağa bağlı olarak bilinci yerinde olmaksızın yatan annesinin başucundan bir an olsun ayrılmadı, geçtiğimz yıl kaybedene kadar. Üzüntülerinden kurtulup müzik çalışmalarına ağırlık vermeye hazırlanırken, kendi sağlık problemleriyle karşı karşıya kaldı. Dayanılmaz boyutlara ulaşan ağrılarından kurtulmak için başvurduğu doktor Candan Övül, ‘‘Erişkin Still’’ hastalığı teşhisiyle kortizon tedavisine başlamıştı.

Doktorların mucize ilaç diye tanımladıkları kortizon, ağır yan etkileri olan bir ilaç olarak kabul ediliyor. Kortizon tedavisi nedeniyle aldığı kilolar ve vücudunun tüylenmesinden rahatsız oluyordu. Almanya, Bremen’de ki evine gittiğinde muayene olduğu doktor İsmali Alpula, sanatçıya ‘‘Fibromiyalji’’ teşhisi koydu. İki doktor iki ayrı teşhis Zerrin Özer'i isyan noktasına getirdi. Kortizon kullanmasının gereksiz olduğunu düşünmeye başlayınca Candan Övül'ün teşhisinden şüphe etti. Ancak iki doktorun muayenesi arasında geçen sürede, kortizon tedavisi görmeyi sürdürdü.

DOKTOR NE DİYOR?

Zerrin Özer'in suçladığı doktor Candan Övül'ü Hafta Sonu gazetesi buldu. Doktor Candan Övül suçlamaları reddediyor: ‘‘Ben 28 senelik doktorum, ilk kez bir hastam tarafından suçlanıyorum. Zerrin Hanım'ı ilk kez Kasım 1997 de gördüm, yüksek ateş, deri döküntüleri, şiddetli kas ve eklem ağrıları şikayetleri vardı. Kendisine bir konsültasyon yaptık ve romatoid artritin (bağışlık sisteminden kaynaklanan özel bir romatizma türü) bir tipi olan erişkin still teşhisi koydum. Sonrasında da kortizon tedavisine başladım. Zerrin Hanım bana bugünde aynı şikayetlerle gelse yine aynı teşhisi koyar yine aynı dozda kortizon veririm. Üstelik bu tedaviye başlamamdan on gün sonra bana teşekkür etti. Daha sonra dozu azaltmak üzere kendisine bir çizelge hazırladım. Ne var ki Zerrin Özer, iyileşme belirtileri başladıktan sonra bir kez bile kontrole gelmedi. Bu işi bir angarya olarak gördü anlaşılan. Aralıktan beri kendisin göremedim. Şu an içinde bulunduğu durum tatamen kendisinin kortrollere gelmemesimden kaynaklanıyor. Kendisine fibromiyalji diye bir teşhis konmuş, asıl bu yalnış bir teşhistir. ’’

Dr. Gündüz Tezmen:

Doktorlara haksızlık

Fibromiyalji nedir?

- Kas romatizması da denilebilir. Kaslarda genellikle kramplar oluşur. Bu kramplara bağlı olarak yer yer kas dokusu özelliğini kaybedip sert bantlar halinde bağ dokusuna dönüşebilir. Bu özellikle strese açık bünyelerde daha fazla görülebilir.

Hangi doktorun söyledikleri doğru?

- Erişkin Still, eklem romatizmasının bir şekli. Candan Övül, iyi bir hekimdir, yanlış teşhis herkeste olabilir ama Candan Bey, ihtimali az olan biridir. Ateş, döküntü, eklem ağrıları varsa fibromiyalji ihtimali olamaz. Almanya'daki doktor ile Candan Bey farklı aşamalarda görmüş. Kortizon güçlü ve hayat kurtarıcı bir ilaç ama yan etkileri de var. Kortizon tedavisinden sonra belirtileri azalmış tedavi ile baskı altındadır. Kortizon kullanan hastalarda sürekli doktorla yakın temas içinde olmak lazım. İlacı azaltarak kesmek gerekebilir. Yan etkisi olmayan madde, ilaç değildir. Kortizon mucizeler yaratan ama yan etkileri olan bir ilaç. Candan Bey'in söylediklerinin doğruluğunu kabul edersek, Zerrin Özer şu anda elini kolunu hareket ettiremez bir halde olabilirdi. Kortizonu kesince tüm etkileri, kilo, şişlik gibi kaybolur. Doktora haksızlık ediliyor gibi geliyor.

TÜRKİYE'DE TEDAVİSİ VAR

Türkiye'deki tedavi olma imkanları neler?

- Tedaviye gerek bile olmayan bir hastalık. Masa başı ve stresli çalışanlarda kulunç denilen adale sertleşmeleri olur masaj yaparken ele sertlikler gelir. Fibromiyalji, basit bir hastalıktır. Ateş, döküntü yapan bir hastalık değil. Başlangıcında ateş, eklem ağrıları, hareket güçlüğü varsa fibromiyalji olması ihtimlali yok. Bremen'deki doktor belli bir tedaviden sonra görmüş, sonra still'in belirtileri kaybolmuş, fibromiyalji teşhisi koymuştur. İki doktora da haksızlık edilmemeli. Farklı aşamalarda görmüşler. Kontrol altında ortadan kalktığı için kasları görüp fibromiyalji demek mümkün.

BARIŞMASI İYİ OLUR

Sosyal hayatı etkiler mi?

- Zaman zaman masaj yapıp adaleyi yumuşatmak ve kas gevşetici ilaç vermek gerekebilir. Kortizonun yan etkilerinde de zamana ihtiyaç var. Büyütülecek bir hastalık değil.

Ekonomik yönden tedavisi

- Böyle sahneye çıkamam deyip ekonomik sıkıntı çekerse yardım edilebilir ama tedavi için çok para gerekli değil. Tedavi için Almanya'ya gitmesi şart değil. Tüm hastaneler tedavi eder. Fizik tedavi uzmanlarının hepsi çok rahatlıkla tedavi eder eğer fibromiyalji ise.

Son olarak ne önerirsiniz?

- Candan Beyle barışmasında fayda var. İstanbul'da çok romatizma doktoru var ama still hastalığıyla romatizma doktorlarının elinde kalması lazım. Bunların arasında en iyilerinden biri de Candar Bey'dir. Art niyetli bir insan değil.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!