Güncelleme Tarihi:
Türk Sanat Müziği sanatçısı Zeti Çetin, düzenlediği nostaljik geceleri tam 133 bin kişiye internet, faks, posta ve telefonla duyurunca ortaya bu fatura çıkıyor.
Türk sanat müziği sanatçısı Zeki Çetin'in tam 41 bin 500 ailesi var. Bilgisayarındaki bu 133 bin kişiye internet, faks, posta veya cep telefonu ile ulaşarak özel günlerini kutlamanın yanı sıra, sanat müziği ile ilgili aktivitelerini anlatıyor, kendi yerinde düzenlediği özel nostalji gecelerini haber veriyor. Tüm bu iletişim için de posta masrafı olarak ayda 1,5 milyar lira harcıyor. Ayrıca gecelere gelemeyen dostlarına, elektronik posta yoluya bu geceleri yaşatıyor.
32 YILLIK İŞLETMECİ
Çetin'in işletmeciliği 32 yıl önceye dayanıyor. Geçmiş yılların Şan Tiyatrosu ve Saray Sineması'ndaki sanat müziği gecelerini, kendi lokantasında nostaljik bir yolculukla canlandırıyor. İstanbul, Maltepe sahilindeki üç katlı bir yalıyı dekore ettiren Çetin, Türk yemekleri eşliğinde musikiseverlere sanatçı arkadaşlarıyla özel geceler düzenliyor. Güncel şarkılarla başlayan geceler sanat müziğinin klasik eserleriyle sürüyor.
Türk sanat müziği nostalji gecelerinde Çetin de sahneye çıkıyor: ‘‘Biz gerçek sanatçılarla sanat müziği yapıyoruz. Bestekárların gecelerinde saatlerce bestelerini okuyup hayatta olmayanları anıyoruz. Onlar için özel geceler yapıyoruz. Şu an genç nesil sanat müziğini hiç tanımıyor. Sanat müziği söyleyen çok ünlü sanatçı arkadaşlarımız ticari amaçla çalıştıkları için sanat müziği gerçek anlamını yitirdi. Sözleri ve besteleri yanlış okumak gelecek nesillere yanlış öğretmektir. Bizim yaptığımız gecelerde 100 yıllık bestelerden günümüzün eserlerine kadar yer veriyoruz.’’
Şato Pınar Restoran Türk sanat müziği keyfini çıkarmak isteyen çocuklu aileleri özel olarak düşünmüş. Çocuklar yemeklerini yedikten sonra kreş odasında eğlenip, oynayabiliyorlar.
ANMA GECELERİ
Şato Pınar Restaurant'ın İstanbul'un dışından da müşterileri var. Cuma ve Cumartesi geceleri Zeki Çetin program yapıyor. Aylık nostalji programlarında sahneye İstanbul Radyosu'nun ve TRT'nin usta sesleri geliyor. Son olarak düzenlenen böyle bir gecede Münip Utandı, İnci Çayırlı, Melda Kuyucu sahnede yer aldılar.
Sanat müziği arşivi
Sanat müziğinin gecelerinde yakın dostları, arkadaşları veya aileleri ile birlikte gelen müşteriler gece boyu özel bir kamera sistemi ile görüntüleniyor. Video çekimleri gecenin sonunda çoğaltılıp isteyenlere satılıyor. Geceleri videoya kaydetmek ve fotoğraflamak işini de Zeki Çetin yapıyor. Dijital fotoğraf makinası ve profesyonel kamerayla gece görüntüleniyor. Çetin'in bu arşivleme merakı 32 yıl önceye dayanıyor: ‘‘Evimde iki oda dolusu video bant ve fotoğraf var. Geceleri ve tüm konserleri arşivliyorum. Evimde bulunan arşiv gerçek bir sanat müziği belgeselidir. Yıllar sonra bu bantlar tarihi değere sahip olacak. Sanat müziğini unuturmayacağım ve gelecek nesillere devredeceğim.’’
Bestekrları anma geceleri ^Saadetin Kaynak
(26 Ocak 2001 Cuma)
Selahattin Pınar
(9 Şubat 2001 Cuma)
Şevki Bey- Alaaddin Yavaşça
(23 Mart 2001 Cuma)
Münir Nurettin Selçuk
(20 Nisan 2001 Cuma)
Avni Anıl
(12 Mayıs 2001 Cuma)
Sadi Hoşses - Hacı Arif Bey
(9 Haziran 2001)
17 Kasım 1940'da Safran-bolu'nun Bulak köyünde doğdu. 1968'de Hafta Sonu Gazetesi'nin açtığı ses yarışmasında birinci seçilince ilk kez Aksaray Lunapark Gazinosu'nda sahneye çıktı. Dördüncü evliliği sürmekte. İki erkek üç kız ve bir torun sahibi. 32 yıldır özel sazını ve ses teknisyenini yanından ayırmıyor.