Zehirlenme belirtisi varsa kusma ve ishali durdurmaya çalışmayın

Güncelleme Tarihi:

Zehirlenme belirtisi varsa kusma ve ishali durdurmaya çalışmayın
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 22, 2005 00:00

Yiyecek ve içeceklerin saklanması, hazırlanma ve sunulma aÅŸamalarında uygun saÄŸlık koÅŸullarının bulunmaması, besin zehirlenmelerine zemin hazırlıyor. Süt ve süt ürünleri, kremalı, yumurtalı, mayonezli yiyecekler, tavuk mamulleri, piÅŸirilip uygun koÅŸullarda saklanmayan etler, deniz ürünleri, bozulma riski en yüksek gıdalar arasında yer alıyor. Besinler ve içecekler, enfeksiyona yol açan mikroorganizmalar veya toksik maddeler bulaÅŸtığında zehirliyorlar. Daha nadir de olsa, yenilmemesi gereken bir bitki veya hayvanın yenmesi besin zehirlenmesine yol açabiliyor. l Zehirlenmeye yatkın insanlar var mı? Gereksiz antibiyotik (bağırsaktaki zararsız bakterileri yok ettiÄŸi için) ve yine antiasit türevi (midedeki asit miktarını azaltan) ilaç kullanımı, besin zehirlenmesini hızlandıran faktörler arasında. Tartışılan bir konu da toplu beslenilen ortamlardaki besin zehirlenmeleri. ÖrneÄŸin bir fabrikada, herkesin aynı yemeÄŸi tüketmesine karşın birkaç kiÅŸi ya da kiÅŸiler bu durumdan daha çok etkilenebiliyor. KiÅŸilerin metabolizmaları ve ilaç kullanıp kullanmaması gibi durumlar etkilenme oranlarını artırıyor. Çocuklar ve yaÅŸlı bireyler de risk grubunda yer alıyor. l Besin zehirlenmesi nasıl anlaşılır?Mide bulantısı, baÅŸ dönmesi, ishal, kanlı dışkı, karın krampları ve hiç bitmeyen karın aÄŸrıları gibi ÅŸikayetler besin zehirlenmesinin belirtileri. l ZehirlendiÄŸini anlayan herkes doktora mı gitmeli? Zehirlenen kiÅŸide kanlı dışkı, 38.5 derecenin üzerinde ateÅŸ, 24 saatte 6 defadan fazla ÅŸekilsiz dışkılama, 48 saatten uzun süren ishal alarm anlamına gelebilir. Yine zehirlenen kiÅŸi bebek ya da yaÅŸlı ise, 50 yaşın üzerinde olup ÅŸiddetli karın aÄŸrısı ile birlikte ishal görülüyorsa mutlaka bir doktora baÅŸvurulmalı.l Zehirlenenler nasıl davranmalı?Besin zehirlenmesi olan kiÅŸilerde beslenmenin durdurulması doÄŸru deÄŸil. Tam tersine harap olan bağırsak hücrelerinin çabuk toparlanması ve hastalık nedeniyle kaybedilen enerji açığının kapatılması için uygun gıdalarla beslenmeye devam etmek gerekir. Ä°shal süresince süt ve sütte bulunan laktozu içeren diÄŸer gıdaların ve kafeinli içeceklerin tüketilmemeli. Tuzlu krakerler, çorbalar, yoÄŸurt, kola türü içecekler, pirinç ve patates tarzı besinler, çorbalar ve rral rehidratasyon sıvısı (ORS) ishal sırasında tüketimi önerilen gıdalar.l Besin zehirlenmelerinde evde yapılması gereken ilkyardım yöntemleri neler?n Kusma ve ishal vücudun zehiri atma yöntemidir. Dolayısıyla baÅŸlamasını takip eden 24 saat zarfında kesinlikle bulantıyı veya ishali önleyici ilaçlar kullanmayın. n Ağızdan sıvı alabilecek hale geldiÄŸinizde, yaklaşık 12 saat boyunca temiz su ve sulu gıdalar alın. n Daha sonra çorba, haÅŸlanmış patates ve pirinç gibi gıdalar almaya çalışın. Kuralınız, ishal ve kusmayla kaybettiÄŸiniz sıvıya eÅŸdeÄŸer miktardaki sıvıyı geri almaya çalışmak olmalı. Çünkü ishal ve kusma, vücudunuzun yüksek miktarda su ve mineral kaybetmesine neden olur. Vücudun susuz kalması ise özellikle çocuk ve yaÅŸlılarda ciddi sorunlara sebep olabilir.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!