Güncelleme Tarihi:
Bilim dışı iddialara karşı bilimsel gerçekler...
(1) BILLY MEIER VE PLEJAREN
Birçok sayıda zamanda yolculuk yapanların yolculuklarını gösterecek foto albümlerine sahip değildir. Billy Meier’a merhaba deyin. 1970’lerde İsveç doğumlu Meier ‘Plejaren’ adındaki dünya dışı ırkıyla birkaç kronolojik yolculuğa çıktı. Kendisine Dünya’nın dinozorlarla dolu olduğu geçmişini, eski Mars’ın yüzeyini ve hatta Jmmaneul –yani gerçek İsa- ile bile tanıştırdılar.
Meier’ın Plejarenlerin uzay gemisini gösteren tatil resimleri yaratıcı bir şekilde dekore edilmiş bir çöp kapağı idi. Dinozorlar da “Life Before Man” (İnsandan Önce Hayat) adlı bir kitaptaki çizimlerin bulanık görüntüleridir. Bir de güzel Plejaren kızları mı? Bunlar da Meier’ın televizyon ekranındaki “The Dean Martin Show”dan (Dean Martin Programı) dansçılara ait fotoğraflardır.
(2) RUDOLPH FENTZ
1950 senesinde yüzünde “mutton chop” stilli favori ve üzerinde Viktoryen-dönemi giysileri olan bir adam Times Meydanında birden ortaya çıkıyor. Şahitler onun şaşkın bakışlara sahip olduğunu belirtti, ve bir dakika sonrasında bir araba kendisine çarpıp hayatını kaybetti. Polis bu kişinin üzerinde 19.yüzyıla ait para, 1876 tarihli bir mektup ve adını yazan kartvizitlerini buldular: Bay Rudolph Fentz. Bu objelerin hiçbiri eskimişe benzemiyordu. Bayan Rudolph Fentz’in bir izi bulundu, o da Rudolph Fentz Junior.’ın duluydu ve hikayeye göre de Junior’ın babası gizemli bir şekilde 1876 senesinde kaybolmuştu. Garip, öyle değil mi? Eninde sonunda bu şehir efsanenin 1950 senesinde Jack Finney tarafından yazılan küçük bir hikayeden kaynaklandığı öğrenildi. Finney “Invasion of the Body Snatchers” ve “Time and Again” gibi klasikleri yazmaya devam etmişti.
(3) JOHN TITOR
Sene 2036’da yaşam nasıl? “Yemek ve çiftlik hayvanları yerel olarak büyütülüyor. İnsanlar okumaya ve yüz yüze konuşmaya daha fazla vakit ayırıyor. Din ciddiye alınıyor ve insanlar akıllarında bölme ve çarpma işlemlerini yapabiliyor.” Bu John Titor’a ait bir kayıttır. Gelecekten gelen bir yolcu olan Titor ilk kez 2000 senesinde internet’in konuşma ortamlarında ortaya çıktı, ve ileriki yıllar hakkında tahminlerde bulundu. 2001 senesinde tekrardan 2036 senesine gitti. Tahminlerin çoğu gerçekleşmedi.
(4) CHRONOVISOR
Zaman röntgenciliği kadar zaman yolculuğu görülmedi. “The Chronovisor “ geçmiş zamanı ve yerleri gösterebilen sihirli bir televizyon/kamerası idi ve 1950’lerde Pellegrino Ernetti adlı bir Benediktli keşiş tarafından icat edilmiştir. Çarmıha gerilme olayını filme çekebilmek için kullandı ve o görüntüyle beraber Chronovisor’ün kendisinin Vatikan’ın kasa dairelerinde saklandığı söylenmektedir.
(5) HENRY FONDA
1948 senesine ait “Fort Apache” adlı filmde kısa bir süreliğine Fonda’yı canlandıran karakterin iPhone’dan at arabasının güzergahına baktığı görülmektedir. Aslında, not defterleri bazen iPhone’lara benzetilmektedir.
(6) ANDREW CARLSSIN
2002’deki SEC (ABD Menkul Kıymetler Ve Borsa Komisyonu) ile beraber Wall Street’de alarmlar çalmaya başladı çünkü gizemli bir yatırımcı olan Andrew Carlssin 800 doları yüksek-riskli borsa ticaretleriyle 350,000,000 dolarına çevirdi. Carlssin tutuklanmıştı. 2256 senesinden geldiğini itiraf etti. Hikayenin sahtekarlıkla sansasyon yaratan “The Weekly World News” (Haftalık Dünya Haberleri) tarafından kaynaklandığı ortaya çıktı. Üzerinden on sene geçmesine rağmen bu hikaye hala basılmakta ve etrafta paylaşılmaktadır.
(7) 1941 SENESİNDEKİ YENİLİKÇİ
1941 senesine ait bir fotoğrafta takım elbiseli ve şapkalı bir kalabalığın ortasında oraya ait değilmiş gibi görünen bir genç adam görülmektedir. Yeni stil güneş gözlüğü ve t-shirt benzeri bir şey giymişe benziyor ve elinde taşınabilir bir kamerası bulunuyor. Gözlüklerin garip olduğu ama zamanına göre bilinmez olmadığı ortaya çıktı, ve üzerindeki T harfli t-shirt de aslında (spor takımlarında olduğu gibi) üzerine bir harf dikilmiş bir kazaktı. Kameranın kendisi de Kodak Katlanabilir Cep modeli idi. Yine de, bunlar “gençlik” kavramının oluşmasından on sene evveline aittir, bu yüzden zamanına göre ileri olduğunu gösteren bu genç adamın kişiliğini takdir edelim.
(8) JOHN KRASINSKI
“The Office” dizinde oynayan Jim* bir zaman yolcusu olabilir mi? Ya da bir vampir? Danimarkalı sanatçı Christen Købke’ye ait bir 1835 seneli portre aktör John Krasinski’ye benzediği not edildiğinde, bu hikaye etrafa yayıldı. “Vay canına! NBC reklamcılığı için biraz ukalaca görünüyor” dedi Krasinski. “Ama yine de bunu beğendim!”
(9) 1928’DE CEP TELEFONU OLAN BAYAN
Bir bayan Los Angeles’ta film galası kalabalığının arasından cebiyle konuşarak yürüdüğü görülmektedir. O kadar da olağanüstü değil, ta ki bunun sene 1928 senesine ait olduğunu düşününceye kadar. Charlie Chaplin’in “The Circus” DVD’sindeki ek materyallerinden olan bu klip 2010 senesinde internet'te paylaşıldı. Jazz çağında var olmayan uydular ve cep kuleler hakkındaki bariz soruları bir kenara bırakalım. Bu cihaz büyük ihtimalle o zamana ait bir işitme cihazıydı. Yine de, klibi izlemek oldukça eğlenceli.
(10) PHILADELPHIA DENEYİ
Efsaneye göre, 1943 senesinde yürütülen gizli bir deneyde Amerikan Donanması yok edici gemisi olan USS Eldridge’in görünmez olmasını, madde-dışı olmasını ve Philadelphia’dan Norfolk’a (Virgina) kadar gidip geri gelmesini sağladı. Bir açıklamaya göre geminin tam 10 saniye boyunca zamanda geriye gitmiştir (ancak bunun nasıl belirlendiği hala anlaşılmaz bir şey). Deneyin çok kötü yan etkilerinin olduğunu söylenmiştir, mesela denizcilerin görünmez kalması gibi. Gizli hükümet projeleri genellikle böylesine fantastik hikayelerle doludur, ancak bu hikaye günümüze kadar ulaştı ve hatta 1984 senesinde çekilen bir filmin ana konusuydu.
(11) HAKAN NORDKVIST
Hazır hayallerden bahsetmişken, kendi başına tesisat işlerine bakan Nordkvist bir solucan deliğinin içerisinde kayarak zamanda yolculuk yapıp kendi yaşlı haliyle karşılaştı. İkisi birbiriyle konuştu. Hatta dövmelerini de kıyasladılar ve dost oldular. Nordkvist bunu cebine kaydetti. Görünüşe göre, bu emeklilik planların faydalarını desteklemek amacıyla bir sigorta şirketi tarafından düzenlenen bir reklam kampanyasıydı. (Yazan: Bill Demain, Çeviren: Arsel Acar (Evrim Ağacı), Kaynak: Mental Floss)