Güncelleme Tarihi:
Eksen Group’un sahipleri Erol ve Varol Kaynar, Londra’daki Latium’un şefi Maurizio Morelli ile anlaştı, Nişantaşı-Abdi İpekçi Caddesi’nde bir İtalyan restoranı açtı. Erol Kaynar ve Maurizio Morelli ile çok yakında “Cento per Cento” (Yüzde Yüz) adıyla hizmete girecek mekânlarında bir araya geldik.
Erol Bey, sizden Cento Per Cento’nun hikâyesini dinleyebilir miyiz, nasıl karar verdiniz bu restoranı açmaya?
Erol Kaynar: Üç sene kadar önce, Londra’nın Oxford bölgesindeki Sanderson Hotel’de kalıyordum. Resepsiyondaki görevliye “Bana çok güzel bir İtalyan restoranı söyleyin, oraya gideyim” dedim, “İtalya’nın en güzel restoranı otelimizin tam karşısında, adı Latium” yanıtını verdi. Adamın baştan savma bir yanıt verdiğini düşündüm, o da zaten bunu ifademden anladı ve “Gidin orada yemek yiyin, ne kadar iyi bir restoran olduğunu göreceksiniz, döndüğünüzde tekrar konuşuruz. Yer bulamazsanız, otelden geldiğinizi söylersiniz” dedi. Gittim. Gerçekten de yediğim yemekten o kadar etkilendim ki, restoranın sahibiyle tanışmak istedim. Sahibi, aynı zamanda mutfağın şefi de olan Maurizio’ymuş. Tanıştık, sohbet ettik. Ona, “Türkiye’de seninle bir yola çıkmayı çok isterim” dedim ve Türkiye’ye davet ettim. Çok heyecanlandı, çünkü onun da aklında yurtdışına açılmak varmış.
Maurizio Morelli, o görüşmenizden hemen sonra Türkiye’ye geldi mi?
Evet, geldi. İstanbul’u gezdik, birlikte bir İtalyan restoranı açmak için anlaştık. Fakat sonra bir global kriz çıktı, biz de projeyi bekletmeye karar verdik. Bir de bu konseptte mekân açacak yer yoktu açıkçası. Bulduğumuz zaman hemen Maurizio’ya bildirdik ve işin altyapısı gelişti.
Peki neden Cento per Cento? Nereden buldunuz bu ismi?
- Bu restoranı açarken, tam bir İtalyan restoranı olmasını istedik. Buna uygun bir isim ararken bir anda aklıma bu isim geldi. Cento per cento, İtalyanca’da yüzde yüz demek. Herkes çok beğendi ismi. Yüzde yüz İtalyan restoranı açıyoruz. Kapıya “Yüzde 100 açılıyor” diye yazdık, açıldıktan sonra da “Yüzde 100 açıldık” yazacağız.
Yemek fiyatlarından da bahseder misiniz biraz?
- Müşterilerimizin ödeme imkânlarını da düşünerek son derece ekonomik fiyatlarla yola çıktık. Doyumsuz lezzetlerimizi en ekonomik biçimde ulaştıracağız onlara.
Maurizio bundan sonra İstanbul’da mı olacak?
- Mauriziyo’yu ekibin başına koyduk. Bu restoran tam oturuncaya kadar, yaklaşık bir ay burada kalacak. Bir de İtalyan şefimiz var. O, devamlı burada olacak. Maurizio da her ay gelip hem sistemi denetleyecek hem de mevsimine göre konsept yiyecekler hazırlayacak.
Türk yemeklerini çok beğendim
Erol Bey’in teklifini kabul etmenizin nedeni neydi?
Maurizio Morelli: Aslında başlangıçta çok şaşırdım teklifine. Sonra İstanbul’u görmek istedim, çünkü daha önce buraya hiç gelmemiştim. Geldiğimde İstanbul’un çok büyük potansiyeli olan bir şehir olduğunu gördüm. Ve burada bir restoran açmanın benim için de büyük bir fırsat olduğuna karar verdim.
Cento per Cento’nun mönüsü Latium’la aynı mı?
- Latium biraz daha restoran gibi. Burada ise değişik bir stil var. Cento per Cento için daha sportif diyebiliriz. Başlangıç, ana yemek ve tatlı gibi bir set mönü yok. Sanırım burada altı-yedi değişik yemeği deneme şansımız olacak. Mönüde pizza da yer alacak.
Mönüye pizzayı eklemek konusunda bir kararsızlık yaşamışsınız sanırım...
- Konsepti oluştururken “Pizza olmalı mı, olmalı mı?” diye çok düşündük. Pizzanın İstanbul’da çok popüler bir yiyecek olduğunu görünce de mönüye koymaya karar verdik. Yine de farklı bir şekilde servis edeceğiz. “Metro pizza” denilen pizzayı yapacağız.
Türk yemeklerini tattınız mı?
- Evet. Özellikle ilk geldiğimde Sortie’nin içindeki farklı restoranlara gidip Türk yemeklerini tattım. Çok da beğendim.