Yuvayı dişi kuş satın alıyor

Güncelleme Tarihi:

Yuvayı dişi kuş satın alıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2012 09:29

Haberin Devamı

Yuvayı dişi kuş satın alıyor

Atalarımızın “Yuvayı dişi kuş yapar” sözü  hâlâ geçerli. İnşaat gibi erkek egemen sektörde bile kadınların hakimiyeti son yıllarda arttı. Böyle bir değişim sürecinin doğal sonucu olarak kadınların isteklerinde de farklılaşma yaşanıyor. Yoğun bir hayat temposuna giren kadınlar artık ev işlerini yapacak zaman bulamıyor. Kendine zaman ayırmak istiyor. 10 yıl önce 1+1 ve stüdyo dairelerin yeni yapılan projeler içinde payı oldukça düşüktü. Şimdi ise, 1+1 konutu olmayan proje neredeyse yok. Çalışan kesimin konut arayışı küçük daire tiplerine doğru yönelirken, daire alımlarında ise son karar kadınların…

Haberin Devamı

Yuvayı dişi kuş satın alıyor

NewDay Gayrimenkul Yönetici Ortağı Müge Gülen, “İnsanın doğası gereği barınma ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaca kadınlar erkeklerden çok farklı bir gözle bakar” diyor ve ekliyor: “Her ne kadar erkeklerin maddi açıdan bu sistemde önde olduğu düşünülse de, kadınlar gayrimenkul alımlarında ya   da kiralamalarında mutlak otorite olarak karşımıza çıkıyor. Kadının aile içindeki büyük faktörü günümüzdeki bütün projeleri olumlu yönde etkilemiştir. Böylelikle artık küçük ya da büyük ama mutlaka kullanışlı, konforlu ve sosyal olarak bütün enstrümanlara sahip projeler ilgi çekiyor. Kadınlar ilk önce alışık olmadığımız 1+1 proje modelini uygulatmaya başlattı desek çok yanılmayız. İş hayatı ve evde yapılması gereken işlerin yarattığı zaman darlığının bir çözümüydü bu aslında. Böyle başlayan süreçte günümüzde yapılan ve yapılacak olan projeler daha iyi planlanmaya başlandı. Bütünü bu şekilde etkileyen kadının gözüyle, ayrıntılara inecek olursak, gayrimenkul bulunduğu lokasyon ve bu lokasyona ulaşım avantajlarıyla değerlendirilmeye başlar.”

Evin en değerli yeri mutfak
Gayrimenkul alırken kadınların en çok dikkat ettikleri özelliklerin başında, mutfak ve banyonun geldiğini söyleyen Gülen, bunun nedenini şöyle açıklıyor: “Kadınlar aslında evini çok bölümlere ayırarak değerlendirmiyor. Evin girişinden itibaren bütün hesaplarını sahip olduğu metrekareyi en iyi şekilde değerlendirme üzerine kuruyor. Kadın gözüyle bir projeye bakışı, evdeki oda sayısı, odaların konumu, çocuk odası, bu odanın ebeveyn odasına olan yakınlığı, salonun ışık durumu, banyonun büyüklüğü ve kullanılan malzemeler, mutfak tipi ve mutfakta kullanılan malzemelerin kalitesi son olarak dairenin cephesi şeklinde sıralayabilirim. Ev hanımları ya da iş hayatında yer alan kadınların istekleri genelde içinde bulundukları aile yapısına göre farklılıklar gösteriyor. Yalnız yaşayan ve çalışan kadın stüdyo tarzı daire tipleri tercih ederken, çekirdek aile 2+1 veya daha büyük dairelerde yaşamak istiyor.”

Haberin Devamı

Kaliteli ve konforlu olsun
Kadınların ayrıntılarda farklılık gösterse de bütünde tek istediklerinin kalite ve konfor olduğunu söyleyen Gülen, “Alınacak gayrimenkulün özellikleri ne kadar önemli ise burada izlenecek yol   da o kadar önem taşır. Bu yüzden kadınlar güvenilir gayrimenkul danışmanlarıyla çalışarak başka  bir doğruyu daha yerine getirirler. Yuvayı yapan ya da yapacak olan dişi kuşun bu kadar kapsamlı düşünüp incelemesi doğal olarak onun son karar mekanizması olmasını kaçınılmaz kılıyor” diyor.

KADINLAR NEYE DİKKAT EDİYOR?

Yuvayı dişi kuş satın alıyor

Hürriyet İK Editörü Burcu Özçelik Sözer
Rezidansa hiç sıcak bakmadık
Ev arayışımız dolu dolu 3 ay sürdü. 3 ayın sonunda aradığımız evi bulduk. Bu süreçte herhalde yüzün üzerinde ev gezmişizdir. Bakırköy, Bahçelievler ve Beylikdüzü ama yoğun olarak Beylikdüzü’nde ev aradık. Daha önce yaşadığımız yerlere ve işimize yakın olduğundan ayrıca bölgede pek çok konut projesi olduğundan rotamızı tamamen Beylikdüzü’ne çevirdik. Benim ev alırken en büyük kriterim, evin yeni ve  az katlı olmasıydı, deprem korkusundan. Serdar’ın (eşimin) en büyük kriteri ise, evin ferah ve ulaşımının kolay olmasıydı. Beylikdüzü’nde konut projesi, yeni ev çok, ama gel gör ki her gezdiğimiz ev bizim için hayal kırıklığı oluyordu. Açıkçası yeni yapılan evlerde eski evlerin biçimi yok. Ya odalar çok küçük, ya açık mutfaklı, ya çok sapa yerlerde, kuş uçmaz kervan geçmez, ya da çok uçuk rakamlar vs aradığımız evi bulmak kolay olmadı. İnsan kendi evi olacağı için olabildiğinin en iyisi olsun diyor, o zaman da seçmek zor oluyor. Yani tam anlamıyla içinize sinen evi bulmak zor… Şu anda oturduğumuz evi tam da ümidi kesmişken bulduk. Her ikimizin de kriterlerini karşılayan bir ev oldu. Az  katlı, E-5’e yakın (yürüyerek 7 dk olmasına rağmen şehirden uzak izlenimi veriyor), geniş, büyük bir yeşil alana sahip, önü kapanmaz bir ev. Görür görmez ikimiz de ısındık, işte burası dedik.
Eşimle görüş ayrılığımız olmadı
Evimiz, 3+1, bu arada unutmadan mutfağı çok geniş, salonla neredeyse aynı ebatlarda. Mutfağın geniş olması çok önemli, ev seçiminde kadınlar için en belirleyici faktörlerden. Gezdiğimiz projelerde açık mutfakların çokluğu dikkatimi çekmişti. Pek çok projeyi o nedenle eledik. Rezidansa ikimiz de çok sıcak bakmıyorduk, ev havası alamayız gibi geldi. Bir diğer önemli etken de bahçe, yeşil alanların çokluğu… İnsan yoğun bir iş günün ardından evine geldiğinde, camı açtığında tam karşısında bir bina görmek istemiyor, dışarı bakınca içi açılsın istiyor. Ev
seçerken eşimle çok görüş ayrılığımız olmadı, benim az katlı saplantım ona biraz imkansız göründü, çünkü Beylikdüzü’nde az katlı bulmak (diğer kriterlerimiz de eklendiğinde) biraz zor. Ama karşı çıkmadı, aramaktan vazgeçmedik.
Komşuları araştırdık
Bu arada eşim Serdar bölgede elektrik, su kesintilerinin ne sıklıkta yaşandığını araştırdı, çevrede hastane olup olmaması (ki tam arkamızda var) itfaiyeye yakınlık vs bunlar hep baktığımız kriterler oldu. Sonra konu komşu da çok önemli, taşınmadan önce komşular hakkında küçük çaplı bir araştırma da yapmayı ihmal etmedik.
Ev ilanlarına dikkat!
Ev ararken ilginç anekdotlarımız da oldu, bir kere ilanlara çok güvenmemek gerekiyor. Emlakçılar Beykent’te bir projenin ilanına, Boğaz Köprüsü’ne yarım saat yazabiliyor (saat kaçta ve kaç kilometre hızla gittiğine bağlı tabii), ya da kuş uçmaz kervan geçmez bir projeye “ulaşım sorunu olmayan” diye yazılabilir. Resimlere de kanmamak lazım, gidip görmeden anlamak mümkün değil.

Haberin Devamı

Yuvayı dişi kuş satın alıyor

Sahibinden.com Haber Yönetmeni Selma Şenol

Yalnızsan, güvenlik şart!
40 yaşımda ilk evimi alabildim. Ama bu benim ilk deneyimim değil. Daha önce Türkiye’deki bir ekonomik krize denk geldiği için çıkmak zorunda kaldığım bir gayrimenkul projesi daha vardı. Yalnız yaşayan biri olarak ev seçiminde benim için en öncelikli konu güvenlik. Yani site içinde olması… Sırf bu nedenle daha ekonomik fiyatlara belki daha merkezi yerlerde (ama mahalle içinde) ev almak varken Avcılar’da güvenilir bir siteyi tercih ettim. Evimin içinde huzurlu yaşamak ve arabam olduğunda güvenilir bir yere park edebileceğimi bilmek hayati konular… İkinci kriterim ise ulaşım. Şu anda arabam olmadığı için işe gidip gelişlerimde toplu taşımayı kullanıyorum. Toplu taşımada ise tercihim metro ve metrobüs. Karayoluna göre en azından hangi saatte nerede olacağımı bilmek istiyorum. Bu nedenle metro ve metrobüs istasyonuna yakın yerleri araştırdım. Firmanın güvenilir olması (geçmişi, eğer konut alanında geçmişi yoksa daha önceki işlerindeki başarısı, finansal gücü) ve inşaatın kalitesi ise benim için daha sonradan geliyor. Şu anda oturduğum site bu özellikleri sağlıyor olmasının yanı sıra, ben satış sözleşmesini yaptığımda inşaatın yüzde 80’inden fazlasını tamamlamış durumdaydı. Yani hem kira hem taksiti ödediğim sancılı dönemin daha kısa sürmesini sağladı.
Evim prim yapmalı
Şu anda içinde oturduğu ev için harcadığı paranın gelecek 3-5 yıl içinde daha da artmasını kim istemez ki? Benim evim de lokasyonu gelecek vaat eden bir bölgedeydi ve lansman fiyatıyla aldığım için şu an oldukça avantajlı olduğumu görmek sevindirici… Eğer bitmiş bir daire alıyor olsaydım, kadın duyarlılığı ile nelere dikkat ederdim? Tabii bu sorunun da ilave yanıtları var. Her ne kadar işin teorisini biliyor olsak da pratikte bazı ince noktaların nasıl da sıkıntı yaratabildiğini bu evi aldığımda öğrendim. Örneğin banyo, mutfak gibi ıslak yüzeylerde ne tür malzemelerin kullanıldığına baktım, beyaz eşyaların markasını inceledim ama mesela duvara takılan klimanın pencereye sıfır yerleştirilmesi gibi ince bir hatayı fark etmediğim için normal perde yerine stor perde kullanılması gerektiğini ancak perde diktirmeye başladığımda fark ettim.
Aidatları sorgulayın
Aidat konusu yine sorguladığım bir konu oldu. Metrekaresi 1 TL’yi geçmeyeceği söylenmişti… Bu da uygun geldi ama sıcak su-ısınma adı altında ayrı bir fatura daha ödemem gerektiğini fark ettiğimde aidat konusunu fazla sorgulamamış olduğumu gördüm. Herşeye rağmen, bu ev bana benim kendi doğum günümde aldığım bir hediyeydi, küçük sıkıntılarına rağmen ev sahibi olmanın keyfini yaşattı…

Haberin Devamı

Yuvayı dişi kuş satın alıyor

EMLAKÇILAR NE DİYOR?

Gayrimenkulde kadının sözü geçiyor
Kadınlar toplum içinde zamanla birçok sosyal hak elde ettiler, ancak en önemli yatırım aracı olan gayrimenkulde kadınlar ne oranda söz ve hak sahibi? “Bir kadının ne istediğini hemen sezeriz” diyen kadın emlakçılar, daire bakmaya gelen kadınların, erkeklere nazaran daha titiz, seçici ve itinalı davrandığını söylüyorlar. Önden beyler evlere baksa bile, son kararda hanımların etkili olduğunu da ekliyorlar. Satışlarda tapu genelde kadınların, kiralamalarda ise kontrat erkeklerin üzerine yapılıyormuş. Çünkü elektrik, su, doğalgaz işlemleriyle genelde erkekler ilgileniyor. Kadınlar ev almada erkeklere nazaran daha kararlı olup, beğendikleri evde karar verip vazgeçmiyorlar.
Emlakçılar, evde yaşayan kadın olduğu için önce çeşitli isteklerle geldiklerini, ancak evin ışığını severlerse, ev kendilerine sıcak gelirse, karşılanmayan isteklerinin birçoğuna da hemen çare bulduklarını söylüyorlar. Tek başına karar verip “tamam bu ev tam bize göre, yarın eşimle gelir olayı hallederiz” diyen erkeklerin büyük çoğunlukla eşleri evi gördüğünde bir yığın olumsuzluğu öne sürerek vazgeçiyor. Çünkü erkekler ile kadınların konut alırken baktıkları şeyler çok farklı.

Haberin Devamı

Kadınların ev seçme kriterleri
? Mutfak
? Mutfak dolabında küçük detayların düşünülmesi (mikrodalganın yeri-tepsi
dolabı vs)
? Çocukların okuluna yakınlık
? Sosyal hayata yakınlık
? Seçkin komşular
? Ebeveyn banyosu
? Evin ferahlığı
? Salonun ışık alması
? Odaların konumu
? Çocuk odasının, yatak odasına olan mesafesi
? Evin metrekaresi
? Balkonların genişliği
? Taşınma kolaylığı
? Anneye yakınlık

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!