Demet CENGİZ BİLGİN
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2007 00:00
Finansbank ve Gima’yı sattıktan sonra yurtdışı yatırımlarına hız veren Hüsnü Özyeğin, Rusya, Romanya ve Ukrayna’da 6 sigorta şirketi kurdu.
Rusya’da Otopartners ismiyle araç filo şirketi de kuran Özyeğin, Wall Street Institute’ü Rusya’ya götürerek, bir yılda 40 bin Rus’a İngilizce öğretecek.
RUSYA, Romanya ve Ukrayna’da bankacılık başta olmak üzere pek çok alanda atağa geçen Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, İngilizce eğitimi ve araç filo şirketi gibi hiç bilmediği iki sektöre de adım atıyor. Özyeğin Wall Street Institute ile bir yılda 40 bin Rus’a İngilizce öğretecek. Lizbon’da düzenlenen Liderler Konferansı’nda sorularımızı yanıtlayan Hüsnü Özyeğin, Gima ve Finansbank’ı sattıktan sonra başladığı yeni yatırmlarını anlattı.
5 DERSHANE AÇIYORUZ: İngilizce dil eğitimi veren Wall Street Institute’ü (WSI) satın alan yatırım fonları Carlyle ve Citigroup’un Paris’te düzenlenen bir konferansta WSI’nün dünyadaki atılımını dinleyen Özyeğin "WSI’nün Çin’de büyük bir atılımı var. Rusya’da olmadığını öğrenince talip oldum" dedi. WSI’nün Rusya hakkını aldığını belirten Özyeğin, Eylül’de 5 dersane açacaklarını söyledi. Özyeğin, "Şimdilik yılda 40 bin Rus’a İngilizce öğreteceğiz. Bu işi Türkiye’de yapan, bilen, ayağı yere basan Dündar Uçar’ı ikna ettim. Onunla birlikte yapıyorum. Bu işte çok başarılı" diye konuştu. Özyeğin, "Dündar Uçar’la Türkiye’de ya da başka ülkelerde de WSI açacak mısınız?" şeklindeki sorumuzu "Bakalım göreceğiz. Rusya’da bir başlayalım. Bazen bazı şeyleri dışarıda öğrenip Türkiye’ye getiriyoruz. Zaman gösterecek" diye yanıtladı.
ALTI SİGORTA ŞİRKETİ: Türkiye’de Finans Sigorta’yı satmadığını hatırlatan Özyeğin, Ukrayna, Rusya, Romanya’da hayat ve hayat dışı olmak üzere 6 sigorta şirketi birden kurduklarını belirtti. Sigortacılığın Rusya’da Türkiye’nin 10-15 yıl, Romanya’da ise 6-7 yıl gerisinde olduğuna değinen Özyeğin "O pazarlarda sigortacılık konusunda yöneticilerin gelişmesi tam değil. Hayat dışı branşlar gelişmekte olan ülkelerde daha önde oluyor. Hayat sigortaları mortgage gibi sigortalarla birlikte büyüyor. Ben Türkiye’de yabancı bir şirketle sigortada ortaklık düşünmüyorum" dedi.
FİLO AKLIMDA YOKTU: Rusya’daki araç filosu kiralama işini de anlatan Özyeğin şöyle konuştu: "Aklımda filo kiralama işi yoktu. Bankacı olarak bu tür müşterilerim olduğundan rekabete girmek istemedim. Türkiye’nin genç başarılı filo kiralamacılarına teklif götürdüm. Yüzde 50-50 ortaklıkla bu işi Rusya’da yapmaya başladık."
Kilit yöneticilerinizi zorla da olsa ortak alınELEMAN yatırımının paradan daha önemli olduğunu vurgulayan Hüsnü Özyeğin "Kilit elemanlarınızı değiştirmeyin, uzun süre çalışın. Onları hisse vererek işinize ortak edin. Her sene yüzde 0.5’ini verin. Parası olmayana kredi verin, zorla ortak edin. Yurtdışı bankalarım da dahil, her şirketimde genel müdür ve genel müdür yardımcılarım ortağımdır. Finans Sigorta’nın yüzde 10’u yöneticilere ait ve o Türkiye’deki en kárlı sigorta şirketi" diye konuştu.
Şimdi gitmezseniz 5 yıl sonra yurtdışında yer bulamazsınızPERAKENDECİLERE işlerini büyütmelerini, Türkiye’de ayakları sağlam basınca da yurtdışına açılmalarını öneren Hüsnü Özyeğin "Eğer yurtdışına açılmazsanız bir süre sonra Türkiye’de de yaşayamazsınız. Global olmayan lokál de olamaz. Dışarıdaki firmalar Türkiye’ye her yeri bilerek geliyor. Siz sadece Türkiye’yi biliyor olacaksınız. Şimdiden başlamazsanız, 5 yıl sonra yer olmaz. Kanyon’daki gibi yurtdışında da bulamazsınız. 2008 sonunda Moskova’da mağaza açacaksanız şimdiden Rusları getirip kendi mağazalarınızda eğitmek için çalıştırın" dedi.
Perakendeciliğim bankacılıktan eskiBANKACI kimliği kadar perakendecilik kimliğinin de önemli olduğunu anlatan Hüsnü Özyeğin şunları söyledi: "Ben Abdullah Kiğılı’dan bile daha eskiyim. Daha ilkokul çağlarımda yaz tatillerinde dedemin İzmir’deki kumaş mağazasında manifaturacılıkla baladım. Kumaşlar kesilirken müşterilere şerbet falan ikram ederdim. Bir de dayıma gözcülük yapardım. Dayım mutlaka mağazadan kaçıp ara sokakta tavla oynardı. Dedem köşeden görününce, dayıma
haber verirdim. Hemen gelir kasanın başına geçerdi. Robert Kolej’den sonra ABD’ye gittim üniversite okumaya döndüm aradan yıllar geçti. Annem, beni evden uzaklaştırmak için dedemin yanında çalışırken aldığım haftalık bir lirayı cebinden verdiğini itiraf etti. Bunu 29 yaşında öğrendiğimde çok üzülmüştüm."
Beş GAP mağazası birden açacağızABD’nin tanınmış hazır giyim markalarından GAP ve Banana Republic’i Türkiye’ye getirmeye hazırlanan Fiba Holding’in yıl sonuna kadar beş tane GAP açacağını söyleyen Hüsnü Özyeğin, "GAP ile Türkiye’de başlıyoruz. İlkini İstanbul’da açıyoruz. Ardından İstinye Park, Bağdat Caddesi, Bakırköy gibi merkezlerde olacağız" dedi.
Kurucusu Rus olan M&S’i Rusya’ya Türkler götürdüMARKS and Spencer’ı (M&S) Türkiye ve Rusya’nın ardından en son Ukrayna’ya taşıdıklarını anlatan Hüsnü Özyeğin "Yıl sonunda Türkiye’de 33, Ukrayna’da 6, Rusya’da 14 ve toplam 53 mağazamız olacak. İngiliz Marks & Spencer’ın Marks’ı bir Rus Musevisi. Londra’ya gidiyor, işportacılık yapıyor sonra Spencer’la ortak M&S’i kuruyor. Şirketin kurucusu Rus ama M&S’i Rusya’ya biz götürdük. Türkler götürdü" dedi.
Beşiktaşlı Özyeğin Fenerbahçe üyesi çıktıKİĞILI Giyim’in patronu Abdullah Kiğili, koyu Beşiktaşlılığıyla bilinen Hüsnü Özyeğin’in 2018 numaralı
Fenerbahçe kongre üyesi olduğunu söyleyince şaşıran Özyeğin, "Abdullah Bey de 2019 numaralı üyeyemiş. Fotograflarımız yanyanaymış. Robert Kolej’deyken bir süre yıldızlarda, bir sene de gençlerde Fenerbahçe’de basketbol oynadım. Fenerbahçe’ye beni Osman Berkmen (Çukurova Grubu’nda) götürdü. Oyuncusu olunca otomotikman kulübe de üye oluyorsunuz. Fenerbahçe maçlarına da gidiyorum. Çok dostum var. Tabii ki Beşiktaylım."
Ben bankacı da değilimHÜSNÜ Özyeğin "Herkes beni bankacı olarak biliyor ama ben bankacı da değilim" diyerek şöyle devam etti: "Ben yöneticiyim. Pamukbank’a 29 yaşında girdiğimde daha senet görmemiştim. O gün bugündür ben bankacılık yapmadım. Akreditif aç deseler, beceremem. Yöneticilik Allah vergisidir ama tabii ki geliştirilebilir. Aile görgüsü tahsilden daha önemli."
Yabancı YTL’ye güveniyor yerli dövize, olacak iş miYABANCI yatırımcının YTL’ye güvenerek bono almaya devam ettiğini söyleyen Hüsnü Özyeğin şöyle konuştu: "Hepimizin Türkiye’ye çok güvenmesi lazım. Yabancıların parası YTL’de, Türklerinki dövizde. Olacak iş mi? Yabancılar benim ülkemde para kazanıyor, Türkler tırnaklarını yiyor. Türkiye’nin kendi insanları parasına güvenmiyor. Yabancılar deli gibi döviz satıp, bonoya yatırıyor. YTL’ye geçmekten ürküyoruz. Borsada bütün parayı yabancılar kazandı. Neden, çünkü Türkiye sürdürebilir büyümeye geçti. Yabancılar bunu hemen anladı çünkü bu filmi başka ülkelerde daha önce görmüşlerdi. Yabancılar Türkiye’yi geren konulara aldırmıyor. Allah korusun, bomba düşse yine YTL almaya devam edecekler."
Para kazanmadığım tek iş Gima’dır"PERAKENDECİLİĞİ gerçek anlamda 1996 yılında Gima’yı aldığım zaman" öğrendim" diyen Hüsnü Özyeğin şunları söyledi: "Carrefour’a satana kadar dokuz yılda hiç para kazanmadım. Hayatım boyunca para kazanmadığım tek iştir. Dedemanlar’dan aldığımda piyasa değeri 27 milyon dolardı. Yüzde 60’ını 132 milyon dolara satınca çok para kazandığımı düşündüler ama gerçekten çok para kaybettim. Fakat Gima’dan çok şey kazandım. Bankaların da müşterisi vardı ama Gima’nınki çok fazlaydı. Günde 100 bin kişi Türkiye’nin her yerinde alışveriş yapıyordu. Bu inanılmaz bir rakam. Ben Gima’da perakendeciliği, müşteri bilgilerini, kredi kartı kullanımını öğrendim."
Üniversitem orta direği zorlamayacakGELECEK yılın eylül ayında Özyeğin Üniversitesi’ne öğrenci almaya başlayacağını söyleyen Hüsnü Özyeğin, Türkiye’de eğitimin artık çok pahalı olmaya başladığını ve üniversitelerde fiyatların ABD’dekilere ulaştığını söyledi. Özyeğin şöyle konuştu: "Benim üniversitemde en iyi hocalar ve talebeler olacak. Bu binadan, topraktan daha önemli. Belli sayıya ve istenilen büyüklüğe ulaştıkça kampus halini alacak. Her başarlı öğrencinin eğitim görebileceği fiyatlarda bir okul olacak. Öğrencilerin büyük bölümü burslu okuyacak. Fen, edebiyat, işletme, uluslararası ilişkiler, mühendislik gibi bölümler olacak. Perakendeciler de yetiştireceğim. Türkiye’de yeterince bankacı var biraz da perakendeci yetişsin. Öğrenciler yazın staj yapacak, yan gelip yatmayacak."