Yumurtaların hepsi farklı sepette babamızdan böyle gördük

Güncelleme Tarihi:

Yumurtaların hepsi farklı sepette babamızdan böyle gördük
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2010 00:00

Park Bravo temelleri 40 yıl önce atılan bir marka. Kamil Özçoban’ın Ankara’da minik bir dükkanda kuaför malzemeleri ve aksesuvar satarak başlattığı işler artık çok farklı bir duruma geldi. Park Bravo 44 mağazasıyla başarılı Türk markaları listesinde sağlam bir yere sahip. Nine West, La Senza, Inglot ve Kenneth Cole gibi dünya markalarını da onlar getiriyor, mağazalar açıyorlar. Ayakkabı da, iç çamaşırı da, makyaj malzemesi de satıyorlar. Yani yumurtaların hepsini aynı sepete koymuyorlar. Kamil Özçoban’ın başarısının ardında artık işi tamamen devralan iki kızı var: Zeynep Özçoban (39) ve Aslı Özçoban (31) yeni görevlerini anlattı

ZEYNEP ÖZÇOBAN
Bir mağazanın ortasında doğdum

Babam 70 yılında Ankara’da Dolfin isimli küçük bir dükkanla başlamış bu işlere. Daha öncesinde arabanın bagajına yükledikleri kuaför malzemelerini satmak için il il, kasaba kasaba dolaşırmış. Çok yorulunca adresi belli bir mağaza açmaya karar vermiş. Bu mağazada her türlü tuhafiye, çeşit çeşit aksesuvar ve kadın tekstil satılırdı. 1972’de ikinci mağazayı Bravo adıyla açtı. Ardından bir mağaza daha... 1974’de bu iki mağaza birleşti. Kızılay’daki Bravo Dolphin zamanın ilk
/images/100/0x0/55eb018df018fbb8f8a4e02b
çok katlı mağazalarındandı. Çocuk, erkek, kadın ve jean bölümü ayrıydı. Giriş katında plak ve aksesuvarlar satılırdı. Ben o mağazanın orta yerine doğdum. Okul önceleri ve sonraları oradaydım. Kasa alır, hediye paketi yapar, müşterilere servis verirdim. Ve bunlardan inanılmaz zevk alırdım. Büyüyünce bu işi sürdürmek istediğime yüzde yüz emindim. 1984’te İstanbul’a geldik. Mağazamızı da taşıdık. Ve bir süre sonra bu işin sağdan soldan mal alarak olmayacağına karar verdik. 88’de üretime başladık. Önce Suadiye sonra Nişantaşı mağazası açıldı. Ardında alışveriş merkezlerine girmeye başladık. Galeria, Capitol, Akmerkez...

UZUN SÜRE SÖZ HAKKIM YOKTU

Yurtdışında moda ya da pazarlama okuyacakken vazgeçtim. İstanbul Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı’nı bitirdim ama asıl Kamil Özçoban üniversitesinden mezun oldum. 1991-1995 arasında babam planlı ve sistemli olarak beni eğitti. Şirketin bütün departmanlarını dolaştım. Hiçbir konuda söz hakkım yoktu üstelik. Hiçbir elemanına bana davrandığı gibi kötü davranmadı babam. Zor bir karakterdi. Ben de hiç kolay değildim. Gençtim, kanım deli akıyordu. Öyle kavgalarımız oluyordu ki, herkes benim ertesi gün bir daha gelmeyeceğimi düşünüyordu. Ve onları hep şaşırtıyordum. Ne kadar kırgın ve kızgın olsam da geliyordum çünkü işimi çok seviyordum. O zamanlar pes etmememin nemalarını şimdi topluyorum.
1995-2007 arasında bütün tasarım ve üretimin sorumluluğu bendeydi. Çok deneyimli tasarımcılarla çalışıyorduk ama son onayı ben veriyordum. Babam bu konuda bana çok güvendi. Ben de onun yüzünü kara çıkarmadım. Hata yapmamdan hiç korkmazdı. “Bugün hata yaparsın ama sonunda ben seni kazanacağım” derdi. Sonra vatka ve kumaş detayları arasından çıkmaya, şirketin geneliyle ilgilenmeye karar verdim. Tasarımı tamamen profesyonellere devrettik. Bugün bir İngiliz, bir İtalyan, sekiz de Türk tasarımcımız var. Hepsi birbirinden değerli.

ASLI ÖZÇOBAN
Babamın hala her karardan haberi var
/images/100/0x0/55eb018df018fbb8f8a4e02d


New York Fashion Institute of Technology’de moda satın alması ve pazarlama okudum. 1997’den 2004’e kadar New York’da yaşadım. Okul bittikten sonra bir yıl 5. Cadde’deki Louis Vouitton mağazasında satış elemanı olarak çalıştım, BCBG’de staj yaptım. 2004’de ailem baskı yaptığı için döndüm. Nine West’i zaten getiriyorduk. Ben gelince La Senza, Inglot ve son olarak Kenneth Cole ile anlaştık. Uzun süredir ithal markalar direktörüydüm ama artık yönetim kurulu üyesi olarak her şeyle ilgileneceğim. Şirkette her işin bir profesyonel sahibi var Zeynep ile ben bütün hakkında karar veren bir pozisyondayız artık.
Park Bravo Group’un bugün 150 mağazası, 1500 çalışanı bulunuyor. Sistem tıkır tıkır işliyor. Babam artık eskisi kadar aktif değil ama her gün uğramaya çalışıyor. Artık daha fazla tatile çıkıyor. Eskiden hiç yapamazdı. 15 günde bir, başını alıp merak ettiği bir ülkeye gidiyor. Hala alınan her karardan haberi var. Olmalı da. 40 yıllık bir tecrübe söz konusu. Bizim için inanılmaz değerli ama bize güveniyor.

ÖNCE ELİMİZDEKİLERİ BÜYÜTECEĞİZ

Türk markasıyız ve bununla çok gurur duyuyoruz. Bütün o dünya markaları bize Park Bravo’nun başarısı nedeniyle güvendi. Zara’yı da ilk biz getirmiştik. Sonra kendileri geldi. Hala da pek çok marka Türkiye pazarına bizimle girmek için sıra bekliyor. Ama öncelikle elimizdeki markaları büyütmeyi, daha çok mağaza açmayı hedefliyoruz. La Senza bizi en çok şaşırtan marka. Krizde bütün satışlar gerilerken artışa geçti. Herkes eve kapandığı için La Senza’dan ev kıyafeti ve pijama aldı. Marka önümüzdeki yıllarda kendini Victoria Secret gibi show’a verecek. Kenneth Cole da yakında mağaza sayısını artacak.

HANGİ MARKA KAÇ MAĞAZA

Park Bravo 44
Nine West 40
La Senza 21
Inglot 10
Kenneth Cole 2

ÖNÜMÜZDEKİ YIL NELER VAR

Park Bravo’yu yabancı markalar gibi yönetiyoruz. Şu an 2011 yazının lansmanını yaptık, 2012 kışını tasarlıyoruz. Tina Brana ve Hamish Ramsay’ın baş tasarımcılığında tasarlanan koleksiyon baharın tazeliğinden ve doğanın vahşi tonlarından ilham alıyor. Uçuş uçuş elbiseler ve soft tonlar ön planda. Çiçekli elbiseler, erkek tarzı gömlekler, uzun ceketler, pareo etekler ve baskılı ipekler dikkat çekiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!