Hakan GENCE
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2009 00:00
Üniversite ve sonrasındaki iş hayatı yeni nesli hazır yemeğe yönelttiyse de, sağlıklı beslenme tutkusu yemek pişirmeyi eski parlak günlerine döndürdü. Yemek yapmayı bilmiyorum, demekten utananların sayısı arttıkça yemek kurslarının sayısı da arttı.
Bu kurslar yumurta kırmayı bilmeyenleri dört haftada sufle yapıp mükellef bir sofra kuracak kıvama getirmeyi vaatediyor. Kendi içinde farklı dallara ayrılan
yemek kursları, alışılmadık lezzetleri evlerinde yapmak için de farklı alternatifler sunuyor. Bu sayede vejetaryen, İtalyan, Tai ve Japon mutfaklarını öğrenip kendi suşilerinizi hazırlayabiliyorsunuz.
Eğer yemek pişirmek hakkında hiçbir bilginiz yoksa başlangıç kursları imdadınıza yetişiyor. “Temel yemek kursları” olarak adlandırılan dersler, yemek pişirmeye başlamadan önce malzemeyi tanıtıyor. Doğrama şekillerini, doğru pişirme yöntemlerini öğretiyor. Yemek yapmakta kullanılan araç gereçten yemek çeşitlerine kadar pek çok bilgi veriyor. Fırında pişirme yöntemlerinden ocakta pişirme tekniklerine, közlemeden sotelemeye, karamelize etmekten haşlamaya kadar tüm pişirme teknikleri öğretiliyor. Chef’s İstanbul’un kurucusu Gülhan Kara, “Bu kurs sayesinde acıkıp mutfağa girdiğinizde, dolaptaki malzemelerle yemek yapabilir hale geleceksiniz” diyor. “Hangi yemeğe ne kadar tuz konulduğunu ve hangi baharatların yakıştığını anlatıyoruz. Her hafta bir çorba ve et yemeği öğretiyoruz. Pilav, dersin önemli bölümünü oluşturuyor. 20 sene önceki pirinçlerle şimdiki pirinçler aynı olmadığı için şimdi işin başka püf noktaları var. Pirinçleri tanıttıktan sonra sebzeli ve sade pilavı bütün yönleriyle öğretiyoruz. Böylece kıvamları tutuyor.”
Mutfakta başarılı olduğunu düşünen ve yemek yapmayı bilenler de yeni reçeteler öğrenmek, mönü ve sunumlarda bildiklerinin dışına çıkmak için ileri düzey kurslar alabiliyor. Daha çok füzyon (farklı mutfakların uyumlu bir şekilde birleştirilmesi) ve restoran tarzı tabak hazırlamak isteyenler bu kurslara ilgi gösteriyor.
KENDİ YAPTIKLARI MAKARNALARI ŞARAP İÇEREK TADIYORLAR
Suşi kursları yemek eğitimleri arasında en çok rağbet görenlerinden biri. Bu kurslarda beş çeşit suşi yapmayı öğreniyorsunuz. İçinde çiğ
balık olanların dışında yosuna sarılmış, pirinç sirkesiyle tatlandırılmış ve soya sosuyla sunulabilenler de var. Yemek yapmakla ilgili hiçbir şey bilmeseniz bile üç saatlik kursların sonunda suşi hazırlayabilecek hale geliyorsunuz. Çiğ balıkla yapmak isteyenlere balığın nasıl hazırlanacağı da anlatılıyor.
İtalyan mutfağının temel örneklerinin uygulamalı öğrenildiği İtalyan mutfağı kursları, malzeme hazırlama aşamasından başlıyor. Pişirilenlerin hep birlike tadılması keyifli bir ortam yarattığından genellikle arkadaş grupları tarafından tercih ediliyor. Kurs programlarında İtalyan mutfağından lezzetler, pizza çeşitleri, risotto, özel yemek ve makarna sosları, balık, et ve tatlıdan oluşan mönüler yer alıyor. Gülhan Kara, “Makarnanın hamurunda içindeki malzemeye kadar her şeyi evinizde hazırlamayı öğreniyorsunuz. Öğrenciler kendi makarnalarını yapıp, getirdikleri şaraplarla içiyor” diyor. Bir başka ilginç yemek dersi olan vejetaryen kursları da iki derste sebze yemekleri hakkında bütün bilgileri veriyor.
KURS TAMAMLANDIĞINDA PASTACILIĞIN ESASLARI DA TAMAM Tatlıya meraklı olanlar için de pastacılık kursları var. Coccolat Pasta Tasarım Atölyesi’nin temel pastacılık kursu 12 saat sürüyor. Muffin, cheesecake, tiramisu, tart, profiterol, tatlı ve tuzlu kurabiyeler ile kiş başta olmak üzere 12 temel lezzet öğretiliyor. Eğitimler temel bilgilendirmeyle başlıyor ve çeşitlerin birebir uygulanmasıyla tamamlanan üç buçuk saatlik bir süreyi kapsıyor. Kurs tamamladığında, pastacılığın esasları ve püf noktalarına hâkim olunuyor. Coccolat’ın ortağı Tuğba Tahtacı, pasta kurslarına gelenlerin akşam kendi yaptıkları pastaları götürdüklerini söylüyor. Tatlı kurslarının yıldızıysa sufle.
Dört saat süren kursta tatlı ve tuzlu sufle çeşitlerinin yanı sıra soğuk suflenin hazırlanışı ve pişirme tekniklerinin incelikleri de öğretiliyor. Çikolata yapmaya meraklı olanlara teorik bilgilendirmeyle başlayan kurslar var. Bu bilgiler ışığında çikolata işlenmeye hazırlanıyor, çeşit çeşit şık çikolatalara dönüşüyor. Coccolat’da lezzetli çikolata topları olarak adlandırılan truffle’ların yedi çeşidi de öğretiliyor. Kursu tamamlayanlar minik lezzet bombalarını ister kahvenin yanında, isterlerse tatlı ve pastalarla birlikte tüketiyor.
YETENEK ŞART DEĞİLİyi yemek yapmak için yetenek şart mı? Chef’s İstanbul’un kurucusu Gülhan Kara; “Yetenekliyseniz mükemmel olur, yeteneğiniz yoksa da birkaç denemeden sonra iyi yemekler yapmaya başlayabilirsiniz” diyor. “Önemli olan merak etmek ve gayret göstermek. Makarna ve suşi kursuna erkekler daha çok ilgi gösteriyor. Erkekler uygulamalarda da kadınlara göre daha becerikli. Bilgileri çabuk kapıyorlar. Kurslara gelen erkekler arasında şimdiye kadar başarısız olana rastlamadım diyebilirim.”
STRES ATMAK İSTEYENLERE DE AİLELERE DE SEÇENEK VARYemek kurslarında iş hayatından bunalanlar da unutulmamış. Hobimle Mutluyum Lezzet Okulu’nda verilen “Yemek Yaparak Steres Atıyoruz” dersleri özellikle şirket çalışanlarına yönelik hazırlanıyor. Okulun Yönetici Şefi Hüseyin Kurt, “Ailecek Pişiriyoruz” kurslarının da ilgi gördüğünü anlatıyor: “Bu kursa eş ve çocuklarıyla geliyorlar. Tatlıyı genellikle çocuklar yapıyor. Cheesecake derslerine de talep çok. En güzel chesecake’leri yapmayı öğrenip kendi işletmelerini açanlar da var.”
DÖNEMİN SEBZELERİ MÖNÜYÜ ETKİLİYORKurslar çalışanlar ve öğrenciler için genellikle haftasonları düzenleniyor. En çok yeni evli çiftler ve belli bir yaşın üzerinde olup yemek yapmaya hiç zaman ayıramamışlar ilgi gösteriyor. Öğrenilen yemek çeşitleri mevsim sebze ve meyvelerinden etkilenerek mönülere yansıyor.
KURSLAR
İSTANBUL Bake Shop (216) 346 01 74, Chef’s (212) 244 76 92-93, Coccolat (216) 449 95 90-91-92, Eye’s Pasta Malzemeleri (212) 352 11 84, Hobimle Mutluyum Lezzet Okulu (216) 541 43 02. Sade Organik (216) 481 35 10-11, SMN Tat Merkezi (212) 299 80 90. ANKARA Cook&Fun (312) 466 12 32, Kuki Plus (312) 427 14 00. İZMİR Sharlotte Pasta Tasarım Evi (232) 337 09 85.