Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2005 00:00
Normal büyüklükte ve tipte olmayan, daha yuvarlak, uzun ve pütürlü yumurtaların hastalık yapıcı mikroorganizmalar yönünden risk taşıdığı bildirildi. Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İskender Yıldırım, vazgeçilmez bir besin kaynağı olan tavuk yumurtasının, insan vücudu için protein başta olmak üzere vitamin ve mineraller açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Yumurta tüketilirken bazı kurallara dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Yıldırım, çoğu, hiçbir işlemden geçirilmeden, hijyenik olmayan çiftlik ortamlarında toplanıp sofralara kadar ulaşan yumurtanın, özellikle sıcaklığın arttığı yaz aylarında, hastalık yapıcı mikroplar nedeniyle bazı sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini söyledi. “YIKANAN YUMURTA SAĞLIKSIZ”Yumurtaların, üretildikleri kümesten, tüketilme aşamasına kadar sürekli 7 derecenin altında muhafaza edilmesi gerektiğini vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti: “Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sıcaklığın artması nedeniyle, yumurtaların üzerindeki mikroorganizmalar, daha kolay üreme ortamı buluyor. Bu nedenle yumurta üzerindeki hastalık yapıcı mikroorganizmalar, önlem alınmadığı takdirde, yaz sıcaklarında pek çok hastalığa davetiye çıkarabiliyor. Bu nedenle yumurtalar, buzdolabı gibi soğuk ortamlarda muhafaza edilmelidir. Ayrıca, kurumuş hayvan dışkısı gibi yumurta üzerindeki görünen pislikler, fırça türü bir cisimle kazınarak temizlenmelidir. Yumurtalar, ıslatılması durumunda kabuğundaki (por) olarak tabir edilen gözeneklerden içeriye mikroorganizma sızmaması için, kesinlikle yıkanmamalıdır.” Yıldırım, yumurtanın suda pişirilmesinin ise ancak kabuktaki kuru temizlik işleminin ardından yapılabileceğini vurguladı. “SAĞLIKLI YUMURTA OVAL OLUR”Normal büyüklükte ve tipte olmayan, daha yuvarlak, uzun ve pütürlü yumurtaların hastalık yapıcı mikroorganizmalar yönünden risk taşıdığını anlatan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bazı yumurtaların ise iç kısmı sağlıksız olabilmektedir. Bu tür yumurtalardan etkilenmemek için tüketicinin, yumurta satın alırken seçici davranması gerekir. Sağlıklı yumurtanın, normalden daha yuvarlak, uzun, pütürlü ve süngerimsi olmaması gerekir. Çünkü şekil bozukluğu, yumurtanın sağlıklı olmadığının en önemli belirtisidir. Sağlıklı yumurta, oval olur. Tüketicilerin, yumurta satın alırken, yumurtaların oval olmasına dikkat etmelerinde büyük yarar vardır.”
button