Yoğurtsuz olmaz

Güncelleme Tarihi:

Yoğurtsuz olmaz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2004 00:00

Kim sevmez ki, şöyle yoğurdun süslediği, ev yapımı Türk mantısını? Tereyağıyla dans etmiş kırmızı biber sosunun tamamladığı o nefis tabak, yoğurt olmadan hiç düşünülebilir mi?Anadolu’nun bilge ve yaratıcı insanları yoğurdu, yalnızca bir yemeğin yanında ya da üzerinde yemeğin tamamlayıcısı olarak görmemişler, yemeklerin harcıyla birlikte pişirerek "kaynatılarak yenen yoğurtlu" çorbalar da hazırlamışlar. Yoğurtla yoğrularak yapılan milli yemeklerimizden olan tarhana yüzyıllardan beri geleneksel olma özelliğini sürdürmektedir. Orta Asya’daki göçebe atalarımızın güneşte kuruttuğu yoğurt topakları "peşküdan" veya "burut" adıyla günümüzde bile kullanılmaktadır. İnce noktalarBalıkları temizlemeden önce yarım saat kadar dondurucuda bekletirseniz, temizleme işi kolaylaşacaktır.ANNEMİZİN MUTFAĞIPirinçli bezelye çorbası6 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 20 dakikaMalzeme listesi3 su bardağı konserve bezelye3 su bardağı su1 çay kaşığı pirinç2 tatlı kaşığı bitkisel margarin1 yemek kaşığı un3 su bardağı süt1 çay kaşığı tuz, karabiberKonserve bezelyeyi süzüp üzerine suyu ve yıkanmış pirinci ekleyerek orta ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocaktan alıp el blendırı ya da mutfak robotu yardımıyla püre haline getirin. Öte yandan, bir tencerede yağı eritip unu ekleyin ve 2-3 dakika kavurun. Sütü azar azar ekleyerek sürekli karıştırın. Hazırladığınız bezelye püresini de tencerenin içine aktarıp, tuzunu ve karabiberini de ekleyin. Sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Servis yapmadan önce çorbaya, ince kıyılmış dereotu ve 2-3 yemek kaşığı hazır süt kreması ekleyebilirsiniz. Meyve şekerlemeli bisküvi6 kişilikHazırlama süresi 30 dakikaPişirme süresi 25 dakikaMalzeme listesi150 gr. margarin (oda sıcaklığında)1 adet limon kabuğu rendesi2 adet yumurta sarısı (oda sıcaklığında)4 yemek kaşığı pudra şekeri1 paket vanilya2,5 su bardağı un1 çay kaşığı tuzÜzeri için2 adet yumurta akı1 su bardağı meyve şekerlemesi (yumuşak olacak)Öncelikle, margarini, limon kabuğu rendesini ve yumurta sarılarını derin bir kaba aktarın. İçine pudra şekerini, tuzu ve vanilyayı ekleyerek yoğurun. Unu azar azar ilave ederek yoğurmaya devam edin. Hamuru 15-20 dakika dinlendirdikten sonra, ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayıp, yassı hale getirin. Hamuru şekilli kurabiye kalıplarıyla da kesebilirsiniz. Şimdi de bisküvilerin üzerine yumurta akı sürün ve üzerlerine birkaç parça yumuşak meyve şekerlemesi serpiştirin. Sonra bisküvileri yağlanmış bir fırın tepsisine yan yana sıralayıp, 175 dereceye ayarlı fırında 20-25 dakika, üzeri sararıncaya kadar pişirip, çıkarın. Soğuyunca servise sunun. Püf noktası: Bisküvileri saklamak için ağzı kapaklı teneke kutu ya da cam kavanoz kullanabilirsiniz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!