Güncelleme Tarihi:
Havalar ısınınca, yemekten zehirlenme vakalarının sayısında da büyük artış oluyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün son raporunda, gelişmiş ülkelerde her yıl en az iki milyon kişinin gıda zehirlenmesi nedeniyle hastanelere başvurduğu belirtildi. Raporda bu rakamın aslında pek de gerçekçi olmadığı, kişilerin gıda zehirlenmeleri için her zaman hastanelere, doktora başvurmadıkları hatırlatıldı. Gıda zehirlenmesine bağlı olarak kusma ve ishalden yakınanların kesin sayısını saptamak imkansız.
Gıda zehirlenmesinin birkaç nedeni var. Tavuk eti, et ve kaynamamış sütte bulunan bazı bakteriler gıda zehirlenmesine yol açıyor. Bu tür gıda zehirlenmesinin en önğemli belirtisi 1-7 gün süren ishal. Mikrop bulaştıktan iki ya da beş gün sonra belirtiler başlar. Başağrısı, sırt ağrısı, bacak kaslarında ağrı ve mide bulantısı da zehirlenmenin diğer belirtileri.
UYARILAR
Salatayı temiz suyla yıkayın.
Sıcak günlerde az haşlanmış yumurta yemeyin.
Yiyecekleri soğutmak için oda sıcaklığı ortamında bırakmayın. Yiyecek kabını soğuk suya koyarak kısa sürede soğumasını sağlayın.
Az pişmiş et ve sosis yemeyin.
Yiyecekleri sadece bir kez
ısıtıp tüketin. İkinci kez ısıtmaya kalkışmayın.
Donmuş yiyeceklerin buzunu erittikten sonra tekrar buzluğa koymayın.
Mutfakta yemek hazırladığınız tezgahın çok temiz olmasına
dikkat edin.
Yemek hazırlığına girişmeden önce ellerinizi sabunla yıkayın.
Pişmiş ve çiğ yiyecekleri buzdolabında ayrı ayrı
bölmelere koyun.
Buzdolabınızı temiz tutun ve düzenli olarak buzunu eritin.