Yılmaz Özdil'in günlük gazete yazıları tiyatro oldu

Güncelleme Tarihi:

Yılmaz Özdilin günlük gazete yazıları tiyatro oldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2012 00:00

Hürriyet gazetesi köşe yazarı Yılmaz Özdil’in yazıları sonunda tiyatro oyunu da oldu. Özdil’in günlük yazılarından oluşan kitabı ‘İsim Şehir Hayvan’ Tiyatro İstanbul tarafından yine aynı esprili ve muzip dille sahneye aktarıldı. Oyunun hikâyesini kumpanyanın genel müdürü Emin Hamarat ve yönetmen Metin Serezli’den dinledik.

Haberin Devamı

Türkiye’nin en çok okunan yazarlarından... Yazıları internette, sosyal medyada paylaşılma rekoru. Muzip üslubuyla okuyucuyu gülümseten, akıl oyunlarıyla koltuğunda zıplatan Özdil’in yazıları şimdi tiyatro oyunu haline geldi. Özdil’in köşe yazılarını tiyatroya uyarlama fikrinin mimarı, Tiyatro İstanbul’un genel müdürü Emin Hamarat.

Özdil’in yazılarının tiryakisi Hamarat, geçen yıl tesadüfen Ankara’da turnedeyken bu fikri geliştirmiş: “Özdil’in köşe yazılarını topladığı ilk kitabı çıkmıştı. Tam da o günlerde imza günü için Ankara’ya gelmişti. Bunu duyunca kitabı elime alıp imzalatmaya gittim. Ancak bırakın imzalatmayı izdihamdan onu yakından görmek bile mümkün değildi. Kitabı okurken ‘Ne kadar muzip bir dili var. Konulara çok ters açılardan bakıyor. Bu yazılar kabare olmalı’ diye düşündüm.”

Haberin Devamı

BEŞ DAKİKA İKNA ETTİ

Bu fikir Hamarat’ın beyninde şimşekler çaktırdı. Ertesi gün Tiyatro İstanbul’a Genel Sanat yönemeni Gencay Gürün’ü aradı. O da heyecanlanıp “Hemen yapalım” deyince Hamarat, Özdil’i cep telefonundan arayıp sadece beş dakikalık bir görüşme talebinde bulundu: “Randevu gününü iple çektim. Hürriyet binasındaki ofisinde bir solukta projeyi anlattım. İlk beş dakikada ‘Tamam, ikna oldum. Seninle varım’ demiş ama ben heyecandan duymamışım.”
Bu ilk anlaşmadan sonra Emin Hamarat sırtında ağır bir yükle Özdil’in yazılarını oyunlaştıracak uygun oyun yazarlarını aramaya koyuldu. Öyle ya, tiyatro dünyasında iyi kalemler vardı ama Özdil’in yazılarını uyarlayacak olanın espri anlayışı farklı olmalıydı: “Aklıma iki genç yetenek Saygın Delibaş ve Fethi Kantarcı geldi. Projeyi onlarla paylaştım ve ikisinin de aynı heyecan içinde olduklarını gördüm. ‘İsim-Şehir-Hayvan’ kitabından 60’a yakın köşe yazısını işaretledim ve işe koyulduk. Yönetmenimiz Metin Serezli sayesinde 45 günde oyunu ortaya çıkardık.”

TÜRKİYE'NİN EN ŞANSLI YÖNETMENİYİM

Gencay Hanım telefon etti. Hal hatır sorduktan sonra “Yeni oyun var” dedi. “Kusura bakmayın dinlenmek istiyorum, yaz tatili yapacağım” diye direttim. Sonra projeyi açıkladı. Yılmaz Özdil’in adını duyunca, “Onun yazdıklarını sahneye koymaktan onur ve gurur duyarım. Tabii ki binlerce kez evet” diyerek kabul ettim. Telefonu kapatınca beni bir düşünce aldı! Bıçak sırtı gibi bir durumdu. Bu oyun mükemmel olmalıydı. Hemen kadroyu kurdum.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eab52ef018fbb8f8919b85
NEDEN AKLIMA GELMEDİ

Dünyada ilk kez, günlük köşe yazılarının kabare haline getirilmesi fikrinin mimarı Emin Hamarat’ı gerçekten kıskandım. Çünkü Yılmaz Bey’in üslubu olağanüstü. Kendisi inanılmaz gözlemci, tek bir kelimeyle ne diyaloglar ortaya çıkartıyor. Bu nedenle makaleleri oyunlaştırmak dünyanın en zor işi olacak diye de heyecanlandım. Ama Saygın ve Fethi kardeşlerim, yazıları öyle güzel oyunlaştırdılar ki, çok beğendim. İlk tekstlere göre oyun tam beş saat sürüyordu. Kıyamadılar ancak dört saate indirebildiler. Ben de çok zorlanarak da olsa 2 saat 15 dakikaya indirebildim.
Tiyatro değişimlere hazır olmalı, çağın gerisinde kalmamalı. Türkiye’deki sanatçıların çoğu son yıllarda seyircinin gerisinde kaldı. Halbuki bu oyun Türk tiyatrosunu eski klasik anlayışın dışına çıkaracak. Yeni arayışlar içindeki tiyatromuz için ‘İsim Şehir Hayvan’ bir milat olacak. Artık kömürlü trenlere binmiyoruz. Seyirci 40-50 yıl önceki yaşamı bilemiyor, o zamanın esprilerine gülemiyor. Toplumun yeni problemlerini seyirciyle paylaşmalıyız.

Haberin Devamı

SEKİZ SKEÇTE 85 KARAKTER

‘İsim Şehir Hayvan’ adlı oyun 45 günlük bir prova döneminden sonra seyircinin karşısına çıkıyor. 14 oyuncu, sekiz skeçte görev alıyor; 85 karakter canlandırılıyor. Metrobüsün İstanbul’a gelişinden itibaren yaşanan serüvenler sahneye aktarılıyor. Oyunda Başbakan’ın da, bakanların da, vatandaşın da görevlilerin de herkesin sözü var. Ana fikri, Türkiye’deki yanlışlık ve çarpıklıların hatırlatması. Bu sebeple dekorlarımıda çarpık. Kapılar masalar sandalyeler, kürsüler eğri.

GALASI MEMLEKETİ İZMİR’DE YAPILACAK

‘İsim Şehir Hayvan’ın galası 30 Temmuz pazartesi akşamı, İzmir Karşıyaka Bostanlı Açıkhava Tiyatrosu’nda. Oyun, 2 Ağustos’a kadar aynı adreste, 3 Ağustos’ta Bodrum’da, 4 Ağustos’ta Çeşme Alaçatı’da, 6 Ağustos’ta İzmir Bornova’da, 7 Ağustos’ta Ayvalık’ta, 8 Ağustos’ta Altınoluk’ta, Ağustos sonuna kadar Çanakkale-Antalya bölgesinde; Eylül’de İstanbul’da Profilo Alışveriş Merkezi’nde, Ekim’de Ankara’da sergilenecek ve daha sonra da Anadolu turnesine çıkacak.

Haberin Devamı

Bizim için büyük gurur

SAYGIN DELİBAŞ VE FETHİ KANTARCI

10 yıldır birlikte çalışıyoruz. Kraliyet Tiyatrosu’nu kurup ‘Hastasıyız’ ve ‘Denizaltı’ isimli oyunları yazıp yönettik. ‘İsim Şehir Hayvan’ oyunu için bize teklif yapıldığında çok şaşırdık. Çünkü Yılmaz Bey’in metrobüsle ilgili köşe yazılarını okuduğumuzda “Ne güzel skeç olur” diye iç geçirmiştik. Emin Hamarat’ın teklifinin ardından çok mutlu olduk. Bu oyunun bir parçası olmak bizler için gerçekten büyük gurur.

OYUNUN EKİBİ

Oyunda devlet tiyatrosundan, konservatuvardan birbirinden değerli bir oyuncu kadrosu görev alıyor: Nusret Çetinel, Sabri Özmener, Hülya Gülşen, Bilal Çatalçekiç, Burcu Kazbek, Taner Ergör, Banu Çiçek, Yeliz Şatıroğlu, Levent Çimen, Aybar Taştekin, Anıl Yülek, Serdar Aslan, Alev Azyok ve Zafer Aslan. Dekoru Barış Dinçel; kostümleri Sinan Demir; müziklerin bestesini ve seslendirmesini Serdar Aslan, Zafer Aslan ve Alev Azyok; koreografiyi Gizem Erden, ışıkları Aytekin Saday; efektleriyse Cafer Hekim yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!