Yıldız Savaşları'nda 'kız gücü'

Güncelleme Tarihi:

Yıldız Savaşlarında kız gücü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2008 09:38

‘Star Wars’un animasyon versiyonu ‘Star Wars: Klon Savaşları’nda ‘kız gücü’ yeni bir kimlikle karşımıza çıkıyor: Ashoka. Anakin’in padawan’ı (Jedi öğrencisi) Ashoka, kendisini anlattı!

Haberin Devamı

‘Star Wars’ maceraları 1977 yılından beri şekil ve oyuncu değiştirerek karşımıza çıkmaya devam ediyor. Bunlardan sonuncusu animasyon Star Wars, yani ‘Star Wars: Klon Savaşları’. Bu filmde Star wars’un önemli özelliklerinden biri olan ‘kız gücü’ yeni bir kimlikle karşımıza çıkıyor: Ashoka George Lucas’ın gösterime girdiği 1977 yılında tüm dünyada gişeleri alt üst eden filmi ‘Star Wars: Episode IV A New Hope’ta, Prenses Leia, Darth Vader’a filmin açılış sahnesinde kafa tutup, ardından Luke Skywalker’a “Sen ‘stormtrooper’ (imparatorluk askeri) olmak için biraz kısa değil misin?” diye sorduğunda, tüm dünyadaki izleyiciler uzaklarda, çok çok uzaklarda bir galakside kadınların kendi ayakları üzerinde durduğunu gördüler.

Leia ilk Star Wars kadın kahramanı olsa da asla sonuncu değildi: Padme Amidala da birinci bölümden üçüncü bölüme, maceracı ruhunu sergiledi. Şimdi ise 15 Ağustos’ta gösterime girecek olan sinema filmi uzunluğundaki ilk animasyon ‘Star Wars’ filmi ‘Star Wars: Klon Savaşları’nda, ‘kız gücü’ yepyeni bir görünüm kazanıyor.

Haberin Devamı

Her şeyiyle yeni bu maceranın başlarında, Jedi savaşçılarının ustası Yoda, Togrutalı genç kız Ahsoka Tano’yu Anakin Skywalker’a padawan (Jedi öğrencisi) olarak atıyor.

Yönetici yapımcı George Lucas’ın yorumu şöyle: ‘Star Wars filmlerinde, birinin inanılmaz bir serüven yaşaması ve Jedi olmayı öğrenmesi geleneği vardır. Luke, Asiler İttifakı’na katılmak zorunda kalmış bir çiftçi çocuktu. Anakin, Tatooine’li küçük bir çocuktu. ‘Klon Savaşları’nda, Anakin artık bir padawan değil, bir Jedi’.

Lucas sözlerini şöyle sürdürüyor: Dinamiğini katacak bir karaktere ihtiyacımız vardı. Bu defa Ahsoka karakterinin fikrini bulduk. Anakin için bir padawan fikrini irdelemeyi her zaman istemiştim, ama canlı aksiyon filmlerde buna vaktim olmamıştı. Bir kızın hikayeyi çok daha eğlenceli kılacağını düşündük. Ahsoka filmde eğitim alan genç rolünü üstleniyor ki bu konumlandırma Star Wars filmleri için çok önemlidir’.

Ahsoka Tano fevkalade bir kılıç ustası, gelişmekte olan bir taktisyen ve sivri dilli bir eleştirel düşünür, ama Anakin Skywalker’a yardıma gönderildiğinde daha ergenlik çağında ve birçok kişiye göre Jedi eğitimi almak için henüz çok genç. Üstelik diplomasi ve zamanlama gibi ince konularda öğrenmesi gereken çok şey var. Ama galakside gitgide artan çatışmalar yüzünden Jedi sayısı yetersiz kaldığı için Ahsoka’nın yetenekleri ona erken bir terfi getiriyor. Ancak Ahsoka öylesine güçlü ve yetkin bir genç ki bazen içinde bulundukları durumlara yaklaşımıyla Anakin’i bile şaşırtıyor. Ashoka hocasını deli ediyor ama bir yandan da ona çok bağlanıyor.

Haberin Devamı

Yoda Usta bir padawan eğitmenin getirdiği sorumlulukların Anakin’e daha çok Jedi sabrı göstermeyi öğreteceğini ve onu olgunlaştıracağını ummaktadır. Ahsoka ateşliliği Anakin ile Obi-Wan arasında bir yerde bir karakter. Anakin çok heyecanlı Obi-Wan ise eyleme geçmeden önce çok düşünüyor. Öylesine güçlü ve yetkin bir genç ki bazen içinde bulundukları durumlara yaklaşımıyla Anakin’i bile şaşırtıyor. Ashoka hocasını deli ediyor ama bir yandan da ona çok bağlanıyor.

Ahsoka’yı kendisiyle yapılmış röportajdan tanıyalım:
Anakin’in padawan’ı (Jedi öğrencisi) olmak nasıl bir şey?
Anakin Skywalker Usta’ya ayak uydurmak her gün ve her dakika büyük bir meydan okuma. Ama aynı zamanda çok da ödüllendirici. Çünkü hem nasıl harika bir Jedi olunacağı konusunda öğretebileceği çok şey var, hem de bana duyduğu güven  elimden gelenin en iyisi yapmam için ilham kaynağı oluyor.

Haberin Devamı

Peki Jedi olabilmek için neler gerekiyor?
Güç’ün becerilerini öğrenmek ve bunları Jedi yöntemiyle geliştirmek çok büyük sabır gerektiriyor. Ayrıca kişinin öz disiplin oluşturması şart. Gençken herhangi birinin Jedi olması için gereken en önemli şeyin iyi dövüş yeteneği olduğunu sanırdım. Şimdi ise bunun, Jedi olmanın küçük bir parçası olduğunu öğrendim. İyi olmanız gereken pek çok alan var! İyi bir Jedi hem kendini hem de savunmasız olanları korumayı bilir. Ama Jedi’nin bir anlaşmazlığı çözmek için başvurduğu ilk yol her zaman diplomasi olmalı. İyi bir Jedi aynı zamanda bilge, gözlemci ve sabırlı olmalıdır (Ben bu son nokta üzerinde hâlen çalışıyorum). Her şeyden önemlisi, bence Jedi’nin kendine inanması şart. Kendinize inanır ve güce güvenirseniz, o zaman kesinlikle her şey mümkün.

Haberin Devamı

Kız olduğun için insanlar sana Jedi olarak farklı davranıyor mu sence?
Bazen kimileri görünümüme bakarak beni yargılıyor ya da hafife alıyor, ama bu genellikle onların ilk hataları oluyor. İkinci hataları ise başımın çaresine bakamayacağımı düşünmeleri.

Jedi olmak için çok genç olduğunu düşünüyor musun?
Skywalker Usta’nın öğrencisi olmanın en güzel yanı, bir maceradan öbürüne o kadar hızlı geçiyoruz ki hiçbir şey için endişelenecek vaktimiz olmuyor.

Şu ana kadarki en unutulmaz deneyimin nedir?
Suç patronu Hutt Jabba’nın oğlunun kurtarılışı ve Sith suikastçısı Asajj Ventress’le ışın kılıcı düellosu listenin üst sıralarında yer alıyor, ama en unutulmaz deneyimim Skywalker Usta’nın beni padawan olarak kabul edişiydi. O günü hiçbir zaman unutmayacağım.

Haberin Devamı

Işın kılıcını kullanmayı öğrenmek zor mu?
Tüm padawanlar gibi ben de çok küçük yaşlardan itibaren Yoda Usta’dan ışın kılıcı sanatı eğitimi aldım. İşin sırrı her gün hiç aksatmadan pratik yapmak. Ben sayısız droidle savaştım.

Skywalker Usta’dan öğrendiğin en önemli ders nedir?
Skywalker Usta’yı izleyerek azimle her engeli aşabileceğimi öğrendim. O asla vazgeçmiyor. Bu sayede, nadiren başarısız oluyor. Ben de onun izinden gitmeye çalışıyorum. (RADİKAL- KÜLTÜR/ SANAT)

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!