OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 26, 2005 00:00
Çin’de
yemek yemek için kullanılan çubukların üretimi için yılda 25 milyon aÄŸaç kesildiÄŸi, bunun da ciddi bir çevre sorunu yarattığı açıklandı.1 milyar 300 milyon nüfusu ile dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin’de yemek yemek için kullanılan yemek çubuklarının (Çince ’kuay zı’) üretimi için yılda 25 milyon aÄŸaç kesiliyor. Çin’de yılda 45 milyar yemek çubuÄŸu tüketiliyor.BAMBUYA DÖNDÃœK Çin’deki bir fastfood restoranlar zincirinin baÅŸkanı, sadece kendi ÅŸirketindeki iÅŸletmelerde günde 100 bin yemek çubuÄŸunun kullanıldığını, yıllık tüketim miktarının ise 30 milyon olduÄŸunu söyledi. Åžirket baÅŸkanı daha önceleri aÄŸaçtan yapılan yemek çubuklarını müşterilerine verdiklerini, ancak bu amaçla kesilen aÄŸaç sayısına bakıldığında bunun büyük bir çevre sorunu yarattığını görmeleri üzerine artık bambudan yapılmış çubuklar kullanmaya baÅŸladıklarını açıkladı.Çin’de yemek çubuÄŸu üretiminde yılda 1 milyon 660 bin metreküp aÄŸaç tüketiliyor. Bambunun aÄŸaca oranla daha çevreci bir kullanımı olmasına raÄŸmen, tüketim miktarına bakıldığında bunun da çevre açısından çok saÄŸlıklı olmadığına vurgu yapılıyor.SENTETÄ°K ÇUBUKLAR Çinliler ÅŸimdi tek kullanımlık yemek çubuÄŸu yerine sentetik malzemelerden yapılmış ve yıkanması güç olmayan, kullanışlı yemek çubuklarına yönlendirilmeye çalışılıyor.5 BÄ°N YIL ÖNCE Ä°lk kez 5 bin yıl önce kullanılmaya baÅŸlandığı söylenen yemek çubuklarının ortaya çıkışıyla ilgili farklı rivayetler var. Birine göre, Çinliler daha iyi piÅŸmesi için yiyecekleri çok ufak parçalara ayırıyor ve bunları tutabilmek için de aÄŸaç dallarını kullanıyormuÅŸ. BaÅŸka bir görüşe göreyse, zamanında Çin imparatorlarından biri, halk ayaklanmasından korktuÄŸundan ötürü, eritilip silah haline getirilebilecek metal olan her ÅŸeyin toplanmasını emretmiÅŸ. Ellerindeki bıçak, kaşık ve benzeri ÅŸeyleri vermek zorunda kalan Çinliler bu durumda metal olmayan ve zamanında kolay bulunabilen tahta ve bambudan yapılma ince çubuklarla yemek yemeye alışmış.KONFÜÇYUS ETKENÄ° Yemek çubuklarının yaygınlaÅŸmasındaki en büyük etkenin ise Konfüçyus olduÄŸu söyleniyor. Bir vejetaryen olan Konfüçyus’ün hayvan kesmede kullanılan bıçakların yemek masasında yer almasının ‘evleri bir kasap dükkanına çevirdiÄŸini’ ve bunları yemek yerken kullanmanın ‘çok vahÅŸice’ olduÄŸunu söylemiÅŸ.Yemek çubukları bugün Çin, Japonya, Vietnam, Kore gibi UzakdoÄŸu ülkelerinde hala yaygın olarak kullanılıyor.Â
button