Güncelleme Tarihi:
Anadolu Sağlık Merkezi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir, yılbaşı gecesi ve ertesi gün için önerilerde bulundu.
Yılbaşı gecesinde insanlar kısa sürede bol miktarda alkol, yağlı yiyecek ve tatlı tüketir. Bu beslenme şekli mide bulantısı, hazımsızlık, ishal gibi sağlık problemlerine yol açabilir. Alınan yiyecek ve içeceklerin miktar ve çeşitlerinde dikkatli davranılması bu tip problemlerin ortaya çıkmasını engelleyecektir.
Sağlıklı bir yılbaşı yemeği için öneriler
- Yılbaşı gecesi yemeği için protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral içeriği dengeli bir öğün tüketmeye özen gösterin.
- Eğer yılbaşı gecesini evinizde geçirecekseniz öncelikle hazırladığınız yemeklerin miktarında aşırıya kaçmayın. Unutmayın; ne kadar çok yemek hazırlarsanız o kadar çok yersiniz.
- Hazırladığınız bütün yiyecekleri sofraya getirmek yerine, yiyeceğiniz miktarı sofraya koymanız daha az yemenize yardımcı olacaktır.
- Yiyeceğiniz besinleri dörde bölün. İlk bölümü sebze ve meyveler; ikinci bölümünde posalı içeriği yüksek tahıllar; üçüncü bölümünde yağsız süt veya yoğurt ile yapılmış mezeler, son bölümünde ise et, tavuk, hindi veya balıktan oluşturun.
- Yılbaşı yemeğinizde mümkünse katı yağ içeren yiyeceklerden, kızartmalardan, şarküteri ürünlerinden, ağır tatlılardan ve mayonezli meze ve salatalardan uzak durun.
- Yemeklerinizi uzun bir zaman dilimine yayarak, aralıklarla ve yavaş tüketin.
- Yılbaşı gecesinde fazla besin tüketeceğinizi düşünerek gün içinde öğün atlamamalısınız. Özellikle yılbaşı yemeğinden birkaç saat önce 1-2 porsiyon meyve ve diyet bisküviden oluşan bir ara öğün yapmanız, yılbaşı gecesinde daha az kalori almanıza yardım edecektir.
- Güne; 1 parça az yaÄŸlı beyaz peynir, 1-2 dilim esmer ekmek, taze sebze veya meyveden oluÅŸan hafif bir kahvaltı ile baÅŸlayın.Â
- Öğle yemeğinizde ise çorba, zeytinyağlı sebze yemeği, yoğurt ve 1-2 dilim esmer ekmek tercih edebilirsiniz.
Alkol ile birlikte mutlaka su alınmalı
- Yılbaşı gecesinde alkollü içki tüketecekseniz mutlaka tok olmalısınız. Unutmayın, aç karnına içilen alkol kana daha çabuk karışır.
- Bir saatte bir kadehten fazla alkol almamaya özen gösterin.
- Akollü içki tüketiminden önce ve sırasında su içmeye özen gösterin. Bu yöntem ertesi günü daha rahat geçirmenize yardım edecektir.
- Alkol alımı sonrasında da yüksek miktarda sıvı alınması çok önemlidir. Toksinler vücuttan idrar ve ter yoluyla atılır. Bunun için su, taze sıkılmış meyve suları, kuru meyvelerle yapılmış kompostolar, ayran, bitki çayları iyi birer seçenek oluşturmaktadır.
Yılbaşı gecesinde ne yiyelim?
- Sebzeler, kuru baklagiller ve yoğurtla yapılan mezeler
- Humus, yoğurtlu karnabahar ezme, yoğurtlu havuç ezme, yoğurtlu salatalık, patlıcan salatası, barbunya pilaki, mercimek pilaki, fasulye piyazı
- Izgara, haşlama veya fırında pişirilmiş hindi veya tavuk
- Esmer ekmek veya az yağlı bulgur pilavı
- Meyve veya meyveli tatlılar
- 1- 2 kadeh ÅŸarap ya da ÅŸampanya
- Leblebi, fındık, ceviz ve kuru meyvelerden oluşan karışık çerez
Yılın ilk gününü zinde geçirmek mümkün
- Yılbaşı gecesinde aşırı yemek ve içki tüketildiyse ertesi gün sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeli, bol sıvı alınmalı ve gün içinde yürüyüş gibi hafif bir aktivite programı devreye alınmalıdır.
- Güne 1-2 bardak su içerek başlanmalıdır. Kahvaltıda ise bir fincan yeşil çay, bir parça yağsız peynir, birkaç dilim tam tahıllı ekmek ve söğüş sebze tüketilmelidir.
- Gün içinde tekrar alkollü içecekler tüketilmemeli, kuruyemiş, kızartma ve yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
- Öğünler yine az ve sık olarak planlanmalıdır.