Yeşil Muhabbet

Güncelleme Tarihi:

Yeşil Muhabbet
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 1999 00:00

Rezzan HASANBEŞOĞLUİlla çiğ, illa doğal beslenme DERDİMİZ beslenme. Hem gönlümüzce tüketeceğiz, hem sağlıklı olacağız, hem de çekiciliğimizi koruyacağız. Çok şey mi istiyoruz? Belki, ama yeme, içme ve de harika diyetler her daim popüler konular. Amerikan Newsweek Dergisi son sayısında özgür diyet devrimini işliyor. Yağ, karbohidratı sıfırlamadan, biftek, kiraz, hatta fıstık bile yiyerek kilo verebiliyorsunuz. Aktüel Dergisi, Aylin Livaneli'nin meşhur ettiği sihirli İsveç rejimini, ‘‘6 günde 6 kilo’’ başlığıyla kapaktan duyuruyor. Sonuçlar türlü, çeşitli. Kimine kilolar yapışıyor, kiminden uçuveriyor. Sihirli formüllerin ise sonu gelmiyor. Radikal bir ses çok uzaklardan, sağlıklı beslenme hastası ABD'nin batı kıyılarından California'dan geliyor. İngiliz gazetesi The Independent on Sunday yazıyor. Bu mutfak, bu menüler bambaşka. Mutlak ilkesi doğallık, tazelik. Pişirmek yasak. Önderleri ünlü şef Juliano. Açık havada, piknik masasının üzerinde uyuyan Juliano, günün ilk saatlerindeki müşterilerine sunduğu lezzetli çiğ menüleriyle meşhur oluyor. Cybil Shepherd, Lisa Marie Presley, Bryan Adams peşinden koşuyor ve müthiş kumanyalarına bayılıyor. Juliano su içilmesi yerine meyvalardan, sebzelerden sağlanan sıvıların yeterli olacağını savunuyor. Pişmemiş olması kaydıyla et tüketimine de izin veriliyor, ama alkol kesinlikle yok. Juliano'nun çılgın, çiğ reçetelerinin yer aldığı kitap Amerika'da ‘‘Çiğ: Pişmemiş Kitap’’ adıyla Harper Collins tarafından piyasaya çıktı. Sadık yoldaşlarından biri Bob Saladino. Üç hafta yani 21 gün çiğ ve doğal beslendiğinizde hayatınızın değişeceğini öne sürüyor. Tencere, tavaları rafa kaldırdığınızda, pişirme alışkanlığından vazgeçtiğinizde yepyeni, enerjik bir hayata adım atacağınız söyleniyor. Saladino'ya göre böyle bir diyet vücudunuzu zıpkın gibi yapacak. Eve döner dönmez miskin, miskin televizyonun karşısına geçmeyecek, geceleri dokuz saat komada gibi uyumayacaksınız. Sabahın 05:00'inde taptaze uyanacak, süper kadın, süper erkek olacaksınız.Saladino'nun ‘‘Çiğ Gerçek ’’ adında bir lokantası var. Lazanya istediğinizde özel soslu taze sebzelerin yanında bol acılı bir ekmek geliyor. Yemek, içmek adına herşeyi denedikten sonra çok farklı, alternatif tatlar aradığınızda önerilen bu çiğ menülerin hazırlanması hayli zaman alıyor. Malzemelerin özümsemesi, suyunu çekmesi, kıvamına gelmesi 10 saati bulabiliyor. Kızdırılmış fırına bırakılan ekmeğin hamur olmaktan kurtulması zaman alıyor ve sözde pişirilmiyor. Bir başka sorun daha var. Belki de hayatınızda duymadığınız, yemek kitaplarında rastlamadığınız egzantrik malzemelerle çıkıyor ortaya o çiğ menüler. Yani herhangi bir süpermarkette o mazemeleri bulabilmek hiç kolay değil. Saladino ile tanışan, etkilenen İngiliz gazetesinin yazarı bu uçuk, kaçık beslenme tarzında hakkında neler düşünüyor? Öğrendiklerini deniyor, ikram ediyor, ama dostlarını etkileyemiyor ve 25 dakika sonra en yakındaki Çin lokantasına gidiliyor. Ne de olsa Uzakdoğulular, özellikle Çinliler ve Japonlar sağlıklı beslenme sihirbazları, yüzyılı devirenlerin sayısı hızla artıyor. Bizlere çiğ köfteyi, kısırı, mercimekli köfteleri hatırlatsa da böyle bir beslenmeye gıda uzmanlarının onay vermesi pek imkan dahilinde görünmüyor. Bir davetin ertesi günü bol salatalı, meyvalı, bitki çaylarıyla midenizi dinlendirebilirsiniz ama herhalde çiğ ve illa doğal beslenmeye kolay kolay alışamazsınız ve dayanamazsınız.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!