Mesude ERŞAN
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2006 00:00
Yeni yılda hedeflerinizden biri de vücudunuza yatırım yapmak olsun. Düzenli egzersiz ve doğru beslenme, kendinize yapacağınız en önemli ve kişisel yatırım. Üstelik karşılığını almak zor değil. Bunun için de önce "Bodybank" piyasasını tanımak şart.
Bodybank piyasasında da kaybettirenler, dalgalanmalar, krizler, riskler var. Ama en önemli risk faktörü, piyasada hareketsizlik!
KAZANDIRANLAR: Rafine edilmemiş tahıllar, kuru baklagiller, meyveler, sebzeler, yağsız etler, balık, yağlı tohumlar.
KAYBETTİRENLER: Aşırı alkol ve sigara, doymuş yağ içeriği yüksek besinler, dengesiz diyetler, hızlı kilo verme girişimleri, düzenli sağlık muayenesi yaptırmamak.
DALGALANMALAR: Bodybank piyasası bazı dönemlerde dalgalanıyor. Örneğin bayram, yılbaşı, doğum günü, düğünler gibi... Özellikle büyükler, sevgilerini yemekle ifade ediyor. Bayram baklavaları, çikolataları, yılbaşı partileri derken piyasa karışıyor. Fazla yenen bir öğünü takip eden diğer öğünde az
yemek veya biraz daha fazla hareket etmek dalgalanmayı normale çekebilir. Bu dönemde paniklemek, ipin ucunu kaçırdığını hissetmek, battı
balık yan gider diye düşünmek çok tehlikeli. Akılcı olun, kontrolü elinizden bırakmayın.
RİSKLER: Yaş ilerledikçe riskler artıyor. Gebelik, emzirme dönemi, menopoz, 50 yaşın üzeri ve stresli yaşam özellikle riskli. Yaş ilerledikçe metabolizma yavaşlar, kas dokusunda kayıp artar, buna bağlı vücut suyu da azalır. Cilt elastikiyetini kaybeder. Eğer gençlik döneminde kendinize iyi bakmazsanız işiniz zorlaşır. Aynen karşılıksız çek yazmak gibi bir şey bu.
KRİZLER: Sevgiliden ayrılma, evlilik, boşanma, iş değiştirme dönemleri büyük krizlere yol açabilir. İşte bu zor dönemlerde en iyi ilaç egzersiz. Endorfin (doğal morfin) denen mutluluk hormonu egzersiz sırasında salınıyor. Buzdolabı önünde zaman harcamaktansa, parkta veya sahilde yürüyün.
PİYASADAKİ EN TEHLİKELİ DURUM HAREKETSİZLİK: Durağan bir yaşam, merdiveni unutup sürekli asansöre binmek, kısa mesafelerde yürümek yerine otomobile binmek, düzenli egzersiz yapmamak kadar tehlikeli.
KAZANMAK İÇİN: Öğün atlamayın, sık ve az beslenin, bol su için, yağ tüketiminizi sınırlayın, hayvansal yağlardan uzak durun, rafine edilmemiş tahılları tercih edin, kuru baklagilleri haftada en az bir kez yiyin, şekeri azaltın, haftada iki gün balık yemeye çalışın, lifli gıdaları artırın, her gün sebze ve meyve yiyin, doğal beslenin, yasaklar yerine dengeli ve ölçülü beslenmeyi alışkanlık edinin, alkol tüketiminizi azaltın, düzenli sağlık muayenesi yaptırın, sigara içmeyin, egzersiz yapmaya çalışın, günlük aktivitelerinizi artırın.
KIŞ, CİLDİNİZİ KURUTMASINKış aylarında nemin azalması, soğuk gibi faktörlere bağlı cilt kuruluğu sorunu daha da artıyor. Anadolu Sağlık Merkezi’nden Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Özgüroğlu, kuruluğa bazen başka sorunların da eşlik edebileceğini söylüyor:
Kaşıntı: Kuru cildin en önemli özelliği kaşınması
Deri kalınlaşması: Cilt kaşındıkça kalınlaşır ve renk değişiklikleri başlar
Kızarıklıklar: Derinin kuruması ve kaşınması egzamalara neden olur
Mikrobik enfeksiyonlar: Derinin kuruması ve kaşınması, derinin koruyuculuk görevini yapamamasına, deri bütünlüğünün bozulmasına yol açar. Bu ortamda bakteri ve virüsler kolayca hastalık yapabilir.