Yeni yıl da eskiyecek anılarınız yeni kalsın

Güncelleme Tarihi:

Yeni yıl da eskiyecek anılarınız yeni kalsın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2007 00:00

Güzel bir yılbaşı akşamının büyüsünü, bir ömür boyu en güzel şekilde yaşamanızı sağlayacak başarılı, renkli kareler için dikkat edilmesi gereken bazı detay ve ipuçlarını sizler için sıraladık...

YIlbaŞInda hatıralarınızın en güzel şekilde ölümsüzleştirilmesi için dikkat etmeniz gereken tavsiyelerin çoğu, aslında her zaman dikkat etmemiz gereken noktalar: Kafanızda bir yapılacaklar listesi oluşturun. Pillerinizi, hafıza kartlarınızı ve diğer aksesuarlarınızı mutlaka önceden hazırlayın. Yılbaşı heyecanı ve telaşıyla unutabileceğiniz bu detayları vakit varken mutlaka önceden kontrol edin.

Bulunduğunuz ortamı yapacağınız çekimler öncesinde en iyi şekilde inceleyin. Hangi arka planın daha iyi sonuç vereceğini, ışığın nerede daha yeterli ve etkili olabileceğini bir yönetmen gibi planlayın; değişik açı ve yerlerin nasıl sonuçlar vereceğini hesaba katın. Karmaşık arka plan gibi detayları, kafanızdaki başarılı yerleştirmelerle önceden önleyin.

Mecbur kalmadıkça flaş kullanmaktan kaçının. Üçayak kullanmak, makinenizi yüksekçe bir yerde sabitlemek, modeliniz elverdiği şekilde yüksek ISO değerlerini seçmek, görüntü sabitleme modunu aktif hale getirmek, bu tür durumlarda daha iyi sonuçlar verebilecektir.

DoĞru IŞIK modunu seçİn

Flaşınızın menzilini aşırı aydınlık veya karanlık sonuçlar açısından ön çekimlerle deneyin; dışarıdaki çekimlerde ön plandaki sevdiklerinizi, arka plandaki ışıklı bir manzara ile birlikte görüntüleyebilmek için yavaş senkronizasyon flaş modunu seçin.

Işığın durumuna ve türüne göre, uygun beyaz ayarını (white balance) seçmek size daha başarılı kareleri getirecektir. Farklı beyaz ayarlarını yine farklı efektler açısından denemeyi de unutmayın.

Otomatik zaman ayarlayıcıyı, titreşimsiz çekimler için kullanmayı unutmayın. Makinenizi uygun yüksekliğe yerleştirin, uygun zamanı seçerek çekiminizi makineyi titretmeden gerçekleştirin. Deklanşöre bastığınızda oluşabilecek titremeler için, yine otomatik zamanlayıcıyı kullanın.

Dış çekimlerde güneş batmadan önceki ışık ortamından yararlanın. Bu etkili ışık ortamını karelerinize yansıtın.

Çekeceğiniz karede açık ve koyu renkler açısından dengeli bir dağılım yoksa, karenizde bazı yerlerin çok aydınlık bazı yerlerin ise çok karanlık çıkması mümkündür. Bu gibi bir durumda çok koyu veya çok açık bir bölgeyi referans almaktansa, koyuluk ve açıklık açısından her ikisinin ortasında kalacak bir bölgeyi seçmek ve fokuslamayı buna göre yapmak size çok daha iyi bir sonuç verecektir. Bunun için makinenizi kontrast açısından dengeli bir bölgeye tutun, deklanşöre yarım basarak fokus kitleyin; parmağınızı kaldırmadan asıl kadrajı ayarlayın ve tekrar deklanşöre basarak asıl pozunuzu çekin.

Tüm ayarlamalarınızı daha sonra ön izleme ile makinenizin ekranından mutlaka kontrol edin. Memnun kalmayacağınızı düşündüğünüz kareler için, farklı ayarlarla tekrar denemeler yapın.

Sağlıklı ve mutlu bir yeni yıl dileğiyle!
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!