Yeni sağlık reformu

Güncelleme Tarihi:

Yeni sağlık reformu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2007 15:09

Haberin Devamı

Aylarca tartışılan sağlık reformu en sonunda yasallaştı. Peki bunca süre uğraşılan reform sigorta mükelleflerine hangi avantajları getiriyor ve ne götürüyor? Hürriyet bu soruların cevaplarını okurları için araştırdı.

Sigorta aidatları yükselecek mi?

Sağlık reformunun maddi etkilerini tüm sigotalılar hissedecekler. Bu yılın başında 120 sağlık sigortası kasası aidatlarını zaten yüzde 0,56 oranında artmıştı. Aidatlardaki artış süreci devamedecek. İçinde bulunduğumuz 2007 yılında zorunlu sağlık sigortaları aidatlarında yüzde 0,7 oranında bir artış daha bekleniyor.

Mükellefleri ne gibi yenilikler bekliyor?

Sağlık sigortası yasası açıklandığı gibi 1 Nisan’da yürürlüğe girdiğinde mükellefleri hizmet açısından pek bir yenilik beklemiyor. Aşı, çocuk-ebeveyn kurları, zorunlu ödemeler yine sağlık kasaları tarafında karşılanacak. Bunun yanında sağlık kasaları mükelleflerine değişik tarifeler sunacaklar. Ancak teninde özel süslemeler taşımayı sevenler, dövme ya da piercing yaptırdıktan sonra ortaya çıkabilecek komplikasyonların tedavilerini kendi ceplerinden karşılamak zorunda kalacaklar. Bu kural, tıbben zorunlu olmayan estetik operasyonlar için de geçerli olacak.

Haberin Devamı

Sigortalanmamış bir kişi olarak kendime hemen uygun bir sağlık sigortası aramalı mıyım?

/images/100/0x0/55eadea4f018fbb8f89bedc0

Özel sağlık sigortaları için geçerli olan temel tarife ve sağlık fonları gibi yenilikler 2009 yılından önce gündeme gelmiyor. Bu tarihten sonra Almanya’da yaşayan herkes için sağlık sigortası zorunluluğu geliyor. Şimdi hala sigortasız olanlar eski sağlık kasalarına başvurabilirler. Ancak serbest meslek erbabı olup da aidatlarını ödemedikleri için sağlık kasasından atılanlar, 1 Temmuz 2007 tarihinden itibaren sağlık kontrolünden geçirilmeksizin eski sağlık kasalarında standart tarifelerine geri dönebilirler ve daha sonra da temel tarifeye geçebilirler. Devlet yoksullara sağlık sigortası desteği veriyor. Tüm bunlara karşı kendini sigortalamamakta direnenler, tedaviye ihtiyaçları olduğunda sağlık kasalarına geriye dönük ödeme yapmak zorunda kalacaklar.

Özel bir sağlık kasasına geçmek için hala vaktim var mı?

Kendini gönüllü mükellef statüsünde zorunlu sağlık kasalarında sigortalayıp da, özel sağlık sigortasına geçmek isteyenler için bu adımı atmak artık pek kolay olmayacak. Çünkü yeni gelen sağlık sigortası uyarınca yıllık geliri en az 47 bin 250 Euro olanlar kendilerini özel kasalarda sigortalayabilecekler. Ve tespit edilen 47 bin 250 Euro’luk yıllık gelirin de en az 3 seneden beri mevcut olması gerekiyor. Bu şartları yerine getiren sigorta mükellefi zorunlu sağlık kasasından özel sağlık kasasına hemen geçebilir.

Haberin Devamı

Zorunlu sağlık kasasından özel sağlık kasasına geçmek karlı mı?

Zorunlu sağlık kasasından özel sağlık kasasına geçmek için önce bir hayli düşünmek ve ayrıntıları araştırmak gerekir. Çünkü özel sağlık kasalarında sigortalı olanlar için aidatlarda 2 haneli bir artış olacağı hesaplanıyor. Temel tarife de herkes için karlı bir şey değil. Zorunlu sağlık kasalarında ise azami aidat ücreti 500 Euro’nun üzerine çıkamıyor. Ama zorunlu sağlık sigortalarının bu aidat için sunduğu imkanlar oldukça kapsamlı. Öte yandan özel sağlık kasalarındaki sigorta mükellefleri için temel tarife için tedavi zorunluluğu geliyor. Bu yeni düzenleme özel sağlık sigorta mükelleflerinin şimdiye kadar yaşadığı olumsuz deneyimlerin bir sonucu olarak ortaya çıktı. Çünkü özellikle diş doktorları, aldıkları düşük vizite ücretleri nedeniyle, özel sağlık kasalarında sigortalı standart tarif mükelleflerini tedavi etmekten kaçınabiliyorlardı. Özel sağlık sigortalarına geçmek memurlar ya da çocuksuz genç erkekler için avantajlı.

/images/100/0x0/55eadea4f018fbb8f89bedc2

Haberin Devamı

Temel tarife nedir ?

01.04.2007 tarihinden itibaren bütün özel sağlık kasaları mükellefleri için belli bir hizmet sunmak zorunda kalacaklar. Bu hizmetin içeriği zorunlu sağlık kasalarındaki hizmete uygun olmak zorunda. Eğer zorunlu sağlık kasasında sigortalanmamış bir kişi kendini özel sağlık kasalarında temel tarif kapsamında sigortalayacak olursa: kasa o şahsı ön bir sağlık kontrolünden geçiremeyecek, ek hizmet ödeneği alamayacak ve risk zammı talep edemeyecek. Özel sağlık kasası sigorta aidatları yaşa ve cinsiyete göre belirlenecek, ama önceden yasal olarak saptanmış üst sınırı da geçemeyecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!